Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Så tar du hand om ditt gråa hår i solen

21 jun, 2023 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Kvinna på stranden med hatt.
Solens strålar är härliga, men de är inte så bra för håret – och speciellt inte du med grått hår.
Feminas profil Elin Rantatalo, erfaren frisör, ger sina bästa tips för att skydda grått hår i sommarhettan.
– Solens strålar kan först och främst göra att grått hår gulnar, säger hon.
Annons
4 tips till dig med grått hårBrand logo
4 tips till dig med grått hår

Sommaren är här, med härliga dagar på stranden och kanske salta bad. Men hur härlig solen och vattnet än är, så är det inte särskilt bra för håret. Särskilt viktigt att vara försiktig i solen är det om du har grått hår.

Feminas profil Elin Rantatalo är utbildad frisör med många års yrkeserfarenhet på nacken, och hon förklarar varför grått hår är mer utsatt på sommaren.

– Grått hår är torrare, det där följer ju med huden liten, så när man får grått hår kan man märka att de stråna är hårdare. Då kan det krävas att man byter ut hårprodukterna man alltid har haft mot sådana med mer fukt, säger hon och fortsätter:

– Om man badar, särskilt i pool eller saltvatten, så torkar det också ut håret extra mycket. Alla som någon gång har badat i havet vet nog hur håret kan kännas efteråt. Man kan unna sig fler hårinpackningar under semestern och gärna lägga den även i hårbotten, så att huden där får en fuktboost också.

Annons

Skydda håret från att gulna

Men förutom att håret blir torrt och kan behöva mycket fukt och omsorg, så kan det också skifta färg om man inte tar hand om det och skyddar det.

– Solens strålar kan först och främst göra att grått hår gulnar, så det är alltid bra att skydda håret med en hatt, keps eller sjal. Sedan finns det olika typer av produkter med uv-skydd som man kan spreja i håret, för att motverka att det gulnar. Det är bra att använda sig av även om man har blonderat eller slingat hår, säger Elin Rantatalo.

Något som gäller alla året runt, men kanske särskilt under sommaren, är hur viktigt det är att skydda sin hårbotten från skadlig uv-strålning.

– Sedan är det viktigt att tänka på hårbotten, oavsett vilken hårfärg man har. Det är tyvärr inte ovanligt att frisörer upptäcker hudcancer i hårbotten på sina kunder, för att man själv inte tittar där på samma sätt. Bästa skyddet mot hudskador är att ha hatt eller keps, och vara noga med solskydd.

Kvinna på stranden.
Ta hand om håret i sommar!
Annons