Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Tyst hjärtinfarkt är vanligare bland kvinnor

14 jun, 2017 
AvFemina
Varje dag dör 55 kvinnor 
i Sverige i hjärt-kärlsjukdomar. Många hade kunnat räddas om de 
sökt vård tidigare – och om kunskapen om den 
kvinnliga hjärtinfarkten varit bättre.
Annons

En överviktig man som lever ett stressigt liv, röker och dricker för mycket – så ser mångas bild av den typiske hjärtpatienten ut. Men faktum är att fler kvinnor än män avlider i hjärtinfarkt varje år och bland kvinnor är det den vanligaste dödsorsaken. Ett problem är att kvinnor ofta söker vård för sent.

– Detta beror på att symtomen ofta är diffusa. Hela 40 procent av de drabbade får inte den typiska bröstsmärtan som strålar ut i armarna, berättar Karin Schenck-Gustafsson, professor i kardiologi.

Det här är symptomen för hjärtinfarkt:

* Det vanligaste symtomet  är stark smärta i bröstet som ofta sprider sig ut i armarna, upp mot halsen och käken och ibland ut i ryggen. Smärtan är ihållande i minst 15-20 minuter och det hjälper inte om man försöker ändra ställning, dricka eller ta frisk luft.

Dessa symptom är mer diffusa och drabbar oftare kvinnor:

* andfåddhet

* trötthet

* illamående

* magont

Annons

* ryggsmärtor

* svimnings- och allmän sjukdomskänsla

Tillhör man en riskgrupp ska man ta dessa tecken på allvar!

Högt blodtryck, höga kolesterolvärden, rökning, övervikt och diabetes har länge varit kända riskfaktorer, liksom dålig kosthållning och brist på motion. Nu pratas det också mycket om hur psykosociala faktorer som stress, depression och sömnrubbningar kan orsaka hjärtsjukdom, särskilt bland kvinnor.

– Kvinnor känner oftare oro, ängslan och ångest än män. Känslor som kan hindra dem från att aktivera sig fysiskt, som påverkar deras mat- och sömnvanor och kanske göra att de röker mer, säger Karin Schenck-Gustafsson.

Risken för hjärtinfarkt ökar när kvinnor kommer i klimakteriet då östrogenets skyddande effekt avtar. Detta gör att kvinnor i genomsnitt drabbas av hjärtinfarkt tio år senare än män.

Det viktigaste förebyggande arbetet, tycker Karin Schenck-Gustafsson, är att man ser över sin livsstil och förändrar det man kan.

Annons

– Sex av tio hjärtinfarkter kan förhindras på det sättet. Det gäller även de som har hjärtsjukdom i släkten. Tidigare trodde man att det var kört om man hade en förälder som dött i en infarkt, men så är det inte, menar Karin Schenck-Gustafsson.

Är man sedan orolig och vet att man har en ärftlig blodfettsrubbning så rekommenderar professorn i kardiologi att man ska gå och kontrollera sina värden regelbundet. Det kan man göra på vårdcentralen.

Av Linda Unnhem
Foto: Thomas Carlgren

Denna artikel är ursprungligen publicerad på allas.se

Annons