Moa Langemark
Ekonomi

1:21

Efter reklamen: Anders Öfvergård knackar på hos The Sounds-sångerskan Maja Ivarsson

(1:21)

Män som pratar högt om affärer, aktier och investeringar kan minst sagt vara tröttsamt. Det är lätt att som kvinna få dåligt självförtroende i en mansdominerad bransch, men frågan är om män verkligen är så mycket bättre investerare? Tittar man på en undersökning utförd av riskkapitalbolaget Fidelity Investments visar resultatet nämligen att de verkliga vinnarna på börsen är kvinnor.

Resultatet visar att kvinnor i snitt har 0,4 procent högre avkastning på sina investeringar än män och dessutom sparar undan 0,4 procent mer av sin inkomst. Anledningen? Kvinnor tenderar att vara mer tålmodiga och mindre benägna att ta risker på börsen, medan män är större risktagare. Att ha is i magen och tänka långsiktigt har alltså visat sig vara en lyckad metod för att bli en vinnare på finansmarknaden.

Ekonomi

Många kvinnor har återbetalningsskydd i onödan - förlorar pension

Kvinnors innehav i aktier tredubblades 2020

Moa Langemark är analytiker på Avanza och har ett stort engagemang för frågor som rör jämställdhet på finansmarknaden. Hon tycker att det finns stora möjligheter för kvinnor att ta mer plats.

– Kvinnors intresse för att investera pengar har ökat, bara under 2020 tredubblades kvinnors innehav i aktier på nationell nivå. Det går åt rätt håll men vi är inte riktigt ända framme än, kvinnor tenderar fortfarande att både investera lägre summor och börjar spara senare, vilket på sikt blir mindre pengar i ett långsiktigt sparande, säger Moa Langemark.

Män börjar spara tidigare

Moa Langemark menar att skillnaderna till stor del beror på att kvinnor har lägre inkomst under yrkeslivet, men också att det är svårt för kvinnor att komma ikapp eftersom man börjar spara senare än män.

– Förutom att kvinnor generellt har en har lägre inkomst än män, är en annan förklaring att män ofta är de som tar hand om de finansiella bitarna i hemmet, medan kvinnor tar ett större ansvar med barn och hushåll. Jag vill så gärna se en förändring, att kvinnor har 30 procent mindre pension än män är inte acceptabelt, säger Moa Langemark.

Hon tror att för att förändring ska kunna ske, krävs att man lyfter fram problemen och vågar prata om ekonomi i stort.

– Förr var det lite tabu att prata om, men den synen håller på att försvinna. Nu pratar vi mer om löner och hur man sparar, jag tror det är en jätteviktig del i arbetet för ett mer jämställt samhälle, säger Moa Langemark.

Ekonomi

Lär av Lyxfällan och nå dina ekonomiska mål

Den enklaste investeringen är ofta den bästa

Nu vill Moa Langemark peppa personer att komma igång och spara – även om man bara har möjlighet att investera några hundralappar till en början.

– Fond– och aktiemarknaden har länge haft ett rykte om sig att vara något exklusivt och svårt, men så är det inte. Det är inte rocket science – forskning visar snarare att ”Time in Market Beats Timing the Market”, det kanske är därför vi kan se att kvinnor varit mer framgångsrika i den här studien. Det behövs alltså inte så mycket aktivitet för att bli framgångsrik, genom att bara månadsspara i billiga indexfonder finns möjlighet att komma långt, säger Moa Langemark och fortsätter:

– Det är egentligen fantastiskt att det som är enklast och billigast på finansmarknaden också är det som historiskt visat sig vara det bästa sparandet ur ett långsiktigt perspektiv. Vill man senare ta nästa steg och spara i något mer explicit, såsom klimatsmart teknik, företag som jobbar för jämställdhet eller kanske ett varumärke som man själv känner starkt för – då är aktiemarknaden en fantastisk möjlighet till att göra sparandet också till något roligt. Men väljer man att köpa aktier behöver man också lägga mer tid på att sätta sig in i företagen.