ANNONSSAMARBETE MED ALWAYS
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Transparenta, gula eller röda? Det här betyder fläckarna i dina trosor

26 maj, 2023 
always trosskydd inkontinens urinläckage torr underliv trosor klimakteriet
Att se fläckar av olika slag i sina trosor är fullt normalt. Men många vet inte exakt vad de olika flytningarna och vätskorna faktiskt är och betyder. Här reder vi ut alla frågetecken – så du får koll på ditt underliv!
Hur tar du hand om ditt underliv?Brand logo
Hur tar du hand om ditt underliv?

Vätskor från underlivet är vanligt och är ett sätt för ditt intima område att hålla sig friskt. Att lära känna sitt underliv och vilken typ av vätska som finns i dina underkläder är viktigt – det kan nämligen säga mycket om din hälsa. Flytningar och vätskorna i trosorna kan vara allt från vita, gula och genomskinliga till vattenliknande, bruna och röda. Vad betyder de egentligen? Och vad kan man göra för att känna sig torr och fräsch?

always trosskydd träning urinläckage inkontinens
Håll dig torr och skyddad mot fläckar i trosorna med smidiga trosskydd, som du lätt tar med i väskan.

Här förklarar vi vad underlivets olika flytningar och vätskor faktiskt betyder – så du får bättre koll på läget och enklare kan förstå din egen kropp.

Transparenta, vita och gula flytningar – ett friskt underliv

Att ha flytningar är helt normalt och till och med bra för underlivet – det är nämligen vaginans eget sätt att rengöra sig på och hålla sig friskt. Flytningar kan ha olika färg och konsistens från dag till dag, samt under olika skeden av livet som under graviditet eller under och efter klimakteriet.

Den “normala” färgen på flytningar varierar från person till person och därför finns det inget facit för hur just din bör se ut, men tumregeln är att flytningar för ett friskt underliv är transparenta, vita eller gula – och att konsistensen varierar är helt normalt.

Om dina flytningar skulle förändras i färg, konsistens och lukt kan det vara bra att söka hjälp hos en gynekolog. Illaluktande flytningar eller flytningar som har en gulgrön färg kan vara ett tecken på infektion.

Genomskinlig vätska – kiss och svett

Den vattenliknande genomskinliga vätskan kan vara kiss. Det är faktiskt väldigt vanligt att småläcka lite. Urinläckage kan dyka upp i de flesta åldrar, men är vanligast efter att man fött barn och vid hormonförändringar som inträffar under klimakteriet.

Det är vanligt att läcka lite under träningspass där du springer eller lyfter tungt, men kan också hända bara när du hostar och nyser eller busar och skrattar med barnen. Förutom de klassiska knipövningarna, som kan hjälpa läckaget på sikt, kan du använda trosskydd dagligen som håller dig torr.

always trosskydd träning urinläckage inkontinens flytningar klimakteriet
Slipp oron över läckage under dina träningspass och när du springer runt hemma och fixar och donar med ett absorberande trosskydd, som håller dig torr och fräsch.

Precis som på resten av kroppen finns det svettkörtlar i underlivet och det är därför man lätt blir varm och fuktig i detta område. Med andra ord kan den genomskinliga vätskan alltså vara svett. Det behöver inte vara när du tränar eller under en varm sommardag – det räcker med att stänga in underlivet i åtsittande underkläder och byxor så kan trosorna få en blöt fläck av genomskinlig vätska. Men det är alltså helt normalt!

Rosa, röda och bruna flytningar – kallas spotting

Spotting är mycket vanligt. Det är vad man kallar flytningar med lite blod i, som kan dyka upp i trosorna. Färgerna varierar från klarrött, rosa och brunt och oftast är de inte farliga, utan kan bland annat bero på att kroppen rengör sig själv efter menstruation, normala mellanblödningar eller hormonförändringar.

Men om detta är ovanligt för dig eller om det fortsätter i mer än några cykler kan det vara bra att kontakta en läkare. Om du är eller misstänker att du kan vara gravid ska du alltid kontakta en läkare.

Håll dig torr och fräsch!

Att se fläckar i trosorna är alltså fullt normalt och (oftast) inget att oroa sig över. För dig som vill hålla dig torr, fräsch och skyddad genom dagen finns Always Dailies: trosskydd som är tunna, mjuka och absorberande, samtidigt som de håller sig på plats i dina underkläder.

always trosskydd träning urinläckage inkontinens flytningar klimakteriet betyder
Smidigt skydd hela dagen! Always Dailies kommer i olika storlekar och absorberingsförmåga och finns både som parfymfria och med en diskret och fräsch doft.

De skyddar dig oavsett om det gäller flytningar i olika färger eller några droppar urin – så att du kan leva, träna, skratta och lyfta samtidigt som du håller dig torr.