Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Orolig över pensionen? Så får du mer pengar som pensionär

13 jan, 2022 
Oro inför pensionen
Hälften av femtioåringarna oroar sig över om pensionen räcker, visar en ny studie. Men än är det inte för sent att höja pensionen! Så gör du för att få några extra tusenlappar som pensionär.
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Det är inte ovanligt att känna oro eller ångest inför pensionen. Två av tre mellan 55 och 63 år önskar att de agerat annorlunda tidigare för att förbättra sin pension. Det visar en ny undersökning från Sifo, på uppdrag av Swedbank. I undersökningen uppgav även hälften av de över 55 år att de oroar sig för om pensionen kommer att räcka.

Enligt Swedbanks privatekonomiska expert Madelén Falkenhäll är det aldrig för sent att höja pensionen.

– Det finns absolut saker att göra för att påverka hur ekonomin blir den dagen man går i pension, även om man är en bit över 50 år. Det handlar dels om att försöka få upp sina inkomster, men framför allt om att anpassa utgifterna, säger Madelén Falkenhäll i ett pressmeddelande.

Annons

Amortera och spara

Ett sätt att hålla kostnaderna nere som pensionär är att redan nu amortera extra mycket på bolånet inför pensionen.

– När man amorterar blir lånet i sig mindre, vilket gör att den fortsatta amorteringsbördan och räntekostnaden minskar. Får man ner skulden till mindre än hälften av värdet på bostaden så behöver man inte amortera alls. Det ger extra ekonomiskt utrymme som pensionär, säger Madelén Falkenhäll.

För att höja inkomsten som pensionär gäller det att privatspara några extra hundra- eller tusenlappar i månaden inför pensionen. Enligt Swedbanks uträkning kan de som sätter undan 2 000 kronor per månad i tio års tid, sedan ta ut omkring 2 500 kronor per månad under tio års tid som pensionär. Om du har möjlighet att spara 3 000 kronor per månad kan du ta ut omkring 4 000 kronor per månad i runt tio års tid.

Madelén Falkenhäll påpekar att oron över pensionen i vissa fall är obefogad. Många vet nämligen inte hur lite – eller mycket, de kommer att få ut i pension. På minpension.se går det att göra en pensionsprognos som ger en indikation på vad du kan förvänta dig att få ut i månaden. Förhoppningsvis är den bättre än du räknat med.

3 tips ­– så höjer du pensionen

  1. Jobba längre. Om du kan, försök att jobba något eller några år efter 65 år. Jobbar du längre blir pensionen högre. Dessutom betalar du lägre skatt på lön om man jobbar efter din pensionsålder, det handlar om tusenlappar du i stället kan spara.
  2. Jobba 100 procent. Jobba heltid om du kan, det kan göra stor skillnad eftersom det är livsinkomsten som ligger till grund för din pension.
  3. Sänk risken. Minska risken i ditt sparande till pensionen när du närmar dig att ta ut av det. Då riskerar du inte att börsen sjunker, och därmed värdet på sparandet, just när du ska börja använda dina pengar.

Källa: Swedbank.se

Annons