Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Juristens tio tips inför skilsmässan

21 sep, 2021 
AvAnna-Maria Stawreberg
Fotograftt
Par som ska separera
Går du i skilsmässotankar? Då ska du ta del av familjerättsjuristen Linda Ljunggren Sydings tio tips för att skilsmässan ska bli så bra som möjligt för alla inblandade parter. För, en smidig skilsmässa vinner ni alla på i längden!
Annons
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hackBrand logo
DIY: Därför ska du tejpa din vas – floristens bästa hack

1. Var noga med beslutsdatumet

Den dag då själva ansökan om skilsmässa registreras hos tingsrätten, den så kallade brytdagen, har stor betydelse för bodelningen. Det är tillgångarna och skulderna som finns i boet just vid detta datum som kommer att ingå i bodelningen. Det innebär alltså att om din partner köper en bostadsrätt efter brytdatumet, så ingår inte värdet av denna i det gemensamma boet. Inte heller om din partner skänkt bort en större summa pengar före brytdatumet.

2. Tänk på barnen

Se till barnens bästa. När ni berättar om ert beslut för barnen, se till att ha en plan som ni kan redogöra för. Vad händer med barnen kortsiktigt? Vad händer med barnen långsiktigt?

Tänk på att barnen har rätt till båda sina föräldrar, men du som förälder har enligt lagen inte rätt till dina barn.

Annons

3. Var ska ni bo?

Bostaden brukar vara ett av de största problemen i samband med en skilsmässa. Grundregeln är att den som har störst behov av bostaden (ofta den som har huvudansvaret för barnen) får bo kvar och därmed köpa ut den andra.

Vad många inte vet är att det finns något som kallas för kvarsittanderätt, det vill säga att tingsrätten kan bedöma vem som har rätt att bo kvar i väntan på bodelningen.

4. Pengarna då?

Vid en skilsmässa ska det göras en bodelning och den kan i princip göras hur som helst, om ni är överens. Om ni inte är överens är det bodelningsreglerna som gäller, det vill säga att var och en har rätt till exakt hälften i boet efter avdrag för alla skulder.

Undantagen är tjänstepension, ersättningar från försäkringar och enskild egendom.

5. Ta hand om dig!

En skilsmässa är påfrestande. Så, försök ta hand om dig själv så gott det går och sök hjälp om du inte fungerar i vardagen. Du kommer att behöva dina krafter.

Annons

6. Barnen och ekonomin …

Sträva efter att barnen ska få ungefär samma ekonomiska standard som före skilsmässan. Ni behöver alltså komma överens om barnens behov och därefter fördela kostnader för barnen mellan er rättvist och utifrån er ekonomiska förmåga.

7. Om ni inte kommer överens?

Det är långt ifrån självklart att bägge parter är överens i samband med en skilsmässa. Då kan man ha mycket att vinna på att ta hjälp så fort som möjligt, oavsett om det handlar om att koppla in bankmannen, familjejurist, barnpsykolog eller parterapeut.

På så sätt sparar ni kraft, pengar och investerar i er framtida relation som separerade föräldrar om ni har barn.

8. Ta hjälp av rättssystemet

Kommer ni ändå inte överens? Då kan du behöva en jurist för att få hjälp, oavsett om det handlar om bodelning, underhållsbidrag, vårdnad av och umgänge med barnen.

Att bita ihop för länge är inte bra för någon, och att låta en extern expert fatta beslut är ibland nödvändigt om ni har kört fast.

Annons

9. Se över och uppdatera dina papper

När du väl har tagit dig igenom separationen är det dags att ta ett omtag vad gäller dina viktiga papper. Se över dina försäkringar, behöver dessa någon annan förmånstagare? Behöver du höja din premie? Vem står som arvtagare på testamentet – kanske behöver du utse förvaltare som kan förvalta barnens arv om du går bort?

10. Bygg om er relation

Nu är det dags att bygga en föräldrarelation istället för en kärleksrelation med ditt ex. För att ni två är överens i framtiden vinner alla på, särskilt barnen.

Om det är en ärrig relation kan du försöka tänka på ditt ex som en kollega eller en kund, det vill säga med en respektfull artighet.

Läs mer om skilsmässor

Linda Ljunggren Syding har tillsammans med familjeterapeut Håkan Mattsson skrivit boken Skiljas med hjärta och hjärna. Titeln säger egentligen allt, för i en skilsmässa spelar naturligtvis hjärtat en lika stor roll som hjärnan.

Läs mer om barnens situation vid en separation på: www.varannanvecka.app

Annons