Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

10 tips som gör skillnad!

22 sep, 2015 
AvFemina
1. Kolla järnet
Annons
kvinna-som-balaserar-pa-vagbom

Närmare var tredje kvinna har så pass låga järnvärden att det orsakar trötthet – helt i onödan. Kolla ditt värde på din vårdcentral, ta tillskott om det behövs eller balansera intaget med kosten. Tips på järnrika livsmedel: kött, blodpudding, baljväxter, gröna grönsaker. C-vitamin (i en frukt, till exempel) gynnar upptaget av järn, medan kaffe hämmar det.

Man tänker på dem nästan hela tiden. Och råden och dieterna är så många, och det är egentligen bara de där sista tre kilona… ska det verkligen vara så svårt? De enkla råden är ofta de bästa: Känner du ett starkt sötsug så tvinga dig att vänta i minst fem minuter, gärna mer om det går. Gör något under tiden för att skingra tankarna. Känn efter igen – har du tur är det mest intensiva suget borta och du klarar att säga nej. Ät inte tills du känner stor mättnad, utan tills hungerkänslorna är borta. Ofta äter vi betydligt mer, och större portioner, än vi behöver.

Annons

Kraftiga förkylningar, hosta, migrän, lite lätt feber… var fjärde kvinna går till jobbet ändå, enligt en undersökning av Hälsobarometern, och hälften av oss gör det ibland. Löneavdraget är oftast anledningen, men också pliktkänslan gentemot arbetskamraterna. Nackdelarna är förstås många: du utsätter just vännerna för baciller och du förlänger din egen sjukperiod genom att inte vila dig frisk. Dessutom blir du lättare mottaglig för nya sjukdomar eftersom du aldrig återhämtar dig ordentligt. Bli strängare mot dig själv – och dra täcket över huvudet. Läs mer: Så fungerar det om du blir sjuk utomlands

Många av oss tränar eller jobbar i fel skor. Tänker du promenera eller jogga, stå på hårt underlag hela dagen eller vandra i skog och mark? Ta hjälp från proffsen i sportbutikerna.

…eller nej, det kan man ju inte göra. Men hushållsarbetet är sorgligt nog fortfarande orsaken till gräl och utmattning för många arbetande kvinnor. Bestäm dig för att det inte ska få ta över tillvaron och gör ett städschema. Trist och rekorderligt så klockorna stannar, men det hjälper stressnivån som oftast ökar på väg hem från jobbet. Har du till exempel onsdagen spikad för snabbstädning och ett par maskiner tvätt så kan du strunta i hemmet de andra vardagskvällarna, i stället för att småplocka och köra en maskin varje dag. Träna eller ligg framför tv:n. Umgås med familjen. Men. Inget plockande.

Annons

Samma gamla knöliga kuddar hänger med i sängen år efter år, och piggas upp av nya örngott – för det är ju ett mycket roligare inköp. Men hur har du det med sömnen, värk i nacken, axlarna? Din kudde kan vara en av anledningarna. Det finns mängder av höga, låga, fasta, mjuka och ergonomiska kuddar i handeln, alla designade för att få oss att ligga bekvämare.

Äter du bra så behöver du oftast inget tillskott. Men du känner dig säkert både tröttare och mer stressad i olika perioder. Vintern kan ta ut sin rätt. Stärk dig med en vitaminkur som passar just ditt behov.

Det är ingen nyhet. Att vara ständigt uppkopplad och nåbar är en av våra värsta tidstjuvar, det skapar stress och avbryter oss i det vi försöker fokusera på. Så har du verkligen provat att stänga av mobilen och datorn efter klockan 18? Gör det en vecka och se vad som händer. Förmodligen ”bara” det att du känner dig lite mer utvilad och koncentrerad på jobbet, och att de som försökt nå dig med småsaker snällt fått vänta till morgonen med svar.

Annons

Vi sitter en stor del av dagen. Och trots att vi tränar på fritiden så hjälper det inte skadorna som stillasittandet ger oss i förlängningen. Mer än fyra timmars stillasittande per dag ökar ganska kraftigt risken för hjärtsjukdomar och bukfetma. Upp och stå så mycket som möjligt, aktivera musklerna – de små rörelserna är så mycket viktigare än du tror. Förhoppningsvis kommer du snabbt att märka skillnad, men du gör också en rejäl investering för framtiden.

Mammografi, cellprov, tandläkaren… brev som hopar sig under vissa perioder och ökar stressnivån ofantligt. Men tänk så här: De är till bara för dig. För att du ska må så bra som möjligt och för att chanserna till att bli frisk ökar ju fortare ett problem upptäcks. (Munhälsan är också viktig för hur vi mår, och har du väntat för länge kan det bli dyrt, dessutom.) Vi lägger ju tid på att se över pensionssparande, banklån och bil, gör detsamma med din kropp.

Av KATARINA DANIELSSON

Foto FOLIO BILDBYRÅ

Annons