Inger Ljung Olsson om vägen tillbaka till Go'kväll efter hjärnblödningen

12 apr, 2024 
AvAino Oxblod
FotografSVT.
Inger Ljung Olsson SVT Go'kväll
I 13 år har Inger Ljung Olsson varit en omtyckt programledare i SVT:s Go'kväll, men 2020 drabbades hon av en hjärnblödning och försvann från kanalen.
Vägen tillbaka till tv-rutan blev lång – och Inger behövde både lära sig gå och laga mat igen.
– En vacker dag insåg jag att jag inte behövde min rullator längre, och jag behövde inte hjälp, säger Inger Ljung Olsson till Femina.
Annons
Svenska programledarna då och nuBrand logo
Svenska programledarna då och nu

För den trogna Go'kväll-publiken är Inger Ljung Olsson minst sagt en familjär och omtyckt tv-profil. Med 13 år i programmet, och 25 år på SVT, har hon hunnit med det mesta – och det är just variationen som är lockande.

– Det roligaste med Go'kväll är att det är sådan blandning av innehåll. Det kan vara allt från matlagning till blommor till att nu ska vi prata om gamla möbler och någon som ska få en ny stil. Det är blandningen som är fantastiskt kul, och så trivs jag i studion, säger Inger Ljung Olsson.

Född och uppvuxen i Skåne flyttade Inger upp till Umeå 2004 för kärlekens skull, när hon hade träffat mannen hon är gift med än idag, Gert. Eftersom han hade två små barn i staden från en tidigare relation var det Inger som fick flytta på sig, och det är inget hon har ångrat. Inger trivs med livet i Umeå, och arbetet på Go'kväll med kollegorna Beppe Starbrink, Linda Olofsson, Jovan Radomir och Reyhaneg Rouhani.

Annons

Inger Ljung Olssons stylingknep

Men ursprunget från Skåne är något som påverkar vilka kommentarer programledaren får från tittarna. Efter så många år i rutan har Inger fått vänja sig vid kritik och ohjälpsamma kommentarer på daglig basis.

– Dels klagar de på att jag pratar skånska, det har inte lagt av fastän jag har jobbat i 23 år. Ganska ofta får jag höra att de inte hör vad jag säger. Och så brukar de klaga på om jag har fel färg på läppstiftet, att det är för mörkt eller för ljust. Det var en kvinna som skrev härom veckan att jag skulle skickas till ”Gör om mig” för att fixa mina underkläder. Man måste bara vänja sig vid att folk har åsikter om precis allt hela tiden, och ofta inte är jättesnälla.

Åsikterna är dock inget som Inger tar åt sig särskilt mycket av ändå – hon vet vad hon tycker om.

– Det man trivs i ser man också bra ut i. Jag brukar bara säga till de som sminkar mig och fixar mitt hår här på jobbet att ”tryck på så mycket smink du bara kan”. Jag tycker om mycket smink, jag tycker det är snyggt, säger hon.

Inger Ljung Olsson SVT
Inger Ljung Olsson har varit programledare för Go'kväll i 13 år.Hans Shimoda/TT

Efter 13 år i programmet behöver Inger Ljung Olsson inte längre stylisthjälp, utan har lärt sig vilka typer av plagg och stilar hon ska leta efter i butikerna.

Annons

– Nu köper jag mina kläder själv, och får pengar från Go'kväll varje säsong. Jag vet ungefär vad jag passar i och vad som funkar. I och med att jag är lång så ska det gärna hända något på mitten av klänningen, som en åtsnörning eller något som klipper av lite. Jag ska gärna ha enfärgat också, för småplottriga mönster kan röra sig i rutan. Jag ska helst inte ha svart heller.

Drabbades av hjärnblödning

I dag är Inger Ljung Olsson en självklar del av Go'kväll-gänget, men för några år sedan visste tittarna inte om de någonsin skulle få se henne i rutan igen, efter att programledaren drabbades av en allvarlig hjärnblödning. Hon berättar att hon och kollegan Beppe Starbrink hade varit ute på ett resereportage, och båda fått ont i huvudet, något de gissade berodde på solen och vätskebrist.

Men när Inger kom hem och huvudvärken vägrade ge med sig anade maken oråd.

– När jag kom hem låg jag på soffan och klagade på att jag hade ont i huvudet, och min man tyckte det var konstigt för jag brukar inte gnälla. Han tittade på mig och undrade hur det var med mig egentligen. Sen minns jag ingenting på tre och en halv vecka.

Annons

Vad som hände sen har hon fått berättat för sig av maken. Han ringde ambulansen, och som tur är så bor paret nära sjukhuset i Umeå, vilket gjorde att hon fick hjälp så snabbt det kan gå. Läkarna kunde konstatera att Inger hade drabbats av en hjärnhinneblödning, något som främst drabbar kvinnor, och och hon fick genomgå två operationer på två dagar.

När Inger till slut vaknade upp trodde hon att hon var i Malmö, och det dröjde två månader innan hon fick lämna sjukhuset, och då i rullstol.

– Jag tog mig ur rullstolen ganska snabbt, och hade sen en rullator jag gick runt med här hemma. Och så hade jag hemtjänst fem gånger om dagen, som fick hjälpa att duscha och klä på mig, klippa naglarna – hela kittet. Men en vacker dag insåg jag att jag inte behövde min rullator längre, och jag behövde inte hjälp.

Go'kväll-programledarens väg tillbaka

Vägen tillbaka till sitt gamla jag var lång för Inger, hon behövde öva upp både kroppen och hjärnan igen.

Annons

– När man legat nedsövd och still så länge så tappar man en fruktansvärd massa vikt, framförallt muskler, så jag gick ner typ 13 kilo. Jag hade ingen styrka överhuvudtaget. Så att komma tillbaka handlade mycket om att träna upp mig igen, lära mig att gå. I början var det skitsvårt för mig att laga mat och så. Sådana grejer var jättesvårt, men jag visste alltid att det kommer gå. Jag hade också målbilden att jag ville tillbaka till Go'kväll igen en dag, det kändes så stort och kul när jag väl fick göra det.

I samband med operationerna behöva läkarna klippa av Ingers hår för att komma ut huvudet, något som resulterade i att hon hade en kortklippt frisyr när hon i 2021 återvände till tv-programmet. Men det var viktigt för programledaren att låta håret växa ut till hur det hade sett ut innan.

– Jag har läst om folk som till exempel har haft cancer och tappat allt sitt hår, då vill man först få håret att växa ut ungefär som det var innan, innan man klipper sig igen. Likadant var det för mig. Jag lät mitt hår växa tills det blev ungefär som det var, innan jag klippte det kortare igen.

Inger Ljung Olsson med gäster i Go'kväll 2024.
Inger Ljung Olsson med gäster i programmet.Tomas L Olsson

Go'kväll-programledaren tycker om att experimentera med sitt hår, och har genom åren testat många olika längder och stilar.

– Just nu har jag ljusa slingor, jag gillar det nu när det börjar bli vår. Slingor piggar upp, och är dessutom snyggt i studion. Jag är också lite sugen på att klippa det riktigt kort igen.

Go'kväll sänds tisdag till lördag på SVT och SVT Play.

Det här gjorde programledarna innan SVTBrand logo
Det här gjorde programledarna innan SVT
Annons