1. Du är rädd

Att gå till gymmet kan ta emot av många anledningar, men låt inte redskapen avskräcka dig. Ditt medlemskap är lika viktigt som alla andras och du har precis samma rätt och behov av att träna som muskelknuttarna som verkar ägnar båda dag och natt på gymmet.

2. Du har ingen plan

Är du nöjd med att du kom i väg till gymmet överhuvudtaget? Okej, bra jobbat – men sedan då? Utan en plan för vad du faktiskt ska göra så blir det en väldigt ineffektiv timme. Se till att göra upp både kort- och långsiktiga strategier för din träning. Att boka en tid med en PT som planerar ett individuellt program kan vara din bästa investering någonsin.
Läs mer: Så skapas en god vana

3. Du tränar fel

En del går ut för hårt och skadar sig och många ägnar tid åt övningar som inte ger något resultat. Det gäller helt enkelt att hitta rätt träningsform. Prova dig fram, lär känna din kropp, ha tålamod och ta hjälp av någon som kan guida dig rätt. Träning är inte alltid superkul – men det finns så många andra fördelar som överväger.
Läs mer: 5 övningar att komma i form

4. Du härmar andra

Spanar du in någon på gymmet och följer efter i hennes träningsprogram? Sluta upp med det! Det finns ingen universallösning som funkar för alla. Du kanske önskar att du hade hennes överarmar – men vad vet du egentligen om den kvinnans förutsättningar, träningshistorik eller hälsomål? Form är ytterst individuellt – satsa på dig själv och sluta ta efter andra.
Läs mer: Så får du snygga armar

5. Du glömmer att lyfta skrot

De allra flesta tränar för att hålla sig i form och för att fortfarande kunna knäppa jeansen. Svettiga konditionspass är superbra för hjärtat, men om det är vågen du vill hålla koll på så glöm för allt i världen inte styrketräningen. Varva konditionsträning med intervaller eller andra högintensiva övningar och se till att peta in ett par styrkepass som ser till att den allmänna förbränningen verkligen kommer igång.

Läs mer: Nyttigt hallongodis med 2 ingredienser

6. Du undviker fria vikter

Maskiner är utmärkta på sitt sätt, de isolerar träningen till en kroppsdel eller muskelgrupp och hjälper till så att du gör rörelsen på rätt sätt utan att skada dig. Men om du inte är så intresserad av att bli ett stort muskelpaket så är det bättre att satsa på de fria vikterna. Då samverkar fler muskler för att hålla positionen och det blir en naturlig rörelse som tränar hela kroppen.

7. Du lyfter för lätt

Många kvinnor satsar på lättare vikter och fler repetitioner. Men att göra samma rörelse mer än 12–15 gånger utan att det känns eller tar emot är lönlöst. Hela idén med att träna styrka är att det ska vara tungt. Den sista repetitionen du gör ska verkligen suga musten ur dig! Är ett dussin lyft inget problem – då ska du öka på vikten, inte antalet repetitioner.

8. Du slappar på gymmet

Det är en väsentlig skillnad mellan att vara på gymmet och att faktiskt se till att utnyttja tiden till max när man väl tagit sig dit. Se till att höja intensiteten. Om du kan bläddra i en tidning eller småpratar med personen på löpbandet bredvid så tränar du inte – du socialiserar och hindrar någon annan från att få ut det mesta av sin motionstid.

Läs mer: 11 livsmedel du trodde var onyttiga

9. Du misstolkar känslor

Det kommer vara svettigt. Du kommer känna blodsmak i munnen och ha träningsvärk dagarna efter. Men det är inte farligt. Det tillfälliga obehaget går över. Det är inte smärta du känner när du ger järnet – det är din kropp som ger sitt allt. I bekvämlighetszonen sker ingen förändring, våga utmana dig. Men se upp med smärta som inte vill ge med sig, den kommer bara att bli värre om du försöker att ignorera den.

10. Du överäter efter passet

Många tenderar att överskatta hur mycket energi man faktiskt gör av med under ett träningspass. Att fylla på med en kaloririk protienshake är inte nödvändigt, en banan och extra vätska om du svettas mycket funkar fint. Se det som ett mellanmål som du skulle ha ätit oavsett om du tränat eller inte.

Foto: Shutterstock

Läs även: 8 saker som händer när du börjar träna yoga