Hälsopedagogen Lina Eklind om vägen till framgång och företaget Lina Lagom

19 feb, 2021 
AvLinus Brännström
Lina Eklind sålde sitt gym för att satsa på en ny affärsidé. Det gick som tåget – tills coronpandemin gjorde att hon förlorade alla sina uppdrag över en natt och tvingades ställa om.
– Jag skickade alla mina pengar till något slags konto i Singapore med hopp om att det skulle hjälpa mig, berättar hälsopedagogen.
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Hon hade drivit sitt träningscenter i tio år när hon bestämde sig för att sälja. Lina Eklind hade flera anställda men drömde om att själv ha ett "vanligt jobb" och en chef.

– Jag tyckte att det verkade nice, att få lämna in en semesteransökan och så där, säger hon och skrattar.

Men i samma veva började en ny idé att gro i henne och hon bestämde sig till slut för att hon nog skulle driva eget trots allt – om än i mindre skala.

Lina Eklind

  • Ålder: 42 år.
  • Familj: Richard, 44, Hugo, 10, och Ebba, 6.
  • Bor: Södermalm, Stockholm.
  • Gör: Hälsopedagog i egna företaget Lina Lagom.

För två år sedan föddes så Lina Lagom, där Lina Eklind jobbar som hälsopedagog och coach.

– Jag jobbar med människor som vill gå ned i vikt eller komma igång och träna, det är en del av företaget. Sedan är jag ute på företag och jobbar med deras medarbetare och hälsa samtidigt som jag också har en podcast som heter "Lagompodden", berättar hon.

Pandemin gjorde att hon förlorade alla uppdrag

Hennes drivkraft är att få människor att ha sitt eget lagom.

Annons

– Det kan vara superextremt men det kan också vara en ganska låg ambition. Du behöver ta reda på vad ditt lagom är och känna "det här behöver jag", just för att inte göra lagom till något som är precis i mitten mellan extremt och ingenting, säger Lina Eklind.

I början av året såg hon fram emot vad som skulle bli företagets bästa tid hittills – våren var fullbokad med företagsuppdrag men när coronapandemin slog till med full kraft förlorade hon allt över en natt.

– Den 11 mars sa det bara "pang" och så förlorade jag alla mina uppdrag. Sedan har jag klienter som jag har fortsatt att träffa men företagsgig har varit min säkra inkomstkälla. Det var skitjobbigt, säger hon.

Skickade alla sina besparingar till Singapore

Men i stället för att lägga sig ned och dö valde Lina Eklind att satsa sig ut ur krisen. Hon beskriver hur hon skickade sina besparingar till Singapore som betalning för en kurs om hur man som coach och föreläsare snabbt lyckas bli stor på nätet.

Annons

– Jag hoppades att det skulle hjälpa mig och tänkte att gör det inte så kommer det i alla fall att vara en rolig historia att berätta för min barnbarn. Men det blev jättebra och nu går Lina Lagom bättre än någonsin, säger hon.

I dag bedriver hon en helt digital coachverksamhet.

– Jag säljer program som heter "Hur du går ner i vikt utan att krångla" och jag har grupper, föreläsningar, samtal och träningspass. Nu har jag kunder över hela Sverige, det är skitcoolt för tidigare har jag i princip bara jobbat i Stockholms innerstad, säger Lina Eklind.

När pandemin är över räknar hon ändå med att fortsätta jobba digitalt.

– Sedan älskar jag också att få komma ut på företag och se människor i ögonen så det kommer jag också att fortsätta med. Men det digitala kommer jag aldrig att släppa, det är ju klockrent. Jag sitter på landet nu och jobbar och bara det är ju grymt. Jag har ingen lokal, inget krafs, säger hon.

Linas 3 bästa tips

1. Våga göra det du tror på utan att veta vad du ska få. Jag trodde ju på det jag gjorde men jag visste inte om det skulle fungera, jag visste inte om det var min lösning.

2. Våga be om hjälp. Jag tog hjälp av några jag trodde på för annars skulle jag aldrig ha klarat att göra det jag har gjort nu.

3. Ha kul hela tiden. Hade det gått åt helvete hade jag blivit skitledsen, jag har ändå familj och ansvar, men man måste ändå se till att ha kul på vägen.

Annons