Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Kom igång med sparandet 2021 – experten Frida Bratts bästa tips

21 jan, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT.
Har du som nyårslöfte att komma igång med sparandet under 2021? Eller kanske känner du bara att julen drog iväg ekonomiskt, och att det är dags att komma på rätt köl igen?
Då finns det hjälp att få!
Här delar den ekonomiska experten Frida Bratt med sig av sina allra bästa tips för att kicka igång sparandet.
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Julklappskostnaderna drog iväg, du gick loss lite för mycket på mellandagsrean online, och plånboken ekar oroväckande tom. Känner du igen dig? Då är det dags att komma igen, och kicka igång sparkontona.

Frida Bratt är sparekonom på Nordnet, och trycker på vikten av att ha ett ordentligt sparande. Samtidigt vet hon vilka utmaningar det finns. Därför delar hon nu med sig av sina bästa tips för att både komma igång med sparandet, och hålla sig motiverad på vägen. Spana in hennes bästa knep här!

Sparexperten Frida Bratts bästa tips för att kickstarta 2021

1. Har du ännu inte gjort det – starta automatiskt månadsspar. Då förs pengarna över i ett sparande utan att du behöver tänka.

2. Extraboosta – kan du rensa garderob och förråd och få några kronor för prylarna på Blocket eller Tradera? In med slantarna i sparandet!

3. Byt namn på kontot. Döper du om ISK-kontot eller sparkontot till ”USA-resan 2024”, ”Drömstugan” eller bara ”Frihet i framtiden” blir det psykologiskt lättare att spara!

Annons

4. Rensa bland avgifterna. Har du redan ett sparande som ligger och tuggar? Släng ut allt vad höga fondavgifter heter. Betala inte mer än 0,4 procent för en indexfond. Visste du att om du sparar 1000 kronor i månaden i 15 år och betalar 0,4 procent för en globalfond istället för 1,5 procent så kommer du efter spartidens slut att ha 28 000 kronor mer i kapital?

5. Kanske får du tillbaka på skatten i vår? Deklarerar du senast den 30 mars utan ändringar och har skaffat digital brevlåda (det ska du göra senast 25 februari) så kan du få tillbaka pengar i april. De går såklart in i sparandet!

6. Handla second hand! Billigare, mer miljövänligt och ger möjligheter till att slantar blir över till sparandet.

7. Handla aldrig hungrig. Då är risken att du handlar betydligt mer än du tänkt.

8. Sluta röka och snusa. På en månad kan du spara 1 800 kronor, om du slutar upp med att röka ett paket cigaretter om dagen. På ett år blir det 21 600 kronor. Sparar du 21 600 kronor per år med 8 procents avkastning har du efter 20 år 1 miljon kronor!

Annons

9. Kanske är du varm i kläderna och vill börja hitta enskilda aktier att investera i? Bestäm dig för din strategi. Tillväxt? Utdelningar? Har du en klar idé om varför du valde ett visst bolag är det lättare att senare utvärdera köpet. Välj gärna branscher du har ett intresse för, och läs på om den. Vad påverkar branschen, vilka hot och risker finns? Ta fram ett antal bolag som du ser har en verksamhet som växer. Får du bilden av ett välskött bolag med god vinstutveckling kan du vara på rätt spår. Investera i minst tio olika aktier, gärna fler, i flera olika branscher.

10. Corona-livet med mer hemmasittande och uteblivet resande ger möjligheter att spara pengar. Även om vaccinet rullas ut lär det dröja innan vi kan resa som vanligt. Låt pengarna som blir över gå in i sparandet – så kanske du har dem till något roligare längre fram?

I de räkneexempel som finns i listan har en avkastning på börsen på i snitt 8 procent per år använts. Detta är vad börsen i snitt gett historiskt. Men det är absolut ingen garanti, och enskilda år, månader eller till och med dagar kan börsen rasa ned i källaren eller stiga upp i skyarna. Ha alltid långsiktiga pengar på börsen och kortsiktiga på sparkonto.

Läs mer:

Annons