ANNONSSAMARBETE MED HUDHELSE
Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Få din hud i toppskick i höst – dermatologerna berättar hur

22 sep, 2023 
En sommar med mycket sol kan ha stor påverkan på hudens välmående. En del får ojämn pigmentering medan andra upplever att den ser mer livlös ut. Men som tur är finns det bra och effektiva produkter som kan få huden på banan igen.

uhögEfter en lång sommar kan huden vara i behov av extra kärlek då den lätt kan hamna ur balans. Solens strålar påverkar vår hud och för en del kan det få stora konsekvenser.

– Huden utsätts för alla möjliga typer av ljus på sommaren, berättar Dr. Michael Zangani. Han är en av Norges mest kända dermatologer och har goda råd för hur man bäst tar hand om sin hud efter sommaren.

Enligt Dr. Zangani är det inte bara de ”vanliga” strålarna, de vi alla känner till, som är farliga. Han berättar att både infraröda strålar och att i princip hela ljusspektrumet kan påverka vår hud i upp till ett dygn efter att vi har exponerat den för solen. Aktuell forskning visar att hela ljusspektrumet kan orsaka för tidigt åldrande av huden.

– När solbrännan försvinner kommer nästan alla att uppleva ett förvärrat hudtillstånd, varnar Zangani.

Dr. Michael Zangani ZO Skin Health
Dr Michael Zangani.

BRA PRODUKTER HJÄLPER TILL ATT ÅTERSTÄLLA HUDEN

Visst du till exempel att solen stimulerar en ökad talgproduktion, och att talg kan leda till hudinflammation? Enligt Dr. Zangani är exfoliering en av hemligheterna bakom en välmående hud med lyster.

– En rejäl exfoliering av huden är ett av mina bästa tips för att få ordning på den efter sommarsäsongen. Dessutom blir det enklare för huden att ta upp andra produkter när de döda hudcellerna tas bort.

– När solbrännan försvinner och huden har ett lager med döda hudceller ser den grå och livlös ut. Regelbunden exfoliering av huden bidrar därför till en slätare, renare, spänstigare och mer vital hud. Genom att ta bort döda hudceller kan produktionen av nya hudceller stimuleras så att huden förnyas. Detta kan återge den lyster som snabbt förloras när solbrännan försvinner, förklarar Zangani.

Hudläkaren uppmanar alla som vill reparera huden att välja produkter med antioxidanter samt att använda ett solskydd med hög faktor året runt.

GÖR EN BRA PLAN

Dr. Zangani berättar att de allra flesta får god effekt av att använda retinol. Det ger en jämnare hudton och sätter huden i ett reparationsläge.

– Retinol kan påskynda cellförnyelsen så att nya, friska hudceller snabbare kommer upp till hudens yta. Det främjar kollagenproduktionen i huden, vilket resulterar i en spänstigare och fastare hud. Det kollagen som vi har naturligt i kroppen minskar med åldern, men det kan också skadas av UV-strålar, säger han.

I korthet kan man säga att retinol förbättrar hudens förmåga att jobba bättre så att du kan bli kvitt skadorna i din hud.

ZO skin health hudvård i höst

– Det allra viktigaste du kan göra är att hitta ett krämprogram som fungerar optimalt för din hud. Det är också viktigt att du lägger upp en behandlingsplan tillsammans med din dermatolog eller hudterapeut, avslutar Dr. Zangani.

FÅ EN FRISK OCH NATURLIG HUD

Dr. Mette Haga har arbetat åtta år på Akademikliniken. Hon brinner för hud och olika åtgärder mot hudskador.

– Mitt bästa tips till alla som vill ta hand om sin hud är att tidigt börja använda aktiva krämer. Och att använda solskydd varje dag året runt, säger hon.

Själv så älskar Mette produkter från ZO Skin Health.

– Det har verkligen varit en spännande resa att upptäcka ZO Skin Health och att få möjlighet att börja jobba med den här serien professionellt. Jag använder ju krämprogrammet själv, men jag ser även så många patienter som har fått otroligt god effekt av att byta ut sin hudvård. Det är verkligen en fördel med mitt yrke. Jag är uppriktigt glad över att kunna hjälpa andra att ta hand om sin hud bättre, berättar hon.

5 PRODUKTER FÖR EN FRISK OCH NATURLIG HUD

ZO Wrinkle + Texture Repair

En av ZO´s superhjältar mot åldrande och solskadad hud. Med högpotent retinol bidrar den här krämen till att reducera fina linjer, porer och rynkor, förbättra hudkvaliteten och ge en fastare hud. Som extra bonus kan den ge en härlig lyster.

Köp ZO Wrinkle + Texture Repair här!

ZO Wrinkle + Texture Repair

ZO Daily Power Defense

Den här barriärstärkande krämen som är fullspäckad med antioxidanter, förhindrar skador orsakade av inflammation och stärker huden. Särskilda enzymer stöder cellernas naturliga reparation för att säkerställa en frisk hud.

Köp ZO Daily Power Defense här!

ZO Daily Power Defense

ZO Retinol Skin Brightener

Om du har fått en ojämn hudton efter sommaren fungerar den här krämen effektivt för att ge en jämnare, klarare hudton och en friskare hud. Produkten reducerar rodnad och bidrar till att förebygga ny missfärgning. Finns i tre olika koncentrationer av retinol: 0,25 %, 0,5 % och 1 %. Kan även användas på kroppen.

Köp ZO Retinol Skin Brightener här!

ZO Retinol Skin Brightener

Complexion Renewal Pads

Effektiva pads som hjälper till att reducera talg och tilltäppta porer samtidigt som de gör huden mattare. De ger även en mild exfoliering av döda hudceller.

Köp Complexion Renewal Pads här!

Complexion Renewal Pads

ZO Growth Factor Serum

Magi i en burk! Serumet bidrar till att förebygga tecken på åldrande, ger mjukare uttryckslinjer och stärker huden. Det passar bra för de flesta hudtyper med måttliga tecken på åldrande. Fri från retinol.

Köp ZO Growth Factor Serum här!

ZO Growth Factor Serum

ZO är en av världens mest välkända medicinska hudserier.