Artisten Molly Hammar ryter ifrån: ”Avdramatisera kvinnokroppen!” 

13 sep, 2020 
AvJessica Rådne
”Är vi så sjukt rädda för fett på kroppen?”, frågar sig Molly Hammar i en post på Instagram som tagit rejält med fart på söndagskvällen. Artisten vänder sig mot de som kritiserar henne och andra som vågat ifrågasätta klädbutikernas storlekar på plagg.
Annons
10 Beauty hacks- som fungerar på riktigtBrand logo
10 Beauty hacks- som fungerar på riktigt

Den 21 augusti postade artisten Molly Hammar, 24, ett bildspel på Instagram där hon testade en rad olika byxor i en provhytt. Hon beskrev hur hon valt butikens största storlek i samtliga byxpar, och att inget av dem passat hennes kropp.

Inlägget hyllades – men hon fick också motta hatiska kommentarer. Nu ryter Hammar ifrån.

Uppmanades att banta

I det nya inlägget som hon postade på söndagskvällen skriver Molly Hammar:

”Vart FAN ska jag börja? AVDRAMATISERA KVINNOKROPPEN. AVDRAMATISERA ALLA KROPPAR”.

Hon beskriver hur hennes post från provhytten fått människor att säga saker som ”Gå ner i vikt då”, ”Gå en promenad så ska du se att du får plats i kläderna” och ”Sluta skyll ifrån dig” till henne. Molly frågar sig hur det år 2020 kan vara en rimlig reaktion från människor.

”Jag fucking SKRIKER hur pinsamma kommentarerna är. Vet ni vad det bottenlöst ironiska är med dom? Det är att även om jag tränar varje dag (självklart inget man måste göra men jag mår psykiskt bra av det) och är starkare än literally all of y’all weak haters så: 1. känner vi behovet att kommentera varandras och min kropp. 2. Har vi en sån skev bild av hur en sund kropp ser ut. Hur en kvinna ska se ut. 3. Är vi så sjukt rädda för fett på kroppen??”, skriver Hammar.

Annons

Klappar sig på magen: ”Jag är jag”

Till texten har Molly postat ett videoklipp där hon poserar i underkläder. Molly speglar sig framför kameran och klappar på sin mage.

”Du definieras inte av din vikt. Du definieras inte av hur din kropp ser ut. Vilka injektioner du har gjort eller inte. LASH lift eller inte. Du är du. Jag är jag. Låt oss se varandra, våran kompetens, hur vi skrattar, hur vi pratar, och inte, INTE våra kroppar”, skriver Molly vidare i inlägget.

Inlägget har gått ut till Mollys drygt 50 000 följare och i kommentarsfältet kryllar det av hjärt-emojis och heja-rop. Bland de som kommenterat syns artistkollegan Wiktoria Johansson och poddaren Malin Eklund.

Visa det här inlägget på Instagram

Vart FAN ska jag börja? AVDRAMATISERA KVINNOKROPPEN. AVDRAMATISERA ALLA KROPPAR. Kroppen är vårt VERKTYG. Ja, den kan vara sexuell när vi vill att den ska vara det, den kan också vara ASEXUELL när vi vill det. Kroppen kan vara stor, liten, lång, bred. Det är FUCKING 2020 hur kan jag ens behöva säga dom här sakerna???? Är ingen kroppsAKTIVIST, vill inte ta plats i en konversation där andra kvinnor är mer diskriminerade pga sin vikt än vad jag varit även om jag är en curvy woman. Kan däremot inte hålla käften när jag idag har fått så mycket hat på min kropp i min post ang klädindustrins fucked up kläd-sizes. ”Gå ner i vikt då”, ”gå en promenad så ska du se att du får plats i kläderna”, ”sluta skyll ifrån dig” ETC... jag fucking SKRIKER hur pinsamma kommentarerna är. Vet ni vad det bottenlöst ironiska är med dom? Det är att även om jag tränar varje dag (självklart inget man måste göra men jag mår psykiskt bra av det) och är starkare än literally all of y’all weak haters så: 1. känner vi behovet att kommentera varandras och min kropp. 2. Har vi en sån skev bild av hur en sund kropp ser ut. Hur en kvinna ska se ut. 3. Är vi så sjukt rädda för fett på kroppen?? Jag blir så ledsen för jag omringar mig med människor som älskar mig för den JAG är, inte hur min fkn kropp ser ut, men det slog mig idag hur många av er som fortfarande ser världen ifrån detta skeva perspektiv. Tycker genuint synd om er❤️ därför vill jag att ni lyssnar på mig nu. Du definieras inte av din vikt. Du definieras inte av hur din kropp ser ut. Vilka injektioner du har gjort eller inte. LASH lift eller inte. Du är du. Jag är jag. Låt oss se varandra, våran kompetens, hur vi skrattar, hur vi pratar, och inte, INTE våra kroppar.

Ett inlägg delat av Molly Hammar (@mollyhammar)

Foto: TT

LÄS MER:

Annons