Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Skönhetsredaktören: Så räddar du torra och slitna fötter

27 jun, 2023 
AvJessica Blockström Hember
FotografShutterstock/TT
Så räddar du torra och slitna fötter.
Dags att fylla fotbaljan och piffa upp sommarfötterna. Här är produkterna som fräschar upp huden, lackerna som får ­naglarna att lysa upp och proffstricken som ger det lilla extra.
Annons
Merja blir sminkad inför Årets FeministaBrand logo
Merja blir sminkad inför Årets Feminista

Sandalsäsongen är äntligen här och visst är det alltid extra härligt att kunna slinka in i ett par snygga sommarskor när fötterna också är i fin form. Det kan dock behövas en snabb utryckning om du råkat glömma bort dem under vintermånaderna.

Ett par gånger i månaden rekommenderar proffsen att man gör en mer grundlig pedikyr. Men det är svårt att få till det, speciellt när fötterna göms i tjocka strumpor och tunga kängor. Därför kan hälar nu behöva slipas, trött hud skrubbas ren, nagelband smörjas, gammal färg tas bort och tånaglar lackas med ny fräsch färg. Så hur gör du?

Annons

Sätt av en timme, bunkra med handdukar och ladda med bra produkter så att du både får en skön stund och fina fötter som belöning. Det är en härlig känsla när man är klar, det ger eko i hela kroppen. Här har vi samlat våra bästa tips och skönaste produkter för perfekt pedikyr med proffsfinish. Och flera av dem kan du dessutom använda till händerna också!

Produkter som hjälper mot torra och slitna fötter

Mjukgörande fotbad

Apoliva fotbad.

Fotbad från Apoliva rengör och mjukgör med karbamid, glycerin och aha-syra. Här finns också eteriska oljor som inte bara får badet att dofta gott. De ser till att fötterna håller sig fräscha och väldoftande längre. Ca 79 kr/200 ml.

Annons

Syramix från Lova Skin

Lova Skin, syramix.

Svenska succén Lova Skin är en snabbverkande syra-mix som löser upp hård trist hud på en minut. Den appliceras med smidig sprejfunktion och en flaska räcker mycket länge. Var noga med att återfukta efteråt för att hålla huden mjuk. Ca 545 kr.

Fotfil som gör fötterna mjuka

Curved foot file från Brush Works.

Skönt böjd är Curved Foot File från Brush Works som gör att det går snabbt och lätt att fila hälarna mjuka. Ca 89 kr.

Annons

Dubbelsidig fotfil

Dubbelsidig fotfil från Butter London.

Butter Londons dubbelsidiga lyxfil Signature Glass Pedicure Tool i tjeckiskt glas är en investering men den håller i evigheter (om du inte tappar den i kaklet), är snäll men effektiv och gör huden magiskt len. Ca 349 kr.

Mjukgörande fotkräm

Fabulous foot hygiene cream från Margaret Dabbs.

Fabulous Feet Foot Hygiene Cream från stjärnpedikyristen Margaret Dabbs kallas miraklet på burk för sin intensivt återfuktande, uppiggande och mjukgörande effekt som ger eko i hela kroppen. Smörj in till kvällen som kur i ett par veckor och du kommer att se tydlig skillnad. Ca 265 kr.

Annons

Peeling för fötterna

So buff från Butter london.

So Buff från Butter London är snabbverkande peeling som passar fint både till händer och fötter men även kan användas på övriga kroppen, dock inte i ansiktet. Den jobbar både kemiskt och mekaniskt med hjälp av glykolsyra och aprikosfröpulver. Ca 389 kr.

Fotolja

Nagel- och fotolja från Pedicare.

Multifunktionella Vårdande nagel- och fotolja från proffsen på Pedicare kan arbetas in på nagelbanden som stärkande kur men också mixas i din fotkräm eller droppas i fotbadet för mjukgörande och skyddande effekt. Den är dessutom ljuvligt svalkande att massera in på trötta varma fötter. Ca 179 kr.

Annons

Mjukgörande kräm för torra fötter

Shea butter foot cream från Loccitane.

Gillar du att gå med bara fötter på stranden? Se till att smörja in dem med återfuktande kräm efter duschen på kvällen. Sand kan göra huden väldigt torr. Lyxig att massera in fötterna med till natten är Shea Butter Foot Cream från L’Occitane som finns i orginalversion samt en med än mer mjukgörande och återfuktande innehåll för riktigt torra fötter. Från ca 259 kr.

Svalkande fotkräm

Foot cooling and cleansing spray från Margaret Dabbs.

Ljuv svalka får trötta, svullna och varma fötter med Margaret Dabbs välformulerade Foot Cooling & Cleansing Spray med trollhassel, äppelextrakt och mjölkörtsextrakt. Man har också mixat i energigivande olja från citronmyrten som håller oönskad lukt borta. Ca 245 kr.

Annons

5 tips för proffsigare pedikyr

1. Fila alltid på torr hud. När huden är fuktig är den svagare och kan spricka lättare. Det blir helt enkelt svårare att få bort den hårda huden som du vill bli av med när den är blöt. Däremot kan du gärna gå loss med nagelborste när du precis är klar med fotbad.

2. Fila inte för ofta. Det kan göra att huden byggs upp än mer och blir riktigt tjock och besvärlig.

3. Fila tånaglarna rakt och använd helst en kristallfil. Den förseglar toppen samtidigt som du arbetar i stället för att slita upp naglarnas fibrer.

4. Precis som på övriga kroppen kommer huden på fötterna att må gott av att du peelar med jämna mellanrum. Det tar bort gamla trista och döda hudceller och ger en fräschare look direkt. Gå gärna in mellan tårna men tänk på att vara lätt på handen när du kör på fötternas ovansida eftersom huden här är mycket tunn.

5. Glöm inte nagelbanden. Arbeta in en exfolierande nagelbandskräm, olja sedan in området och peta bort hud som fastnat på nagelytan. Det är en liten insats som gör stor skillnad för dina fötter.

Annons

Sommartoner till fingrar och fötter

Färgerna på tårna följer ofta trenden på fingrarnas naglar och den här sommaren ser vi allt från naturliga nyanser à la ”the clean girl aesthetics” till traditionella mjuka pasteller, vackra effektlack och lysande neonfärger, det senare en påhälsning från 80-talet. Måla ton i ton med naglarna på händerna eller kör på en rejäl färgkrock – inget är rätt eller fel när det handlar om naglarna just nu.

Neonrosa nagellack

7 day hybrid polish make some noise från Depend.

7 Day Hybrid Polish i blickfångande neonrosa Make some Noise kommer från Depends tillfälliga Pop it-kollektion. Ca 49 kr.

Annons

Mintgrönt nagellack

Summer holiday MX050 från Mii.

Summer Holiday MX050 från Mii är glassigt mintig. Ca 168 kr.

Ljusblått nagellack

Lucy från Gucci Beauty.

Lucy från Gucci Beauty är krämigt babyblå. Ca 340 kr.

Annons

Gult nagellack

Thats all atelier rouge.

That’s All heter Atelier Rouges soligt gula sommarlack. Ca 99 kr.

Orange nagellack

Moab Mavala.

Moab från Mavalas sommarkollektion Color Block är inspirerad av den brännheta ökensolen. Ca 69 kr.

Annons

Beige nagellack

Back to love från Love by Essie.

Back to Love från Love by Essie är mjukt sandbeige. Ca 159 kr.

Nagellack med spetsmönstrad finish

Bespoke lace butter london

Bespoke Lace är Butter Londons vackra effektlack som ger spetsmönstrad finish och kan användas för sig själv eller ovanpå favoritfärgen. Ca 219 kr.

Annons

Korallfärgat nagellack

Once and floral Opi.

Once and Floral från OPI Nature Strong bjuder på varm korallton. Ca 222 kr.

Snyggt lackat

Färg på naglarna kan förvandla händerna och lyfta fötterna och få dem att se eleganta och lyxiga ut. När du snyggat till fotformen och fått ordning på nagelbanden så är lacket den sista detaljen som gör skillnad. Här är några tips på hur du får ut mer av ditt lackjobb.

Nail Foundation från Butter London.

Gillar du traditionellt lack men har lite ojämnheter på nagelytan? Grunda med en primer. Det är ett baslack som fyller ut där det är fåror vilket ger snyggare finish och bättre hållbarhet på ditt lack. Vi gillar Nail Foundation från Butter London. Ca 199 kr.

Annons
Depend Gel IQ

Vill du att ditt lack ska sitta riktigt länge? Investera i Depends hyllade Gel IQ där du får hållbar färg som sitter i veckor. Här finns många fina färger, från neutrala som ger en fräscht rosig look till mer somrigt lysande nyanser. Ca 499 kr för startkit.

Top Gel Depend.

Avsluta alltid med topplack för att få glans men också bättre hållbarhet. Lägg ett lätt svep även över toppen av tånaglarna som ett slags försegling. Pensla sedan på ett lager någon gång i veckan så sitter det ännu lite längre. Top Gel i Depends O2-serie är en favorit. Ca 99 kr.

Annons