ANNONSSAMARBETE MED KENO
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Monica Sundberg om livet efter 70: ”Jag har mer energi än någonsin”

15 jun, 2023 
Monica Sundberg Hotell Romantik krönika reportage
KRÖNIKA. Häromdagen fick jag höra om åldersparadoxen: trots att vi med åren får sämre fysisk hälsa och kognitiv förmåga, fortsätter vår mentala hälsa och vårt välbefinnande att förbättras. Jag, med mina 70 år, kände mig träffad. Jag har mer energi än någonsin. Så jag började fundera – varför peakar jag som pensionär? Jo, jag sätter guldkant på vardagen!

I många år av mitt liv har jag varit bekväm. Jag har haft min vardag som på rutin och livet blev till slut ganska trist. Så jag bestämde mig: när jag blir pensionär, då ska jag utmana mig själv på riktigt. För det krävs det ett mod som jag själv aldrig trodde att jag hade.

Men tacka vet jag självkänslan vid 70. Den har ökat år efter år i takt med att jag åldrats, men det var faktiskt nyligen jag insåg att den är total. Om jag ska skriva ned exakt vad självkänslan skapat i mitt pensionärsliv behöver jag en dag eller två – men kortfattat så har jag inte bara blivit nykär i mig själv, utan i livet.

Hur har jag lyckats? Hur blir man nykär i livet? För mig handlar det om att göra saker varje dag som tankar på energin. Och för det krävs det att man kämpar lite. Jag sitter inte hemma och rullar tummarna och får energin på köpet. Jag tar mig ut, utmanar mig själv, provar på nya saker som ibland känns obekväma och unnar mig – så ofta jag kan.

Man får inte bli bekväm – då är det kört.

Det handlar om allt från resor till spännande platser, till att delta i TV-program, till att träffa nya vänner. Och jag vet vad många tänker. “Det är svårt att vara modig”. Det tycker jag också, men man måste bara våga. Ut och lär dig nya saker, prova på något du aldrig gjort förr, get out there! Man får inte bli bekväm – då är det kört.

Men vad som sätter guldkant på vardagen för mig och ger mig energi är både stort och smått. Jag lyxar till det med frukost på sängen varje dag, när solen är framme dricker jag kaffet på balkongen, jag unnar mig en ansiktsbehandling ibland och jag går ofta och gärna ut med vänner.

Om man lyssnar på vad åldersparadoxen har att säga blir det ju bara bättre och bättre, livet.

Som gammal flygvärdinna är däremot resorna min absolut största energikälla. Hade jag vunnit pengar hade jag helt klart satt sprätt på dem direkt, för att resa och upptäcka världens alla hörn. Men i väntan på storvinsten får solen, nyfunna vänner och obekväma situationer göra sitt för guldkanten.

Om man lyssnar på vad åldersparadoxen har att säga blir det ju bara bättre och bättre, livet. Trots svagare kropp och tröttare knopp. Så välkomna åldrandet med öppna armar.

Och om det är något du ska ta med dig från mig är det att inte bli bekväm. Get out there, utmana dig, unna dig. Du kommer att bli nykär i livet på nolltid!