Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Boosta ekonomin - det här är de viktigaste punkterna att ta tag i

24 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografDan coleman, spp
Shoka Åhrman
Hösten är här och det är dags att ge ekonomin en rejäl skjuts efter sommarsemestern. Med några enkla knep kan du spara pengar, tjäna lite extra och få en rejäl boost i din ekonomi!
Annons
Här är kändisarnas värsta hårmissarBrand logo
Här är kändisarnas värsta hårmissar

Du kanske har gjort av med mer än du tänkt dig under sommaren, tagit ett kreditlån för mycket eller helt enkelt bara vill spara mer och spendera mindre. Oavsett anledning är det en god idé att då och då ta kontroll över ekonomin för att ge den en skjuts i rätt riktning.

Feminas ekonomibloggare Shoka Åhrman som även är sparekonom på SPP arbetar dagligen med att hjälpa människor att ta medvetna ekonomiska beslut. Hon har även skrivit en bok i ämnet. – Medvetenhet om var pengarna tar vägen gör att man får pengar över. Vi har olika förutsättningar, någon bor ensam med 50 000 i lön, medan en annan krigar för varje krona med tre barn. För en person gör medvetna val att 500 kronor kan sparas och investeras på börsen, medan 500 kronor för en annan är direkt avgörande för att ekonomin ens ska gå ihop, säger Shoka Åhrman.

Annons

Hon menar att knepet för att boosta ekonomin ligger i att förstå att pengar handlar om mer än bara siffror och grafer. Lika mycket handlar det om beteenden, känslor, psykologi och att kunna motstå ”bra erbjudanden”.

– Du vill inte sitta om fem år och se när alla andra köpa sommarhus eller åker på resor och undra ”vart tog mina pengar vägen?”.

Om du är medveten om att du lockas till köp varje dag, är det enklare att göra kloka val och stå emot impulsen att handla.

6 sätt att boosta din ekonomi

Här tipsar Shoka Åhrman om de viktigaste punkterna att ta tag i för att snabbt ge din ekonomi en skjuts uppåt!

Skapa en översikt

– Sätt dig ner och titta var dina pengar tar vägen, var är dina läckor varje månad? Bli medveten om dina inkomster och dina utgifter och sätt ihop en budget som går jämt ut varje månad. Målet med en budget är att få lite pengar över till ett buffertsparande på ett konto. Det ger en trygghet om diskmaskinen går sönder, eller om du vill ha råd att unna dig en lyxig resa, säger Shoka Åhrman.

Annons

Kapa dubbla streamingtjänster

– ”Vad de tjatar om Netflix och onödiga abonnemang, dessa ekonomer”. Ja, det gör vi för att de är slukhål i ekonomin. En familj lägger idag mellan 1 500 och 8 000 kronor per år på olika former av streamingtjänster, som många gånger inte ens nyttjas. Sätt er ner och gå igenom vilka tjänster ni betalar för. Ni ska givetvis behålla de ni använder flitigt, men ni kanske kan säga upp några av dem?

Rid på sparvågen efter coronapandemin

– Under coronapandemin sparade vi automatiskt pengar genom att skippa restaurangbesök, konserter och andra nöjen. Många lagade mer mat hemma och minskade lunchkostnaderna. Samtidigt ökade konsumtionen av digitala tjänster. När samhället åter öppnar upp igen kan vi försöka hålla fast i de nya spar-vanorna, i stället för att trilla dit och överkonsumera både sociala nöjen och digitala tjänster.

Skippa gymkortet

– Under pandemiåret stängde gymmen och många hittade nya vägar till träning. Gå inte tillbaka till att köpa ett gymkort av gammal vana, om du sedan inte utnyttjar det. Skaffa dig två hantlar och ett par löparskor eller fortsätt ta cykeln till jobbet för att spara både pengar, miljön och din hälsa.

Annons

Dra nytta av jobbets förmåner

– Det kan vara svårt att tjäna extra pengar på jobbet, så försök i stället att utnyttja din arbetsplats förmåner. En del arbetsplatser ger 1000 - 4000 kronor i bidrag och nyligen ändrades riktlinjerna för att fler hobbys och aktiviteter ingår i bidraget. Dra även nytta av eventuella förmåner att jobba hemma. Du sparar inte bara tid utan även pengar i form av färre klädesplagg, uteluncher och transporter.

Prioritera bland dina ”lyxköp”

– För mig är det vardagslyx att gå och köpa en latte på stan. Om det gör mig lycklig, och jag har råd med det så kanske jag kan köpa en latte då och då, men jag behöver inte göra det alla dagar i veckan. Det handlar om att bli medveten och att prioritera. Jag tror att få personer hade gjort ett medvetet val att lägga 20 000 kronor på latte om året, om man hade sett den totala kostnaden. Räkna ut dina vanor, bli medveten och prioritera.

Annons