ANNONSSAMARBETE MED WARNER BROS
Trendar: NostalgiI rampljusetResorLivsstilLivsberättelserMitt livMin aborträttÅrets Feminista

Filmklassikern Purpurfärgen är tillbaka – 5 anledningar till att se den gripande nytolkningen

05 jan, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
Purpurfärgen är tillbaka som re-make på bioduken – en mästerlig berättelse om kärlek, motståndskraft och styrkan i ett systerskap som trotsar alla odds. Här är fem anledningar till att du inte vill missa filmen som har premiär den 19 januari på bio.

Minns du filmen Purpurfärgen från 1985? Kanske har du sett Broadwaymusikalen eller läst den bästsäljande boken med samma namn? Sannolikheten är stor att du har någon form av relation till den klassiska berättelsen som berört miljontals hjärtan. Nu är filmen tillbaka i en ny, djärv och modern kostymnågot du inte vill missa!

5 anledningar till att se Purpurfärgen bio

1. En film om systerskap

Celia, en av filmens huvudkaraktärer, möter många motgångar i livet. Hon slits från både sina barn och sin syster och tvingas leva med den kontrollerande maken "Mister". När livet ser som allra mörkast ut ger hon sig tillsammans med sina medsystrar Shug och Sofia ut en inre resa som hjälper dem att forma sina egna identiteter som svarta kvinnor i det tidiga 1900-talets lantliga, amerikanska söder.

Tävla om biobiljetter till Purpurfärgen!

Var med och tävla om biobiljetter till Purpurfärgen. 5 lyckliga vinnare vinner 2 biljetter var! Allt du behöver göra är att svara på frågan: Vem spelade Sofia i den förra filmatiseringen av Purpurfärgen, som kom 1985, samt motivera med max 20 ord varför just du ska vinna. Maila ditt svar till [email protected] senast 19/1 för att vara med och tävla.

Boka Purpurfärgen här!

2. Fantastisk musik (och kända ansikten!)

Filmen är producerad av Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Scott Sanders och Quincy Jones och regissören är Blitz Bazawule. Bland skådespelarna hittas bland andra Taraji P. Henson, Colman Domingo och Danielle Brooks. Soundtracket till filmen står artister som H.E.R., Usher, Mary J. Blige och Missy Elliot för. Bara den uppställningen gör biografen värd ett besök!

3. En film för alla

"Not your mama’s ‘Color Purple,’ but your mama’s gonna love it, too,’”. beskriver Oprah Winfrey filmen, som ger berättelsen en modern nytolkning, samtidigt som den lyfter fram de inslag som alltid älskats med klassikern. Purpurfärgen porträtterar den enormt viktiga rollen som musiken spelade i det tidiga 1900-talets södra USA. Räkna med att avnjuta både klassiska sånger från den framgångsrika Broadway-musikalen och nya originallåtar i filmen.

4. Otroliga miljöer

Purpurfärgen utspelar sig i den lantliga, amerikanska "djupa södern" i början av 1900-talet. Majestätiska ekar, spansk mossa och historiska byggnader skapar ett landskap att drömma sig bort till.

5. En berättelse om att läka från trauma

Purpurfärgen är en berättelse om att läka från trauma – både individuell och kollektiv nivå. Filmen porträtterar en tung period i USA:s historia som är nödvändig att berätta om.

– Det är en amerikansk berättelse om den afroamerikanska upplevelsen under den här tidsperioden. Det är tungt, men viktigt, för att det tvingar en att möta det rakt av. Det är vår sanning, och den sanningen behöver föras vidare, säger producenten Quincy Jones i ett pressmeddelande.

Skådespelaren Taraji P. Henson tillägger: "Blitz vision är att inte hålla fast vid sorgen, smärtan och traumat, utan att visa hur hur svarta människor ett mirakulöst sätt lyckats förvandla traumat till glädje".