Ekonomi

2:18

Efter reklamen: 5 goda recept med färskpotatis

(2:18)

Att lyssna till sitt hjärta och följa sin dröm kan i teorin låta som ett givet val. Men i verkliga livet kan det vara svårt att ta steget att säga upp sig från sin trygga anställning och våga satsa på en framtid som kan vara långt mer ekonomiskt osäker.

För Esther och Markus Kalo blev beslutet att satsa helhjärtat på sitt sidoprojekt det bästa de gjort.

Markus Kalo är arkitekt och civilingenjör, hans fru Esther Kalo rektor och konstnär. För bara ett par år sedan hade de båda trygga anställningar, med höga löner och en till synes lyxig och härlig livsstil med ett hus nära havet och utlandsresor. Deras liv såg utåt sett idealiskt ut – men bakom kulisserna var verkligheten en helt annan. Markus jobbade så mycket att han knappt hann träffa familjen. Han var konstant stressad och hade upp till 85 resdagar per år. När han 2015 blev allvarligt sjuk i en njursjukdom tänkte han över sitt liv och vad som är det viktiga. Han insåg att hans livsstil inte längre var hållbar; någonting behövdes ändras – och det behövde göras snabbt.

– Jag bestämde mig för att jag ville byta ut mycket pengar mot mer tid med mina fem barn, jag ville inte längre vara en frånvarande pappa. Esther och jag bestämde oss för att hitta en annan form av inkomst, där vi inte är beroende av att vara iväg så mycket från familjen, säger Markus Kalo.

Ekonomi

Koll på juridiken stärker självkänslan

Bygger attefallshus för uthyrning

Där och då föddes idén till det som skulle komma att bli starten på deras nya liv; att satsa helhjärtat på deras tidigare sidoprojekt att hyra ut semesterhus. Till en början hyrde paret ut en stuga de redan ägde i Stockholms skärgård, och inte långt därefter gjorde Markus sin dröm om att designa och bygga attefallshus för uthyrning till verklighet. Verksamheten satte snabbt fart, och paret vågade snart följa sin dröm fullt ut och säga upp sig från sina nio till fem-arbeten för att satsa på ett mer flexibelt sätt att försörja sig på.

Idag hyr paret ut fem hus i skärgårdsmiljö – och planerar inom den närmsta framtiden för minst tre hus till. Markus och Esther har fullt upp med sin nya vardag, men har aldrig ångrat sitt beslut att lägga om sin livsstil.

– Förr hade jag och Esther varsitt, stressigt liv. Nu är även Esther på väg att även hon avsluta sin anställning Nu samarbetar, planerar och funderar vi på varje steg tillsammans. Jag står för den tekniska biten och själva formgivningen av huset, medan Esther fixar inredningen och gör husen hemtrevliga. Vi är båda kreativa, och tycker också om hela den sociala biten med att välkomna gäster, göra små pärmar och visa dem runt i området, säger Markus och fortsätter:

Attefallshus till uthyrning

– Dessutom får vi mer tid till annat, Esther som är konstnär får till exempel mycket mer tid i sin verkstad. Vi lägger upp dagarna som vi vill, och bestämmer när vi vill ta emot gäster och när vi själva vill vara lediga. Vi har mycket högre livskvalitet idag, säger han.

Vänta med att säga upp dig innan du satsar

Samtidigt som entreprenörslivet passar familjen Kalo perfekt, menar Markus att det är viktigt att tänka ett par varv innan man ger upp sin anställning för en alternativ inkomstkälla. Det är lätt att ta sig vatten över huvudet, och hamna i en situation man inte föreställt sig.

Utsikt från hus

– Jag har sett många exempel där personer sagt upp sig från sina jobb för bygga om hus att hyra ut, men där man fastnat halvvägs. Då har man ett halvfärdigt hus och lån man inte kan betala tillbaka, där vill man inte hamna. Det är viktigt att ha en rimlig tidsplan och budget, där man räknar ut hur lång tid det kommer ta att få tillbaka pengarna man investerar, säger Markus och fortsätter:

– Man måste fundera på om man är beredd att göra det som krävs, både ekonomiskt och tidsmässigt – men också mentalt. Man måste tänka: vad är mitt mål med detta? I mitt fall är det mer tid med mina barn, för någon annan kanske en hög inkomst är viktigare, säger Markus.

Ekonomi

Nybörjarmissarna på börsen du ska undvika

Mer flexibelt liv och kvalitetstid med familjen

En av de allra största fördelarna med just uthyrning av bostäder är att det går att göra på så många olika sätt, menar Markus. Man kan hyra ut ett rum i en lägenhet, en del av ett hus, ett attefallshus, en minivan eller sin privata villa. Markus och Esther fick själva inspirationen till att våga satsa när de var på semester i Cypern och hyrde ett hus av en äldre farbror.

– Han var en ensam, äldre man som tyckte det var roligt att bjuda in gäster till sitt hem, kanske för att få lite sällskap. Det finns ingen mall för hur man ska vara som person, man kanske är mitt i yrkeslivet och vill ha lite extra pengar, eller så är det en ensam pensionär som vill träffa folk. Vissa umgås med sina gäster och får ett privat band till dem – andra lämnar nyckeln i en nyckelbox, det är helt upp till en själv, säger Markus.

Ett kreativt och mer flexibelt liv samt mer kvalitetstid med familjen är bara några av alla anledningar till att Markus inte vill tillbaka till nio till fem-livet igen.

– Nu kan vi själva styra själv över våra dagar och vad som passar in i vårt liv, det är det allra bästa, säger Markus.

Markus bästa tips för att hyra ut semesterhus

– Lägg upp en konkret tids– och budgetplanering innan du börjar.

– Fundera över om platsen du tänkt hyra ut på är attraktiv bland besökare, antingen för långtidsuthyrning eller semesteruthyrning.

– Gå in på Airbnb och se vad husen i ditt område kostar att hyra, räkna på om det är möjligt att få in så mycket pengar per år som du behöver.

– Om du inte tidigare hyrt ut hus, testa en period för att se om det är något för dig innan du satsar hundra procent.

– Fundera på vad ditt mål är med uthyrningen, och tänk över om det är rimligt att nå dit. Vill du ha mer tid med familjen? Mer ekonomisk frihet? Andra anledningar?

– Ta dig inte vatten över huvudet, våga ta hjälp i form av rådgivning om du planerar att exempelvis bygga ett attefallshus. Du behöver inte uppfinna hjulet på nytt, med hjälp kan du få värdefulla tips om hur du kommer igång.