ANNONSSAMARBETE MED AVANZA
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så sparar andra i din ålder – privatekonomen berättar

28 aug, 2023 
AvElinor Hedgren
Då och då är det bra att ta tempen på sitt sparande. Sparar man mer eller mindre jämfört med andra? Finns det något man behöver göra annorlunda för att få sina pengar att växa ännu mer? Felicia Schön, privatekonom på Avanza, berättar hur andras sparvanor ser ut och ger dig de bästa tipsen för hur du ger ditt månadssparande en skjuts.

Det kan faktiskt vara bra att jämföra sitt sparande med andras. Genom att kolla på hur andra gör kan man både lära sig en hel del och bli peppad på att spara ännu bättre.

SÅ SPARAR ANDRA

Så, hur mycket är rimligt att spara varje månad? Och hur mycket sparar andra? De allra flesta sparar några tusenlappar varje månad under hela livet, och som mest i medelåldern. Att spara minst 10% av lönen efter skatt varje månad brukar vara ett bra riktmärke.

Men kom ihåg – alla har olika förutsättningar och livssituation. Det bästa sparandet är det som blir av, oavsett om det handlar om några hundralappar eller tusenlappar i månaden. Om man kollar på kvinnorna som sparar hos Avanza så månadssparar de ungefär 1 900 kronor i snitt.

Felicia Schön privatekonom på Avanza
Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

KVINNOR INVESTERAR BÄTTRE ÄN MÄN

Att kvinnor inte skulle vara lika bra som män på att investera på börsen är en ren myt. Faktum är att kvinnor under de senaste sju åren har investerat framgångsrikt och haft betydligt bättre medianavkastning i snitt än vad män har haft. Det senaste året* har medianavkastningen för kvinnor varit hela 12,4 % jämfört med männens 7,6 %, alltså nästan dubbelt så bra.

En stor bidragande faktor till det kan vara att kvinnor favoriserar fonder medan män favoriserar aktier. Fonder ger bättre riskspridning medan enskilda aktier är mer riskfyllda och tidskrävande att analysera och ha koll på. Dessutom är kvinnor ofta passiva på börsen medan män är mer aktiva och försöker tajma marknaden genom att försöka köpa på botten och sälja på toppen. Det är dock väldigt svårt att tajma börsen och många misslyckas när de försöker. Allra bäst går det för de som månadssparar eftersom de investerar lite hela tiden.

*Under perioden 20 juni 2023 - 20 juni 2022.

så sparar andra i din ålder Avanzas privatekonom berättar
Kvinnor har under de senaste sju åren investerat framgångsrikt och haft betydligt bättre medianavkastning i snitt än vad män har haft.

SPARGAPET MELLAN KVINNOR OCH MÄN

Trots att kvinnor lyckas få högre avkastning så har män mer pengar i slutändan. Men vad beror det på då? Jo, bland annat sparar män större summor, i snitt månadssparar de 700 kronor mer än vad kvinnor gör. Dessutom börjar de spara mer mycket tidigare i livet än vad kvinnor gör.

Redan vid 23 års ålder har mäns medelkapital passerat 100 000 kronor medan kvinnor når dit först vid 28 års ålder. Det är ett mönster som fortsätter med åren, vilket gör att kvinnor hamnar efter alltmer över tid. Medelkapitalet ökar naturligtvis med åren för båda könen, men kvinnor har bara en tredjedel, och i bästa fall hälften av männens kapital.

Men att stänga gapet är inte omöjligt. Genom att börja investera sitt sparande tidigt, och lägga undan några extra hundralappar så kan kvinnor komma i kapp männen. Så prata med dina nära och kära, inspirera och peppa varandra när det kommer till månadssparande.

månadssparande och genomsnittligt kapital kvinnor och män avanza
Månadssparande och genomsnittligt kapital uppdelat på ålder. Kvinnors, mäns och totalt.

Räkna ut hur lång tid det tar att nå ditt sparmål på Avanzas sparkalkylator.

SÅ MYCKET KAN ETT MÅNADSSPARANDE VÄXA PÅ BÖRSEN

Ett kortsiktigt sparande, som ska gå till en buffert eller saker du behöver inom mindre än tre år mår bäst på ett sparkonto med ränta och fria insättningar och uttag. Men det absolut viktigaste du kan göra för ditt långsiktiga månadssparande är att placera dina pengar på börsen i fonder eller aktier för att komma åt ränta-på-ränta-effekten.

Det innebär att du inte bara får ränta på pengarna du sparat, utan även på avkastningen. Det kan liknas med en snöboll som rullar ner för en backe och växer sig allt större allt snabbare ju längre den rullar. Ju tidigare du kommer i gång med ett månadssparande på börsen, desto mer hinner pengarna växa med tiden.

Om du investerar 2 600 kronor i månaden på börsen kommer du ha 1,3 miljoner kronor om 20 år, om man räknar med 7% i genomsnittlig årlig avkastning. Men du kan även komma långt med mindre summor.

Spara enkelt i fonder och aktier med Avanza auto
Du kan enkelt spara med Avanza auto som investerar och optimerar pengarna åt dig – så smidigt!

Sparar du i stället 1 000 kronor i månaden får du en halv miljon. Att investera på börsen är superenkelt och inte alls så krångligt som man kan tro. Du behöver inte vara en expert eller följa börsen slaviskt, utan det räcker gott att sätta upp ett automatiskt månadssparande i billiga indexfonder. Det kan du enkelt göra med Avanza auto som investerar och optimerar pengarna åt dig – så smidigt! Och ju tidigare du startar, desto mer kan pengarna växa.

GÖR SOM ANDRA MÅNADSSPARARE

Här är listan över de populäraste fonderna att månadsspara i:

1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
2. Avanza Zero
3. Avanza Global
4. Avanza Auto 6
5. Länsförsäkringar Global Index

Listan visar de fem populäraste fonderna att månadsspara i hos Avanza per den 21/8-2023.

Tänk på att det kan svänga. Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.