Ekonomi

Vård och tech-branchen – där finns det flest arbetstillfällen.

Arbetslivssajten Jobbland har sammanställt en lista över de hetaste jobben på arbetsmarknaden just nu. Jobblistan, som toppas av undersköterskor, grundutbildade sjuksköterskor och mjukvaru- och systemutvecklare, visar alltså vilka yrken som har mest efterfrågade av arbetsgivare på arbetsmarknaden.

Här är hela topp 10-listan på eftertraktad yrkeskompetens:

1. Undersköterskor, hemtjänst, äldreboende

2. Grundutbildade sjuksköterskor

3. Mjukvaru- och systemutvecklare

4. Telefonförsäljare

5. Personliga assistenter

6. Företagssäljare

7. Kundtjänstpersonal

8. Restaurang- och köksbiträden

9. Städare

10. Lager- och terminalpersonal

Därför är jobben som undersköterska efterfrågade

Jonathan Björkman på Jobbland. Foto: Linnéa Hurtig

Jobbcoachen Jonathan Björkman på Jobbland menar att de toppande yrkenas popularitet har med pandemin att göra – det är helt enkelt jobb som coronaviruset har gjort att vi behöver mer personal inom.

– Det har med pandemin att göra, nästan alla de översta jobbet på listan. Undersköterskor är det hetaste yrket, och det kommer det vara fram till 2024, det är så extrem brist till det. Det har varit en brist ganska länge i sjukvården, och det gäller också sjuksköterskor generellt, säger Jonathan Björkman och fortsätter:

– Att man ser mjukvare- och systemutvecklare på tredjeplatser beror på att tech har en stor boom just nu, eftersom allt händer online.

Om man är arbetslös och vill skaffa jobb kan det alltså vara smart att satsa på de här branscherna, även om vissa så klart är lättare att slå sig in på än andra. Medan telefonförsäljare sällan kräver högre utbildning, så behöver man oftast både utbildning och arbetslivserfarenhet för att knipa ett jobb som systemutvecklare.

– Att bli undersköterska kan man satsa på snabbt, det behöver inte en längre utbildning som sjuksköterska eller inom tech-branschen. Inte heller telefonförsäljare kräver så mycket grundkompetens.