Jovan Radomir hyllar Go'kväll-kollegorna: ”Stöttar varandra”

07 maj, 2024 
AvAino Oxblod
FotografSvt, HeLéne Spjuth
Jovan Radomir.
Många minns honom nog fortfarande som tv-presentatör kring millenieskiftet.
Med 25 år på SVT har Jovan Radomir nu drömjobbet på Go'kväll – men måste pussla för att få livet att gå ihop i både Stockholm och Umeå.
– Vi stöttar varandra, fyller i om det är någon som vill ha något byte eller är sjuk, säger Jovan Radomir.
Annons
Se 4 programledare som blivit kära i varandraBrand logo
Se 4 programledare som blivit kära i varandra

Jovan Radomir är en av SVT:s mest erfarna medarbetare – i 25 år har han nu arbetat både framför och bakom kameran i en rad olika program och projekt. De flesta minns nog hur han började sin långa karriär på kanalen: som programpresentatör, eller tv-hallåa som det hette i folkmun.

– Jag hade ingen uppfattning om att det var ett yrke, jag trodde det var folk som redan jobbade med tv som hoppade in ibland och bara fyllde en lucka här och där, berättar Jovan Radomir.

Jobbet som programpresentatör kombinerade Jovan, som kom från musikbolagsbranschen, bland annat med att vara reporter på musikprogrammet Voxpop, under en tid då medieklimatets ekonomi såg väldigt annorlunda ut.

– Det var så jäkla kul. Ena veckan träffade man U2 i Stockholm, veckan efter kunde man åka till Miami och träffa Celine Dion. Veckan efter det var det Marilyn Manson i Milan. Musiklivet såg ut på ett annat sätt, och artisterna ställde upp på intervjuer på ett sätt de inte gör nu, konstaterar han.

Jovan Radomir.
Jovan Radomir är en veteran i tv-branschen.Foto: HELÉNE SPJUTH

Älskar Go'kväll

Efter att ha nämnt för projektledaren Johan Erhag att han älskar Go'kväll på Kristallengalan fick han komma in som vikarie när programledarkollegan Inger Ljung Olsson var sjukskriven, och nu gör Jovan sitt fjärde år på programmet, som han beskriver som bland det roligaste han gjort i tv.

Annons

– Utmaningen ligger i att det alltid är nytt, även om vi känner igen upplägget för programmet. Hos oss får gästen prata till punkt, när man väl sätter sig ner med den. Sen är det en så trevlig umgänge i köket, när det är fyra personer från olika områden. Det tycker jag är det roligaste, att få dem att funka ihop i grupp, säger Jovan.

Ett program i veckan är helt direktsänt, men de andra programmen är ”live on tape”, alltså en inspelad direktsändning, där man inte gör omtagningar.

– Skulle man göra eller säga fel så struntar vi i det, vi går bara vidare och gör en kul grej av det istället. Det är om det skulle hända något tekniskt som vi bryter, om en lampa smäller i bakgrunden eller så. Under de här fyra åren tror jag att vi har haft ett eller två bandbrott.

Go'kväll spelas in i Umeå men Jovan bor kvar i Stockholm och pendlar upp.

– Jag sitter hemma en vecka och förbereder och sen så åker jag upp veckan efter. Då gör jag två-tre program den veckan, oftast tre dagar i rad med vitt skilda innehåll. Då är man lite sändningsbakis efter det tredje programmet, säger han och fortsätter:

Annons

– Det är alltid kul att åka upp och träffa alla kollegorna. Vi är ett litet team som har jättebra dialog. Vi stöttar varandra, fyller i om det är någon som vill ha något byte eller är sjuk. Jag skulle inte kunna tänka mig ett bättre team att jobba med.

Jovan Radomir.
Jovan Radomir har varit programledare för Melodifestivalen i Serbien.

Vill inte lämna Stockholm

Att flytta upp till Umeå är inte aktuellt, trots att Jovan tycker om både arbetet och staden.

– Jag har för starka band till Stockholm, med tanke på att jag har dottern här varannan vecka. Det skulle inte funka praktiskt. Annars hade jag absolut kunnat tänka mig det, men just nu är det omöjligt.

Dottern är 12-åriga Jonie, som nu fått ledigt från skolan och ska besöka en Go'kväll-inspelning för första gången.

– Hon är inte så intresserad av vad jag gör, hon tittar ju aldrig på tv på det sättet. Men nu kanske hon förstår mer av hur arbetet går till.

Historiequiz med Simon J. BergerBrand logo
Historiequiz med Simon J. Berger
Annons