Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så ska du tänka som nybörjare på aktiemarknaden

04 mar, 2021 
AvAnna Larsson
FotografTT
Att kasta sig ut i aktiemarknaden kan kännas både jobbigt och läskigt om man är nybörjare. Hur ska man egentligen tänka när man ger sig ut på börsen? Femina har pratat med Shoka Åhrman som är sparkonom på SPP, som ger sina bästa tips till dig som är ny på aktiemarknaden.
Annons
Så ska du tänka som nybörjare på aktiemarknadenBrand logo
Så ska du tänka som nybörjare på aktiemarknaden

Att investera i aktier kan kännas läskigt för den som är ny - speciellt eftersom att börsen både kan stiga och dyka. Enligt sparekonom Shoka Åhrman så finns det flera sätt att spara i aktier.

– Man kan till exempel spara i ett enskilt bolag, alltså köper en aktie eller att man sparar sina pengar i en aktiefond, säger Shoka Åhrman.

Ta reda på vad som passar ditt sparande

Ett första steg för dig som ska spara i aktier är att ta reda på vad för typ av konto som fungerar bäst för just ditt sparande. Det kan antingen vara ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring. Förutom att se över vad för typ av konto som passar ditt sparande är det även viktigt att ta reda på din egen risknivå och risktolerans, menar Shoka Åhrman.

– Det är viktigt att tänka på hur stor risk du är villig att ta med dina placerade pengar, säger sparekonomen.

Tid är pengar

Tid är en viktig del när du ska spara i aktier. Tid ger dig möjlighet att kunna ta mer risk men också en möjlighet till att kunna få avkastning över tid på dina sparade pengar, menar hon.

– Att titta på risk, tid och riskspridning är ett bra knap när du ska spara i aktier, säger Shoka.

Att risksprida innebär att man väljer att placera pengar i olika typer av bolag, branscher och regioner. Det är ett sätt att sprida sina risker, men det minskar också risken för att i ser röda siffror i vårt sparande, menar sparekonom Shoka Åhrman.

Annons