ANNONSSAMARBETE MED AVANZA
Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Experten: Så mycket blir 2 000 kronor i månaden på 10 år

29 jan, 2024 
AvMarika Agestam Cederlund
FotografAvanza
Felicia Schön är privatekonom på Avanza.
Hur mycket kan dina pengar växa om du månadssparar 500, 2 000 eller 3 000 kronor i fonder eller aktier? Bara genom att komma igång och ha lite tålamod kan även små summor bli till stora pengar på börsen. Avanzas privatekonom Felicia Schön tipsar om hur du lyckas med ditt sparande.

När du investerar ditt sparande kan pengarna växa tack vare ränta-på-ränta-effekten. Det är den som gör att några hundra- eller tusenlappar i månaden kan göra dig till miljonär över tid. Här förklarar Felicia hur du kommer igång med tre enkla steg.

Steg 1: Hur mycket ska du spara?

Det beror ju såklart hur mycket du kan sätta undanoch vad du vill spara till. börja med att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att ditt mål eller testa och se hur stort just ditt månadssparande kan växa i Avanzas sparkalkylator. Om du till exempel sparar 2 000 kronor i månaden har du hela 340 000 kronor om 10 år, sparar du istället 3 000 kronor blir det till en halv miljon om man räknar med 7% i årlig avkastning.*

Även hundralappar kan bli till stora summor över tid. Till exempel kan 500 kronor i månaden bli 260 000 20 år.

Så mycket sparar andra i din ålder

Svårt att avgöra hur mycket som är rimligt att månadsspara för just dig? Alla har olika förutsättningar och de kan även förändras under livets gång. Genom att titta på hur mycket andra sparar kan man få ett bättre hum. Ett annat vanligt riktmärke är att spara minst 10 procent av lönen efter skatt.

Ålder: 21-30
Månadsspar: 2 100 kr
Totalt kapital: 137 000 kr

Ålder: 31-40
Månadsspar: 2 500 kr
Totalt kapital: 287 000 kr

Ålder: 41-50
Månadsspar: 2 900 kr
Totalt kapital: 477 000 kr

Ålder: 51-60
Månadsspar: 2 700 kr
Totalt kapital: 471 000 kr

Jämför hur andra i din ålder sparar här.

Börja spara idag för ditt framtida jag!

Steg 2: Börja månadsspara

Att investera sitt månadssparande är faktiskt mycket enklare än vad många tror. Det viktigaste är att våga ta det där första steget och bara börja.

Hos Avanza finns det massor av smarta tips och verktyg som gör det enkelt att komma igång. Till exempel kan du sätta upp ett automatiskt månadssparande med Avanza Auto, där pengarna investeras och optimeras enligt en modern portföljteori framtagen av Nobelpristagare. Det är ett grymt alternativ som är lika smart som enkelt.

Om du vill sätta ihop ett eget sparande och välja fonder själv (men samtidigt lite hjälp vägen) kan du testa portföljgeneratorn som bygger ihop en fondportfölj utifrån dina val. Det är perfekt för de som tycker att det är roligt att investera och vill lära sig mer.

Kom igång med månadssparande direkt på Avanzas hemsida eller i Avanza-appen.

Steg 3: Ha tålamod och fortsätt månadsspara

Att spara regelbundet, tänka långsiktigt och inte agera impulsivt när börsen svänger, är den mest framgångsrika sparstrategin över tid.

Att försöka tajma börsens upp- och nedgångar är i princip omöjligt. Det är bättre att investera regelbundet och att ta det lugnt när det svänger. När du är långsiktig börsen investerar du både när det går upp och ner – men börsen har alltid stigit över tid historiskt. Ju mer tiden går kommer desto större del av ditt totala sparande bestå av avkastning.

Räkneexempel på ränta på ränta-effekten:

Om du investerar 10 000 kronor på börsen och får en avkastning på tio procent så kommer ditt sparande att vara värt 11 000 kronor efter ett år, tack vare en avkastning på 1 000 kronor (10 procent av 10 000 kronor).

Nästa år kommer sparandet att växa till 12 100 kronor, eftersom pengarna växt och du får avkastning på 11 000 kronor istället för 10 000 kronor.

Det tredje året får du tio procents avkastning på 12 100 kronor och sparandet växer till 13 300 kronor – och så fortsätter det så över tid.

*Räknat 7 procent i värdeutveckling per år. Det motsvarar det ungefärliga snittet för vad världsindex (MSCI World) har gett i avkastning sedan 1986. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Tänk att det kan svänga! Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan upp och ner det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.