Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Hon sålde lägenheten och hoppade av ekorrhjulet

14 sep, 2021 
AvAnna-Maria Stawreberg
Fotografprivat
Denice Fallsdalen
Vi tänker att ju mer vi jobbar, desto mer pengar tjänar vi. Men tänk om det är tvärtom? Vi har pratat hållbar livsstil med Denice Fallsdalen, som står bakom instagramkontot planbokssmart.se
Annons
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Vi jobbar och jobbar. Ofta så mycket att vi faller ihop av trötthet i soffan när arbetsdagen är slut. Köper något på närbutiken som går fort att slänga ihop till middag.

Märker att dotterns jeans fått hål på knäet och klickar hem ett par nya samtidigt som vi avundsjukt spanar ut på grannens nya bil och inser att vi måste jobba lite till för att få råd att uppgradera den egna bilen. Ser stöket hemma och ringer in städhjälpen till på onsdag.

Läser veckobrevet från skolan och noterar att det är skolutflykt i morgon. Skridskor och matsäck ska med. Skickar mess till maken som köper ett par skridskor i rätt storlek på närmaste sportbutik och hämtar en take-awaysallad till matsäcken.

Mer jobb ger mer konsumtion

Ungefär där var även Denice Fallsdalen för några år sedan.

Annons

– Allt hänger ihop, ju mer vi jobbar, desto mer konsumerar vi och desto mer upplever vi att vi måste konsumera, säger Denice, som driver instagramkontot planbokssmart.se.

Men man måste inte vara där. Man kan faktiskt hoppa av både ekorrhjulet och statusjakten. Och få ökad livskvalitet och ungefär lika mycket i plånboken på köpet.

Denice frågade sig själv vad som var viktigt, och insåg att det varken är karriär eller status. För henne är det viktigaste att få tid, energi och pengar till det som ger livskvalitet, samtidigt som hon sätter så få klimatavtryck som möjligt

Denice och hennes man sålde lägenheten i Stockholm och flyttade till en mindre ort. Denice tog tjänstledigt och började plugga till sjuksköterska.

Denice poängterar att det handlar om att lyssna på sig själv, och känna efter vad som känns rätt i magen.

– Ofta köper man det där senaste bara för att imponera på andra. Man bokar den där resan bara för att ha något att berätta när man är tillbaka på jobbet igen efter sommaren, säger Denice.

Annons

Ta en paus i livet och öka livskvaliteten

Vågar man stanna upp och känna efter är chansen stor att man upptäcker var det skaver. Kan ändra riktning och kanske också sätta sig in i sin ekonomi på allvar. Se över pensionssparande, förhandla om räntor och läsa på om fonder och aktier.

Om man vågar vara ärlig mot sig själv är chansen stor att man hittar andra sätt att öka livskvaliteten.

Plötsligt kanske man hinner baka eget bröd. Hinner gå ut och plocka blommor, bär och svamp. Göra de där grytorna som står och puttrar i timmar. Man hinner städa samtidigt som man lyssnar på en podcast och man orkar njuta av resultatet. Kanske kan man börja odla i trädgårdslandet.

– Helt klart kan man tjäna pengar på att inte stressa. Många gånger lurar man sig själv genom att jobba mer och mer, eftersom man då istället behöver ta genvägar i resten av livet. Köpa nytt istället för att laga, köpa halvfabrikat istället för att laga mat från grunden. Ta städhjälp istället för att städa själv. Impulsköpa istället för att handla genomtänkt.

Annons

Och har man tid slipper man stressköpa. De där skridskorna som bara används en gång innan de är urvuxna finns ju på Blocket. Kanske hinner man till och med gå på loppis eller ordna en bytesmarknad i skolan.

För Denice har helomvändningen blivit en win-win. Hon och familjen får mer tid för varandra, tillvaron känns mer meningsfull och hon upplever att vardagslyxen ökat rejält.

Att det dessutom blivit en livsstil som ger färre klimatavtryck är en rejäl bonus.

6 fördelar med att sakta ner tempot

• Du får tid att ägna dig åt det som betyder något. Nu – och inte sen.

• Genom att skapa mer tid kan du laga såväl billigare, som hälsosammare och mer klimatsmart mat.

• Om du har möjlighet att planera tillvaron kan du göra genomtänkta inköp istället för att impulsköpa.

• Mer tid innebär också mer tid till att laga trasiga saker istället för att köpa nytt. Det ger mer pengar på kontot och mindre klimatavtryck.

• Det finns en tillfredsställelse i att försöka göra saker och ting själv istället för att stressköpa nytt.

• Fler lediga timmar ger större möjlighet att själv ta ansvar för sin ekonomi, förhandla om räntor, se över sparande på kort och lång sikt, läsa på om fonder och aktier

Sakta ner i ditt tempo

• Kanske varken kan eller vill du säga upp dig på stört. Genom att ta tjänstledigt under en period kan du trycktesta ditt nya sätt att leva.

• Prova att arbeta deltid istället för heltid under något år.

• Oroas du av tanken på flytta från storstan till ett billigare boende, men är ändå nyfiken, kan du göra ett försök genom att hyra ut ditt boende och hyra något på den nya orten under en period.

• Du måste inte gå all in. Ett mellanting kan vara att minska på era fritidsaktiviteter och på så sätt få mer tid.

• En poäng med att sakta ner tempot är att öka känslan av kontroll. Det gäller också ekonomin. Om en av er fortsätter att jobba heltid och den andra går ner till deltid, kompensera den andra parten ekonomiskt för detta genom att föra över pensionspoäng.

• Lär dig mer om aktier och fonder. På så sätt kan du låta även en liten summa pengar på sparkontot arbeta för dig samtidigt som du sysslar med annat.

Denice Fallsdalen

Ålder: 38 år

Familj: Man och två barn

Bor: Villa i Oxelösund

Gör: Studerar till sjuksköterska och driver instagramkontot planbokssmart.se
Annons