Rik kvinna
Ekonomi

0:39

Efter reklamen: Bästa serierna för regniga dagar

(0:39)

Att vara alltför försiktig fungerar sällan när det gäller sparande. I varje fall inte för pengar som du ska använda tidigast om fyra-fem år eller ännu senare. Du kanske sparar till en bostad, vill kunna gå ner i arbetstid under en period, köpa bil eller öka pensionen.

Det här sparandet gäller det att våga mera med. Faktum är att du tar högre risk med det långa sparandet om du bara sätter in det på ett konto på banken utan ränta. Inflationen äter sakta av kapitalet som till och med kan minska i reellt värde.

Ekonomi

Experten: "En av fem kvinnor har inte råd att skilja sig"

Kvinnor sparar inte lika mycket på börsen som män

Nu är det dessvärre så att många kvinnor är väldigt försiktiga med sina pengar. De sparar inte alls lika mycket på börsen som män eftersom de tycker att de inte kan eller förstår hur det fungerar.

Det förklarar Magnus Hjelmér som är sparekonom på Ica-banken där de precis kommit ut med en sparrapport som visar stora skillnader mellan könen.

-Många sparar och det är bra, men män sparar ungefär 500 kronor mer i månaden än kvinnor. Nästan 4000 kronor jämfört med knappt 3500. På längre sikt blir det stor skillnad, säger han.

Att kvinnor i högre utsträckning har lägre lön, vabbar mer och är mer föräldralediga kan vara en orsak till det lägre sparbeloppet. Orsaken framgår inte av undersökningen. Däremot visar den att män är mer inriktade på att få sina pengar att växa medan kvinnorna mera vill ha trygghet.

Kvinnor söker i högre utsträckning trygghet med sitt sparande

Över hälften av männen har aktiefonder medan över hälften av kvinnorna har pengar på sparkonton utan ränta. Orsaken till att börsen ratas är att man inte förstår hur den fungerar. Fler kvinnor än män svarade det. Kvinnorna vill ha trygghet med sitt sparande i första hand, till oförutsedda utgifter.

-Konsekvenserna blir jättestora om man inte är med på börsen alls, särskilt år som i fjol när börsen gick exceptionellt bra, säger Magnus Hjelmér.

När Folksam publicerade undersökningen ”Så sparar svenskarna” i fjol var resultatet detsamma. Män sparade mer än kvinnor och med högre risk vilket ger högre avkastning. Folksam räknade ut att skillnaden i slutsumma kan vara så mycket som 1,7 miljoner kronor efter 40 års sparande. Ränta-på-ränta effekten är en förklaring. Du får ränta/avkastning inte bara på det belopp du sparar utan även på räntan/avkastningen som sparandet genererat.

Ekonomi

De startade aktieklubb för att finansiera sina resor

Så vad göra?

Ta gärna hjälp av någon som peppar dig. Som visar hur enkelt det är att spara i fonder eller aktier. Eller lyssna på en sparpodd, kolla Youtube, läs på nätet. Det finns råd och uppmuntran överallt.

-Du behöver bara en knuff i rätt riktning för att komma i gång. Du behöver inte vara expert, det är inte svårt och du behöver inte följa börsen dag för dag. Du kan till exempel månadsspara i en eller flera fonder och bara låta pengarna vara. I takt med att du blir varm i kläderna kommer du förmodligen att tycka att det är roligt och få en kick när du kollar kontot och ser att pengarna vuxit i värde, säger Magnus Hjelmér.

Han tillägger att vi i Sverige har alla förutsättningar att lära oss och dra nytta av de möjligheter som finns.

-Många bryr sig ändå inte om sin ekonomi så länge allt går runt och de inte hamnar i en kris. Men vänta inte på det, börja spara nu om du inte redan gjort det, säger han.

Spara smart på längre sikt

Om pengarna ska vara tillgängliga snart eller till oförutsedda utgifter, sätt dem på ett vanligt konto. Men ska du ha pengarna tidigast om fem år - välj aktier och fonder. På sikt har avkastningen på börsen varit svårslagen även om den enskilda år gått ner i värde. Risken finns alltid på aktiemarknaden men det är också den som ger möjlighet till vinst.

Öppna ett ISK-konto hos Avanza, Nordnet eller någon annan bank. Där kan du ha olika värdepapper som aktier och fonder men även kontanter. Du skattar inte för vinster du gör men du kan heller inte göra avdrag om för förluster. I stället schablonbeskattas kapitalet på kontot varje år.

Månadsspara. Gör en automatisk överföring från lönekontot till ditt ISK-konto. Då märker du inte ens att du sparar. Med månadssparande köper du regelbundet i både upp- och nedgång på börsen och det minskar risken. Ha is i magen vid nedgång, ligg kvar med pengarna och vänta ut. Tillfälliga hack i kurvan märks inte när du har lång sparhorisont.

Fonder innehåller flera olika aktieslag och ett proffs sköter förvaltningen eller så följer fonden ett börsindex. Indexfonder har låga avgifter, ofta 0,4%. Välj gärna en globalfond eller Sverigefond som följer index till att börja med. Om du sparar 3 500 kr/mån i en fond med 0,4% avgift i stället för 1,4% har du 237 000 kronor mer efter 20 år. Nästan 2 miljoner kr i stället för drygt 1,7 miljoner. Skillnaden i vinst är 26,5%. Avkastningen i exemplet (från rikatillsammans.se) är 8% per år.

Aktier har generellt högre risk än fonder. Börja med att köpa ett investmentbolag som i sig investerar i många olika bolag. De fungerar nästan som en fond men utan fondavgift för förvaltningen. Däremot kostar varje aktieköp en mindre avgift, courtage. Investor är stor bland småsparare men det finns en rad andra investmentbolag som Industrivärden, Öresund, Latour, Svolder, Lundbergföretagen med flera. Börja med en mindre summa som du har råd att förlora och sedan kan du öka om du vill och i takt med att du blir tryggare.