Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så tar du bäst hand om dina naglar efter 50

06 jul, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna efter 50 med målade naglar.
Att ha välskötta naglar är ett enkelt sätt att ge intrycket av ett vårdat yttre, och målade naglar är något många kvinnor tycker om att ha.
Men det många inte tänker på att naglarna också åldras precis som resten av kroppen, och efter 50 beter de sig inte på samma sätt som när du var yngre.
Här är experternas tips på hur du bäst tar hand om dina naglar i mogen ålder!
Annons
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukterBrand logo
Här är maten som är bättre än dina skönhetsprodukter

Många tycker det är viktigt att ha välvårdade naglar, och det är inte så konstigt. Oavsett om du tycker om att ha glada färger, svart eller bara genomskinligt lack så gör manikyrerade naglar stor skillnad för helhetsintrycket.

Men om du har målat naglarna på samma sätt sedan du var tonåring och nu har passerat 50, så är chanserna stora att du märkt skillnad på hur dina naglar beter sig. Medan det största problemet tidigare kanske var att välja färg och form på naglarna, så kanske naglarna har en större tendens att skiva sig, gå av eller bli skrovliga än tidigare.

– Precis som huden, så försvagas naglarna med tiden och kan bli både tunna och sköra allt eftersom åren går, säger dermatologen Kseniya Kobets till Allure.

Annons

Hur naglarna mår efter 50 är dock väldigt individuellt – precis som det finns 90-åriga kvinnor med tjockt hår, så kan kvinnor i alla åldrar ha tjocka och hälsosamma naglar. Men med åldern blir det dock vanligare att så inte är fallet.

Det är klart det går att ha fina och snygga naglar i alla åldrar – man ska bara veta hur man bäst tar hand om naglarna. Här är några riktiga experttips på hur du är så snäll mot naglarna som möjligt, och får till en kanonmanikyr i mogen ålder!

Ta hand om nagelbanden

För att naglarna ska må bra gäller det att ha dagliga hudvårdsrutiner för dem också, och inte bara för ansiktet. Smörj in nagelbanden med återfuktande olja, så som jojobaolja, eller en naglebandskräm om du föredrar det. Experterna menar också att det inte är värt att klippa i nagelbanden, även om du kommit undan med det tidigare, då infektionsrisken ökar med åldern.

Ge naglarna en ansiktsmask

Naglarna mår bra av samma behandling som ansiktet ibland – det vill säga exfoliering, rengöring och återfuktning. När du tar bort det gamla nagellacket, sätt inte genast på nytt, utan ta lite tid att ta hand om naglarna. Exfoliera händerna och nagelbanden, och smörj in dem ordentligt.

Annons

Välj verktyg med försiktighet

Grövre nagelfilar har kanske fungerat tidigare, men kan vara för aggressiva på sköra naglar. Investera i en snällare glasfil för att kunna fila naglarna i form på ett mer naturligt sätt.

Var försiktig med verktyg som är till för att rengöra under nagelkanten, varnar läkaren Dana Stern.

– När vi åldras så sitter nageln inte fast i nagelbädden lika bra som innan, och bara lite våld kan omedvetet bända lossnageln från nagelbädden, och orsaka ”onycholysis”, nagelseparation. Det här är extremt vanligt för kvinnor över 50.

Kvinna målar naglarna i rött.
Naglarna beter sig annorlunda efter 50 än när man är ung.

Kamouflera räfflorna

– Räfflor är en naturlig del av att åldras, men de kan göra appliceringen av nagellacket, speciellt genomskinligt sådant, svårare. Försök inte fila bort dem, de kommer inte försvinna och det enda du gör är att tunna ut nageln, säger nagelexperten Miss Pop till Allure.

Annons

Hon tipsar om produkten Nail Armor från Orly, som kan användas på egen hand som en slags primer för att fylla ut räfflorna på naglarna, eller som bas under nagellack.

Vill du dölja räfflor på naglarna är krämfärger det mest smickrande.

– Metallic-färger kommer belysa räfflorna på naglarna, och få dem att se djupare och mer dramatiska ut.

Slipp skivande naglar

Skivar sig naglarna, eller har en nagel gått sönder? Försök rädda det med en kortare manikyr eller ett lager genomskinligt topplack.

– Så länge det inte är någon rodnad, smärta eller tecken på infektion kan du använda nagellack över trasiga naglar.

Om du inte använder nagellack i vanliga fall men vill rädda en trasig nagel kan du använda dig av matt, genomskinligt topplack, som då kommer se ut som din naturliga nagel.

Annons