Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så sanerar du ekonomin om du hamnat i lånefällan

28 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografThomas Blomquist, Avanza
Moa Langemark
När lönen äts upp av låneskulder varje månad är det svårt att se ljuset i tunneln. Men det går att få tillbaka kontrollen över ekonomin! Sparexperten Moa Langemark visar hur du tar dig ur lånefällan.
Annons
Ashley Olsen - Stilresan genom årenBrand logo
Ashley Olsen - Stilresan genom åren

Några smålån här och där har växt och gör nu att en stor del av lönen försvinner varje månad. Den så kallade ”lånefällan” innebär inte enbart höga räntor och avbetalningar, utan även ångest och oro över framtiden.

Om du känner igen dig är du långt ifrån ensam, menar Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza. 400 000 svenskar har i dagsläget skulder hos kronofogden. I många fall har det börjat med smålån som sedan växt sig större och blivit omöjliga att betala.

Enligt Moa är det första steget till att bli kvitt låneskulden att sluta skambelägga dig själv.

– Du är inte ensam om att ha hamnat i lånefällan, det är tvärtom väldigt lätt att hamna där. Vår hjärna triggas av snabba belöningar i form av olika erbjudanden om köp och det är så dagens samhälle är uppbyggt. Många företag har som affärsmodell att dra nytta av det, säger Moa Langemark .

Annons

Det går att ta kontroll över situationen och bli kvitt lånen

Även om du idag ser din ekonomi som ett sjunkande skepp, går det att ta kontroll över skutan och bli kvitt lånen. Börja med att sätta dig ner och få en översikt över din livsstil och ekonomi innan du tar tag i själva låneskulden. Fråga dig själv om det finns någonting i din livssituation som du kan förändra?

– Ett stort nationellt problem är att kvinnor hamnar efter i inkomsten när de får barn. Delar du och din partner verkligen lika? Även små utgifter som ett par gummistövlar eller swishen till förskolelärarens avslutningspresent kan snabbt växa till en ganska stor summa. Se till att uppdelningen av ansvar och utgifter blir rättvis. Har du dessutom gått ner och jobbar deltid på grund av småbarn bör du fundera över om du verkligen bara jobbar deltid. Eller om du i själva verket jobbar lika mycket som innan, men nu får betalt för mindre, säger Moa.

Annons

Är det läge att klippa kreditkorten?

Nästa steg är att få koll på utgifterna. Bilen exempelvis är känd för att sluka pengar i form av service, skatt, bensin med mera. Använder du i stället en bilpool där du kan hyra en bil vid enstaka tillfällen kan du spara en rejäl slant. Moa Langemark uppmanar dig även att se över dina abonnemang och säga upp de du inte använder. Klipp dina kreditkort om det behövs.

När du har fått koll på din livssituation samt dina inkomster och utgifter är det dags att få en överblick över dina lån. Oftast är det smålånen som är de dyraste och de du ska satsa på att försöka få bukt med först. Att ta ytterligare lån för att betala av andra lån kan locka i stunden, men bygger bara på skuldberget.

– Försök i stället att ringa och förhandla om lånen. Akta dig dock för att förlänga lånen då det ofta blir dyrare. Gå inte med på att betala av 1000 kronor i stället för 2000 kronor, fast i fem extra år. Var noga med att fråga om den totala avgiften, så att den summan alltid blir densamma.

Annons

Var försiktig med att baka ihop lånen - det kan vara en dålig deal

Moa varnar även för att lägga om lånen hos ett utomstående företag. Idag lockar hundratals företag med slogans som ”vi hjälper dig att baka samman lånen och sänker din ränta på en minut”.

– Det som händer då är att du ofta får ett annuitetslån, vilket innebär en modell där du betalar lika mycket varje månad, men med mindre avbetalning och mer ränta i början. Det resulterar i att det tar längre tid att betala tillbaka lånet och det kostar mer. Kom ihåg att aktörer inte lånar ut pengar av välgörenhet.

Om din ekonomiska situation känns övermäktigt att klara av själv, tipsar Moa att vända dig till de kommunala budget- och skuldrådgivarna. De finns i varje kommun för att gratis hjälpa dig att komma på fötter igen. För många kan det kännas skamfyllt att prata med andra om sin ekonomi, men det är ett viktigt steg för att få hjälp.

– Även om vi svenskar har börjat prata mer öppet om ekonomi, sparande och aktier är det fortfarande väldigt få som pratar om belåning och skulder. Våga prata med vänner och familj. När vi öppnar upp och börjar berätta om våra problem visar det sig ofta att fler har varit i samma situation.

3 expertråd: Så undviker du lånefällan

Här ger Moa Langemark tre tips på hur du undviker att hamna i lånefällan.

1. Bär alltid med dig perspektivet ”det är mycket billigare att handla för de pengar jag har idag än de pengar som jag KANSKE har imorgon”.

2. Var medveten om att det finns massor av företag och krafter som tjänar pengar på dig och som vill dra dig åt ett visst håll.

3. Våga prata om din ekonomi och om din situation med en utomstående eller med vänner. Prata även med dina barn om pengar. Inte bara för att lära dem hur man ska- och inte ska göra, utan också för att många kloka tankar uppstår hos en själv när man förklarar för andra.

Annons