ANNONSSAMARBETE MED AVANZA
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så mycket pengar bör du ha i buffert – enligt privatekonomen

03 jan, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
FotografAvanza, TT
hur stor buffert ska man ha
Privatekonomen besvarar vanliga frågor om buffert.
Du har säkert hört talas om begreppet buffert, men vad betyder det exakt? Hur viktigt är det att ha en buffert och hur stor behöver den vara? Avanzas privatekonom Felicia Schön svarar på de vanligaste frågorna – och delar supertipset för hur du placerar bufferten bäst.

En buffert lägger grunden till en trygg ekonomi och finns där som ett ekonomiskt skyddsnät när livet tar oanade svängar. Privatekonomen Felicia Schön jobbar på Avanza och är expert på sparande.

Vad är en buffert?

Bufferten är de pengar som du sparar undan för att täcka oförutsedda utgifter. Det kan handla om allt från att barnets telefon går sönder eller att bilen behöver lagas, till att man förlorar jobbet eller gör slut med sin partner. Bufferten är superviktig för både ens självständighet och trygghet.

vad är en buffert
Felicia Schön är privatekonom på Avanza och expert på hur man bygger upp en bra buffert.

Hur stor buffert bör man ha?

Det beror såklart på hur ens livsstil ser ut, har man till exempel familj, bil och villa behöver den vara större än om man är sambos utan barn i hyresrätt. En standardbuffert ska i alla fall kunna täcka ens "måste-utgifter i 2-3 månader, och i 3-4 månader om du har många utgifter. Men att ha en större buffert än så är onödigt, då är det bättre att investera sitt långsiktiga sparande på börsen så pengarna kan växa.

När får jag ta av bufferten?

När du behöver det! Vilka ramar du sätter upp är helt upp till dig, men se alltid till att fylla på om du plockar från den. Här är det superviktigt att du sparar bufferten på ett sparkonto med fria uttag – så du kan ta ut pengarna när du vill och behöver. Se alltså till att sparkontot inte är bundet och att du får en bra ränta och insättningsgaranti så pengarna kan växa sakta men säkert och framför allt finnas lättillgängligt.
Se hur hög ränta du kan få på ett sparkonto hos Avanza.

Har du tillräckligt stor buffert?

Singelhushåll
I ett singelhushåll har man bara sin egna ekonomi att falla tillbaka på. Därför är det bra att ha en tillräcklig buffert för att kunna försörja sig själv ett par månader om man till exempel blir arbetslös eller sjukskriven.

Sambo utan barn
Med två inkomster i hushållet har man mer att falla tillbaka på om en av er exempelvis skulle bli arbetslös. Även om ni har en gemensam buffert så är det bra att ha ett eget sparande på plats om något skulle hända någon av er, eller i relationen.

Hushåll med barn
Med barn kommer också fler oväntade utgifter. Se till att ha en extra stor buffert för att kunna täcka upp för vabb, trasiga vinterkläder eller borttappade mobiltelefoner. Här är det också bra att ha en egen buffert på plats om det skulle hända något i relationen.

Tips! Om du och din partner sparar till bufferten ihop kan ni sätta upp delade sparmål på Avanza där ni kopplar ihop era buffertspar – läs mer här.

Även boende- och anställningsform spelar in

– Utöver hur många ni är i hushållet så spelar även både boende- och anställningsform in. Bor man i villa och äger bil, båt, fritidshus – ja då blir de potentiella utgifterna större att förbereda sig på, än om man bor i hyresrätt och inte äger något som kan bli dyrt att laga. Även husdjur spelar förstås in – båten kanske kan vänta med att lagas till sommaren, men blir katten sjuk så behövs veterinärvården här och nu.

vad är en buffert hur mycket ska man ha i buffert
Vad lever du för livsstil? En fråga att ha i åtanke när man bygger en buffert.

Vilken anställningsform du har spelar också stor roll, har du visstidsanställning eller är egenföretagare så är det bra att ha lite extra i bufferten för trygghetens skull, menar Felicia.

Båten kanske kan vänta med att lagas till sommaren, men blir katten sjuk så behövs veterinärvården här och nu.

I lågkonjunktur kan det vara kämpigt att spara pengar. Vad är dina tips för att lyckas spara?

– Det är såklart bäst att spara ihop till bufferten när man behöver den allra minst, så att den finns där om olyckan skulle vara framme. Men allt sparande är bättre än inget sparande, och även om det är tufft ekonomiskt nu så finns det ändå chans att få till en bra buffert. Dra ned resor, ha en köpfri månad och spara in på det du kan nu. Nästa gång du ligger på en bättre nivå ekonomiskt så försök spara lite mer, och så bygger du på så.

Lägg mest tid på det som kostar mest

– Ett av mina främsta tips när det kommer till sparande är att fokusera på det som spelar störst roll för ekonomin. Har du stora bolån är det smart att förhandla bolåneräntan, har du dyra elavtal så kan du fokusera på att få ned kostnaden där. Det är de stora utgifterna som gör den största skillnaden.

Kan man ha för mycket i buffert?

– Ja, det finns ingen mening i att ha en alldeles för stor buffert. Då är det bättre att investera sitt långsiktiga sparande på börsen där pengarna kan växa.

Tänk på att det kan svänga! Att investera på börsen har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen så det är inte säkert att du får tillbaka alla pengarna du satte in från början.