Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Vill ni gifta er utomlands? Så gör ni!

16 apr, 2018 
AvThowe Wagner Larsson
Gifta sig utomlands – hur gör man?
Drömmer ni om att gifta er utomlands, kanske barfota på en paradisstrand eller i ett rustikt slott? Men innan ni skickar ut inbjudningskorten – läs och tänk igenom det här!
Annons

Vissa har planerat sitt bröllop sedan de var små medan andra inte har haft en tanke på bröllopsceremonin innan de förlovat sig. Att gifta sig utomlands blir allt mer populärt och det är många svenskar som väljer att säga ja till sin älskade utanför Sveriges gränser. Men det är inte bara att fly landet och boka en lokal vigselförrättare.

Här är allt du behöver veta om du vill gifta dig utomlands:

Vill ni gifta er utomlands finns det bland annat flera juridiska aspekter, förutom ceremonin, att ta hänsyn till. Det absolut lättaste är att ta hjälp av en resebyrå med erfarenhet av bröllop utomlands men det går såklart att göra det själva med. Vi hjälper er på vägen!

Alternativ 1: både vigsel och bröllopsceremoni utomlands

Att både viga sig och ha bröllopsceremonin utomlands är något mer komplicerat än att dela upp det och viga sig i Sverige och ha bröllopsceremonin utomlands. Det här behöver ni tänka på om ni vill viga er utomlands:

Annons

1. Bestäm land och plats. Olika regler gäller för olika länder. Kontakta juridiska expeditionen på Utrikesdepartementet för att ta reda på mer.

2. Om ni gifter er inför svensk myndighet, till exempel på en svensk ambassad, behöver ni ha ansökt om och fått tillbaka en godkänd hindersprövning hos Skatteverket innan ni gifter er. Kom ihåg att inte alla svenska ambassader har vigselrätt! De länder som inte har vigselrätt kan utföra en slags välsignelse i stället, se alternativ 2.

3. Om ni istället vill gifta er inom Svenska kyrkan skiljer reglerna sig väldigt beroende på vilket land det gäller. På Svenska kyrkans hemsida kan ni läsa mer om detta. Oftast behöver man ha intyg om hindersprövning från Skattemyndigheten samt en vigselblankett från Svenska kyrkan. Den får du genom att kontakta din hemförsamling. Efter vigseln fyller prästen i blanketterna och skickar tillbaka dessa till Skattemyndigheten och hemförsamlingen.

Annons

Alternativ 2: vigsel i Sverige, bröllopsceremoni utomlands

Vissa länder, som Thailand och Italien, har inte svensk vigselrätt. Då kan ni antingen gifta er inför en utländsk myndighet eller ha bröllopsceremonin på plats och viga er innan ni reser.

1. Se till att ha ansökt om och fått tillbaka en godkänd hindersprövning hos Skatteverket innan ni gifter er.

2. Vill ni gifta er borgerligt tar ni kontakt med kommunen för att få kontaktuppgifter till olika vigselförrättare. Därefter ringer ni och bokar ni tid och plats.

3. Ni behöver ha minst två vittnen när ni viger er. Vill ni göra detta hemligt kan det kommunala vigselkontoret tillhanda hålla vittnen.

4. Ni kan också välja att viga er på Arlanda innan avfärd där det finns både kyrklig och borgerlig vigsel.

5. När ni sedan har bröllopsceremonin utomlands sker det som en vigsel men är istället en slags välsignelse.

Annons

Viktigt att komma ihåg innan utlandsbröllopet:

För att vara säkra på att ni planerat rätt och inte har glömt något bör ni kontakta Skatteverket och/eller Svenska Kyrkan i god tid innan för att stämma av.

När ni kommer hem behöver ni visa upp ett intyg för Skatteverket att vigseln har ägt rum. Skatteverket måste godkänna vigseln innan den blir giltig i Sverige.

En vigsel utomlands blir godkänd i Sverige om landets myndigheter har auktoriserat vigselförrättaren.

Annons