Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: ModetrenderStylingtipsPlaggen från NyhetsmorgonVårmode 2024Shoppingredaktören tipsar

Kavaj för dam – 10 tidlösa köp du aldrig kommer ångra att du köpte

17 nov, 2023 
Kavaj dam
En av modevärldens stora älsklingar är stilren, tidlös och går att styla på mängder av olika sätt: vi talar givetvis om kavajen! Hösten och vintern 2023 är den dessutom extra trendig – vi har samlat varianterna du kommer att älska år efter år.
Annons

I en värld där modetrenderna svänger snabbt finns det ändå några tidlösa basplagg som alltid har en given plats i basgarderoben och som aldrig går ur tiden. Ett av de plaggen är kavajen, som under lång tid har varit en pålitlig trorjänare som enkelt lyfter vilken outfit som helst till nya höjder, oavsett om den bärs till vardags eller till fest.

Streetstyle med grå oversize blazer, vida byxor och solglasögon

10 tidlösa blazers – våra favoriter

Här har vi samlat 10 stilrena kavajer som aldrig kommer att gå ur tiden, samt listar fyra snygga sätt att bära den på.

Annons

1. Svart kavaj, Ellos

Den avslappnade passformen är helt rätt på kavajerna i höst, gärna i kombination med matchande byxor. Den här kavajen är dessutom ett ett riktigt prisvärt alternativ. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Svart kostym för dam med oversized blazer och vida byxor från Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

2. Kritstrecksrandig kavaj, Stockh lm Studio/MQ Marqet

Om du vill ha något som är tidlöst och klassiskt men ändå sticker ut så är den här kavajen med avtagbart skärp ett riktigt bra val. Tidlöst och passande för kontoret – men passar lika bra till festen. Till den här dubbelknäppta kavajen finns det dessutom matchande byxor. Se mer och köp blazern här (reklamlänk).

Annons
Grå kritstrecksrandig kavaj med skärp för dam från MQ
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

3. Rutig kavaj, Gina tricot

Satsa på en tidlös kavaj med ett stilrent mönster för att lyfta varje look. Den här rutiga kavajen är lika snygg med ljusa jeans som med en lång svart satinkjol – och allt däremellan! Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Rutig dubbelknäppt kavaj för dam från Gina tricot
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.
Annons

4. Oversized blazer, Filippa K

Den avslappnade passformen är inte bara trendig utan också riktigt bekväm att bära till vardags. Filippa K:s tidlösa variant är gjord i 100 %ull och finns i flera olika nyanser, bland annat denna stilsäkra bruna samt i svart. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Brun blazer i ull för dam från Filippa K
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

5. Kavaj, Lindex

I höst får kavajen gärna ha en något insvängd passform i midjan, något denna får tack vare det tunna och avtagbara skärpet. Kavajen är dubbelknäppt och i en riktigt elegant grå nyans. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Annons
Grå dubbelknäppt blazer med skärp från Lindex
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

4 stilsäkra sätt att bära kavajen

  1. Klassiska kostymlooken
    En vit skjorta, en välsittande svart kavaj och matchande byxor är den perfekta kombinationen för det mer formella kontoret. För en mer avslappnad, men ändå elegant, look kan du byta ut skjortan mot en vit t-shirt eller det trendiga ribbade linnet.

  2. Casual chic
    Kavajen behöver inte vara strikt. Bär den med ett par jeans och en enkel t-shirt för en avslappnad, men ändå sofistikerad look. Lägg gärna till sneakers för extra komfort – stilkrockarna gör detta till den perfekta vardagslooken.

  3. Elegant festoutfit
    För en kväll ute på stan kan du kombinera din kavaj med en vacker klänning eller en festlig topp, som exempelvis den trendiga tubtoppen. Lägg till några statement-smycken för pricken över i:et.

  4. Lager-på-lager
    Kavajen fungerar också utmärkt att bära lager på lager. Använd den som jacka nu under tidig höst och bär den över en stickad tröja, polotröja eller en ärmlös bib (stickad krage) för en snygg och varm look under kyligare dagar.
    .

Annons

6. Beige kavaj, Arket

Den beige kavajen platsar i basgarderoben året om – under vinterhalvåret blir den ett fint komplement till de mörkare plaggen och på våren och sommaren är den perfekt att använda som jacka. Den här kavajen är gjord i ull, är enkelknäppt och ett riktigt tidlöst val. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

ljusbeige blazer i ull från Arket
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

7. Cropped blazer, By Malina

En stilsäker svart kavaj med en tidlös dubbelknäppt design och det där lilla extra i form av puffärmar och en kortare längd. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Annons
croppad blazer med puffärmar från By Malina
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

8. Grå blazer, Inwear

En enkelknäppt kavaj med en lätt omlottstängning. Den har fickor med lock och finns i flera olika färger, se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Grå blazer från Inwear
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

9. Kavaj och byxa set, Dagmar

En stilren kostym i en neutral nyans kommer alltid att vara ett säkert kort i basgarderoben, särskilt om du satsar på en i bra kvalitet. Den här kavajen och matchande byxan är gjorda i en ullblandning och har en tidlös design. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk). Byxan hittar du här (reklamlänk).

Annons
svart blazer och matchande byxa med hög midja i ull från Dagmar
Klicka på bilden för att komma direkt till kostymen.

10. Ullkavaj, Stockh lm Studio/MQ Marqet

Tidlös fiskbensmönstrad kavaj i en lyxig ullblandning. Den är enkelknäppt och har en lätt markerad midja. Se mer och köp kavajen här (reklamlänk).

Hundtandsmönstrad blazer i ull från Stockh lm Studio/MQ Marqet
Klicka på bilden för att komma direkt till kavajen.

Se mer:

Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runtBrand logo
Det bästa säsongslösa modet - plagg som funkar året runt

Svar på vanliga frågor om kavajer och blazers för dam

Hur ska en kavaj sitta?

Hur en blazer ska sitta på beror helt på både vilken modell du väljer samt vilken stil du har. En croppad blazer får gärna vara relativt figurnära, medan en mer oversized variant ofta har en mer avslappnad passform. Lek gärna med proportionerna och bär en oversized kavaj till en mer åtsmitande byxa, eller sätt ett skärp i midjan på kavajen för en helt ny silhuett.

Vad har man under kavaj dam?

Det bästa med kavajen är att den går att bära med det allra mesta. Bär den över en t-shirt, ett linne eller en skjorta under dagen och med en festlig topp eller över klänning till kvällen.

Vad är en blazer?

På det stora hela är det ingen större skillnad på en kavaj och en blazer – men en tumregel är att om det finns ett par matchande byxor till den så är det en kavaj. En blazer är alltså gjord för att bäras med andra plagg än en matchande underdel, men du kan givetvis även bära kavajen på den sättet.

Annons