Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Bruce Springsteen: Här är kvinnorna i bossens liv och musik

20 jun, 2023 
I juni 2023 intar Bruce Springsteen Sverige och Ullevi. Här är bossen med sin närmaste familj.
Jessica Rae Springsteen, Patti Scialfa, Bruce Springsteen, Adele Springsteen och Pamela Springsteen.
Macho-bredbent brukar han kallas för gubbarnas favorit.
Men kvinnorna älskar också Bruce och kvinnor har alltid haft en viktig plats i både Springsteens låtar och liv.
Här är fyra närmast hjärtat!
Annons

Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som ungaBrand logo
Stjärnorna med riktigt långa karriärer – så såg de ut som unga

Trots att det snart gått 50 år sedan hans första Sverige-spelning på Konserthuset i Stockholm 1975, är den blågula kärleken till Bruce Springsteen och hans The E Street Band blossande.
Biljetterna till de tre live-kalasen på Ullevi i Göteborg sommaren 2023 gick åt i ett nafs.
Med lite flax kan Bruce-fansen också få se Patti Scialfa gå loss med gitarren på scen.
Springsteens hustru sedan drygt 30 år, har tillsammans med några andra kvinnor, varit viktiga på hela den mäktiga musikaliska resan:

Mamma Adele Springsteen

Medan pappa Doug mest muttrade åt sonens karriärval, har mamma Adele varit viktig under hela Bruces musikaliska utveckling. Dels för att hon själv älskade Elvis Presley nästan lika mycket som sin son, dels för att Adele hyrde Bruces första gitarr. Hon har dessutom dykt upp på hans konserter genom åren, som körsångare i Twist & Shout och som den utvalda dansaren i Dancing in the dark.
När Springsteen var tillbaka efter pandemin berättade han känslosamt om sin åldrade moders Alzheimers-sjukdom.

”Hon kan inte prata, hon kan inte stå, hon kan inte äta själv”, berättade Bruce från scen enligt tidningen Today.

Annons

Lillasyster Pamela Springsteen

Bruce Springsteen växte upp i en arbetarklassfamilj i New Jersey med två systrar som han står nära och brukar framhålla som viktiga också för hans karriär. Rockikonens äldsta syster Virginia blev gravid redan som artonåring då hon gifte sig med sin pojkvän Mickey.

Hennes liv ska ha inspirerat Bruce Springsteen till låten The river.
Lillasyster Pamela som i unga år hade en skådespelarkarriär med bland annat filmen Häftigt drag i plugget är fotograf till yrket.
Pamela Springsteen har tagit flera bilder till broderns skivomslag och brukar kallas för bossens hovfotograf.

Hustrun Patti Scialfa

Bruce Springsteen på scen med hustrun Patti Scialfa.
Bruce Springsteen och Patti Scialfa blev ett par under turnén 1988.

Det gick ett sus när när Patti Scialfa blev medlem i The E Street Band inför Born in the USA-turnén 1984. Inte bara för att det kom in en kvinna i gänget utan för att det snart började tisslas om mer.
Under sommaren 1988 skrev People magazine att Bruce Springsteen, som tidigare var gift med modellen Julianne Phillips, inte längre bar sin vigselring och under Tunnel of love-turnén 1988 försökte de inte dölja romansen.
Patti Scialfa har tillägnats Bossens mest explicita låt Red headed woman och dyker fortfarande upp både på scen med sin make.
När Springsteen sommaren 2023 turnerar i Europa med tre spelningar på Ullevi i Göteborg (24, 26 och 28 juni) är Patti med igen.
Efter 32 år betraktas deras äktenskap som ett av musikbranschens mest hållbara.

Dottern Jessica Rae Springsteen

Bruce Springsteen med dottern Jessica Rae Springsteen på scen.
Dottern Jessica Rae Springsteen på scen med pappa Bruce.

Bruce Springsteen och Patti har tre barn tillsammans och i dag 31-åriga Jessica är född mellan bröderna Evan James och Sam.
Dottern som studerade psykologi, har val en helt annan bana än musiken. Jessica Rae Springsteen är ryttare och en framgångsrik sådan.
I Tokyo-OS 2021 var hon med i det amerikanska landslaget som slogs mot Malin Baryard och svenskarna om medaljerna. Efteråt hyllade hon Sverige som tog hem guldet, vilket såklart vick alla blågula Bruce-hjärtan att klappa extra.
Springsteens dotter har också köpt flera hästar från Sverige.
2022 blev Bruce Springsteen farfar när sonen Sam blev pappa till Lily Harper Springsteen - vilket förhoppningsvis innebär att Bruce får ännu mer inspiration till texter och musik.

Så här såg det ut 2016 när Bruce Springsteen intog Ullevi i Göteborg med The E Street Band. I juni 2023 är det dags igen.
Så här såg det ut 2016 när Bruce Springsteen intog Ullevi i Göteborg med The E Street Band. I juni 2023 är det dags igen.

Bonus: Tre svenska kvinnor som älskar Bruce

Mona Sahlin
Inför Bossens Sverigebesök 2002 skrev dåvarande S-ministern Mona Sahlin inom ramen för ett debattartikel, ett kärleksbrev till Springsteen där hon bland annat uttryckte att hennes idol ”för oss svenskar står för det vi innerst inne vill vara”.
2007 nobbade Mona Sahlin Nobelfesten för att se Springsteen live i Globen.

Annons

Ina Lundström
Komikern har uttryckt att Bruce Springsteen burit henne genom hela livet och nu kan vi också se exakt hur mycket Jersey Girl och de andra favoritlåtarna betytt.
Inför de tre Ullevi-spelningarna i sommar har Ina Lundström, som aldrig tidigare hade besökt USA, rest till Springsteens hemstat för att se honom spela live på Prudential Center.
Resultatet går att se på SVT Edit i juni.

Maria Andersson
Sångerskan och gitarristen i Sahara Hotnights har berättat i intervjuer att hon egentligen inte ville gilla Bruce men trillade dit när hennes bror spelade Born in the USA under uppväxten.
I dag har hon Springsteen live flera gånger och hon väntar alltid extra på Tougher than the rest från ”skilsmässoplattan” Tunnel of love.

Annons