Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så ska du INTE ta bort fästingar – huskurerna du bör undvika!

21 maj, 2018 
AvHelena Sjögren
Att ta bort fästingar är inte så enkelt som man kan tro. Det är nämligen lätt hänt att fästingen kläms sönder när du försöker rycka loss den. Så här tar du bort fästingar på rätt sätt.
Annons

Från mars och fram till november är det fästingsäsong i Sverige. Från att det är cirka fem grader varmt börjar fästingarna bli aktiva. I de flesta fall kommer den som blir biten inte ens märka det. Innan fästingen börjar suga blod låter den saliv rinna ner i bettsåret. Fästingens saliv innehåller ett bedövningsmedel som gör att bettet inte känns.

I Sverige är det borrelia och TBE, eller fästingburen hjärninflammation, som är de vanligaste sjukdomarna som sprids via fästingar. Ofta tar det ett till två dygn innan smittor som borrelia och anaplasma-bakterier överförs till den bitne. TBE-virus kan i värsta fall överföras inom 15 minuter. Därför är alltid rekommendationen att ta bort fästingen så fort som möjligt.

Så ska du INTE ta bort fästingar

Tyvärr finns det en rad myter och ”gamla knep” om hur en fästing bör avlägsnas som du inte alls bör prova. Smörja eller badda aldrig fästingen med något innan du tar bort den, skriver vårdguiden 1177.

Annons

Det påstås också att smör ska kunna kväva en fästing som bitit sig fast.

– Det ska man undvika, det finns ingen fördel alls med att försöka kväva fästingen. Det är bättre att dra ut den, säger Lars Lindquist, adjungerad professor på Institutionen för medicin vid Karolinska institutet, till SVT.

Det finns också de som påstår att det är en bra idé att pensla nagellack på fästingen, men det ska du absolut inte göra.

Att försöka bränna ihjäl fästingen riskerar snarare att få motsatt effekt och den sjunker längre in i huden.

Jody Gangloff-Kaufmann, entomolog vid Cornell University College of Agriculture and Life Sciences, säger till Time att det inte finns någon anledning att vara rädd för fästingbett och därför undvika att vistas utomhus.

– Om du vidtar försiktighetsåtgärder och gör en fästinginspektion minst en gång om dagen, kan du fortfarande ha det bra och behöver inte oroa sig särskilt mycket, säger hon.

Annons

Hur kan jag förebygga fästingbett?

Kläder är ett av de bästa skydden mot fästingar. Använd stövlar och långbyxor och stoppa in byxbenen innanför stövelskaften. Se även till att stoppa in skjortan eller tröjan innanför byxlinningen.

Bär ljusa kläder om du kan. Fästingar syns bättre då. Inspektera kläderna regelbundet och borsta bort eventuella fästingar. Eftersom kläder inte är någon garanti för att hålla fästingarna borta bör den som vistas i fästingområden inspekterar hela kroppen dagligen.

Kom också ihåg att fästingar ofta tar tid på sig för att hitta ett lämpligt bettställe. Genom att duscha eller bada och därefter kamma håret kan du få bort fästingen innan den bitit.

Läs även:


Källa: Folkhälsomyndigheten
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Annons