Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Kvinnor drabbas hårdare i skilsmässa – har inte råd att bo kvar

14 okt, 2021 
AvAino Oxblod
Fotograffizkes
Kvinnor drabbas hårdare ekonomiskt i en skilsmässa än vad män gör.
Fyra av tio kvinnor har inte råd att behålla sin bostad om de skiljer sig från sin partner, visar en Sifo-undersökning som Fredrika Bremer-förbundet gjort.
– När ekonomin utgör en tröskel för om man kan lämna en dålig relation eller inte, lever man inte i frihet, säger Camilla Wagner, förbundsordförande.
Annons
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Oktober är den vanligaste månaden att gå skilda vägar i Sverige – ingen annan tid på året ansöker så många människor om skilsmässa.

Att skilja sig är ett stort och svårt beslut för de flesta, men för kvinnor innebär det oftare ekonomiska problem än vad det gör för män.

Kvinnoorganisationen Fredrika Bremer-förbundet har gjort en Sifo-undersökning sim visar att fler kvinnor än män inte har råd att bo kvar i sin bostad efter en skilsmässa. Medan två tredjedelar av männen känner att de har råd att bo kvar om de skiljer sig, så uppger bara hälften av kvinnorna detsamma.

– Det är beklämmande siffror. När ekonomin utgör en tröskel för om man kan lämna en dålig relation eller inte, lever man inte i frihet. Vi måste våga prata om kvinnors lägre inkomster som ett samhällsproblem. Det påverkar alla aspekter av kvinnors liv, säger Camilla Wagner, förbundsordförande i Fredrika Bremer-förbundet.

Annons

Stor oro för ekonomin – främst hos kvinnor

Den ekonomiska oron är utbredd, och inte bara i samband med skilsmässa. Undersökningen visar också att så många som var fjärde person uppger att de inte skulle klara sig ekonomiskt om de är arbetslösa en längre tid. Bland kvinnor är det hela 23 procent som inte skulle klara av en oväntad, större utgift. Samma siffra hos män än 14 procent.

– Sanningen är att inkomstskillnaderna mellan kvinnor och män inte har förändrats sedan 1995. Detta trots att ekonomisk självständighet är ett av de jämställdhetspolitiska målen. När det kommer till inkomstskillnader så är det politikerna som är ansvariga för det. Kvinnor har utbildat sig, bytt branscher och krävt högre löner. Trots det är inkomstgapet intakt. Vi kommer aldrig uppnå ekonomisk jämställdhet om politikerna inte tar denna fråga på allvar, menar Wagner.

Annons