Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

11 anledningar till att du inte känner sexlust längre

17 aug, 2020 
AvFemina Redaktion
FotografShutterstock
Par i säng
Det kan finnas många anledningar till att lusten för sex avtar i ett förhållande. Allt ifrån stress till känslor som inte riktigt finns där längre. Här är några av de vanligaste anledningarna till att lusten inte finns där längre.
Annons

I början när ni träffades hade ni sex mest hela tiden och lusten flödade. Men nu … kommer du knappt ihåg när ni låg nakna tillsammans längre. Känner du igen dig?

Man brukar säga att den första passionen lägger sig inom ett halvår, upp till ett år. Studier vittnar om att det är väldigt vanligt att man ligger mer sällan när man varit tillsammans längre än så.

Det finns många anledningar att lusten avtar

Och det finns många anledningar till att lusten inte är så stor längre. Det kan handla om stress, känslor, vardag eller att livet bara rullar på i samma mönster.

Men kanske är det värt att jobba lite på den där lusten ändå. Det är både hälsosamt att ha sex emellanåt och det bygger närhet med din partner. Health har listat några anledningar till att vi inte känner något större lust längre:

1 Stressen vinner

Kvinnor är ofta mer stressade än män och hur vi reagerar på stressen är väldigt olika. En del kan fortsätta vara lugna och kärleksfulla fast pulsen går upp, medan andra drar sig undan eller blir frustrerade och på dåligt humör. Hör man till den senare sorten känns sällan sex aktuellt.

Annons

För att lösa det här problemet behöver man hitta sätt att komma ner i varv. För att sedan, i ett nästa steg, kunna hitta tillbaka till lusten igen.

2 Telefonen lockar mer

Genom telefonen håller vi kontakten med alla … utom personen vi sover bredvid kanske. I en studie svarar 70 procent gifta kvinnor att teknologi, som telefoner och datorer, stör deras sexliv. Det är inte ovanligt att telefonen är det sista man tillbringar sin tid med innan man somnar – och det första när man vaknar.

Att lägga undan mobilen och tillbringa den sista stunden av vakenhet med sin partner kan vara en bra idé, om inte annat kan man kanske bestämma vissa dagar som man håller sig till det i alla fall.

3 Du känner inte mental närhet

Att fortsätta känna sig nära sin partner är inte lätt när det är mycket annat som pockar på uppmärksamhet. Men för många är det en grund för att sexlusten ska finnas där också. Studier visar att gifta par har mer sex under perioder som de känner sig närmre varandra.

Annons

För att kunna göra det gäller det att stämma av med sin partner ofta och visa kärlek och omtänksamhet i vardagen.

4 Vardagen kommer emellan

Bland alla vardagssysslor hamnar kanske inte sex så högt upp på listan alltid. Istället prioriterar vi det som gör oss mest stressade och till och med saker som att tömma diskmaskinen. När partnern föreslår sex känns det som ett skämt – med allt annat som bara “måste” göras.

Men disken och tvätten kommer att finnas kvar. Att ta en kvart till att få kvalitetstid med sin partner kan ge andra fördelar.

5 Sexet har blivit enformigt

När sexet blir lite väl enformigt och det blir precis samma sak varje gång så kan det kännas oinspirerande. En del gillar det, men andra blir uttråkade och tappar lusten.

Att prova något nytt kan vara lösningen för att få igång lusten igen. Prata med din partner om vad ni kan hitta på, det behöver inte vara något avancerat – om det inte är det ni vill förstås.

Annons

6 Träningen har inte blivit av

Förutom att träning hjälper mot stress och gör oss gladare så ökar det också blodcirkulationen och må bra-hormoner som gör det lättare att känna för sex.

Studier visar att träning kan öka lusten. Så att lägga 30 minuter på motion varje dag kan vara en väg tillbaka till mer lust.

7 Du känner faktiskt inte för det

Att faktiskt ha låg sexlust kan bero på flera olika saker. Att man inte blir våt, att man får ont av sex eller har svårt att få orgasm är några av dem.

Om det är så att du faktiskt inte känner någon sexlust alls så kan det vara läge att söka hjälp för att komma tillrätta med problemet.

8 Ni är lite för bekväma

Även om trygghet, stabilitet och förutsägbarhet kan vara fint i ett längre förhållande så kan det också påverka sexlivet. Vi behöver också upptäcka lite nytt och kanske få lite äventyr.

Att överaska varandra och göra något oväntat kan vara en lösning. Att visa att man anstränger sig för att hålla sexlivet levande.

Annons

9 Du känner dig låg eller dålig

När man är trött, låg eller känner sig hängig är det ofta allt annat än sex som fyller tankarna. Det finns också olika sjukdomar och tillstånd som kan dra ner lusten rejält.

Fokusera på att må bra, så får sexlusten vänta. Den kommer förmodligen tillbaka när du mår bättre igen. Men om det håller i sig en längre tid och känner att det blir ett problem ska du såklart söka hjälp.

10 Mediciner sänker sexlusten

Om du äter mediciner så kan de vara anledningen till att du inte känner lust för sex längre. Allt ifrån anti-depressiv medicin till läkemedel för blodtrycket kan gör att sexlusten försvinner.

Känner du att det här är ett problem så prata med din läkare för att se om det går att hitta alternativ.

11 Livet utanför sovrummet är trist

Om livet inte känns speciellt roligt eller energifyllt utanför sovrummet så blir det sällan roligt i det heller. Vi behöver göra saker som vi mår bra av.

Gör saker för din egen skull och gör saker tillsammans. Det ger er saker att prata om och ni får tid att längta tillbaka till varandra.

Källa: Health
Artikeln publicerades först på MåBra

LÄS MER:

Annons