Gwyneth Paltrow, skådespelare:

Gwyneth Paltrow drabbades av förlossningsdepression när hon födde sitt andra barn, sonen Moses. Hon beskrev sig själv som ”en zombie” under depressionen:  ”Jag trodde förlossningsdepression innebär att du gråter varje dag och inte är kapabel att ta hand om ett barn. Men det finns olika nyanser och djup och därför tycker jag det är så viktigt att kvinnor pratar om det. Det var en ansträngande tid. Jag kände mig misslyckad.”

Halle Berry, skådespelare:

När Halle Berry skilde sig från David Justice gick hon igenom en djup depression: ”Min självkänsla var så låg. Jag behövde omprogrammera mig själv för att se det goda i mig. Att någon inte älskade mig betydde inte att jag inte var värd att bli älskad. Min skilsmässa reducerade mig till det, den tog mitt självförtroende. Den slog ner mig till min lägsta punkt.”

J.K. Rowling, författare:

Innan hon blev världskänd med Harry Potter-bokserien led J.K. Rowling av en depression och hade självmordstankar. ”Jag har aldrig skämts över att ha varit deprimerad. Aldrig. Vad finns det att skämmas för? Jag gick igenom en väldigt tuff tid och jag är rätt stolt över att jag tog mig ur det.”

Chrissy Teigen, modell:

Chrissy Teigen drabbades av förlossningsdepression efter att hon fått sin dotter Luna: ”Jag trodde inte heller att det kunde hända mig. Jag har ett underbart liv. Jag har all hjälp jag kan behöva: John, min mamma som bor hos oss, en barnflicka. Men förlossningsdepression diskriminerar inte. Jag kunde inte kontrollera det.” Läs mer om Chrissy Teigens depression här.

Shirley Clamp, artist:

Shirley Clamp sökte hjälp för sin nedstämdhet år 2015, men ville först inte tro på det när hon fick diagnosen: ”En klassisk depression konstaterade psykologen och jag bara skrattade. ”Nej, jag heter Shirley Clamp och jag är jätteglad och jättekäck. Jag har ingen depression, skärp dig”. Just därför, menade han. Jag hade det oskrivna tvånget på att alltid vara så glad och käck.”

Ellen DeGeneres, programledare:

Ellen DeGeneres drabbades av depression när hon kom ut som homosexuell och hennes tv-show avvecklades ett år senare: ”När jag gick ut ur studion efter fem år av hårt jobb och visste att jag behandlats respektlöst endast på grund av att jag var gay så gick jag in i en djup, djup depression.”

Astrid Lindgren, författare:

Även Astrid Lindgren ska ha lidit av nedstämdhet och depressiva tankar. ”Ja, visst är livet ett förbannat och meningslöst spektakel! Ibland tycker jag, det är som att stirra ner i en avgrund, men ibland tröstar jag mig med att life is not as rotten as it seems”, skrev hon i ett brev till sin väninna Anne-Marie Fries år 1928.

Hayden Panettiere, skådespelare:

Hayden Panettiere drabbades av en depression efter att dottern Kaya föddes. Nästan ett år efter födseln la hon in sig på ett vårdcenter för att få hjälp: ”Det finns mycket missförstånd, det finns många som tror att förlossningsdepressioner inte är på riktigt, att det inte är sant, att det är något vi hittar på, att ”åh, det är hormoner”. Det är något som är helt okontrollerbart. Det är väldigt smärtsamt och väldigt skrämmande och kvinnor behöver mycket stöd.”

Malin Gramer, programledare:

Malin Gramer hade en tuff början på sin tredje graviditet som kantades av illamående, kräkningar och sjukhusbesök. När hon väl började må bättre fysiskt drabbades hon av en depression: ”När det började vända, då kom depressionen. Det var så mörkt. Det går inte ens att sätta ord på det. Det var sjukt jobbigt. Jag minns att jag kände mig lite glad och då insåg jag att jag hade haft en depression.”

Prins Harry & Prins William:

De brittiska prinsarnas liv har präglats stort av deras mamma prinsessan Dianas död för snart 20 år sedan. Nyligen berättade de första gången om sina problem med psykisk ohälsa. Prins Harry berättade att han stängde av sina känslor i närmare 20 år och att han först under senare år har sökt hjälp för sin psykiska ohälsa. Prins William pratade om ämnet tidigare i år: ”Om du inte klarade av det livet gav dig berodde det på att du misslyckades. Framgångsrika, starka människor lider inte på det sättet, eller? Så klart de gör – det gör vi alla. Men vi är få som pratar om det.”

Lady Gaga, sångerska:

Lady Gaga drabbades av en depression år 2013 när hennes karriär var i full gång. ”Jag kunde inte känna mina egna hjärtslag. Jag var arg, cynisk och hade en djup nedstämdhet likt ett ankare som jag släpade med mig vart jag än gick. Jag kände inte för att kämpa längre.”

Brooke Shields, skådespelare och modell:

Brooke Shields var en av de första kändisarna som berättade om sin förlossningsdepression. Hon skrev boken ”Down Came the Rain: My Journey Through Postpartum Depression” om sin upplevelse och skrev även en debattartikel om ämnet i The New York Times år 2005. ”Jag kunde inte stå ut med ljudet av Rowans gråt och jag fasade för stunderna då min man gav henne till mig. Jag ville att hon skulle försvinna. Jag ville försvinna. I mina lägsta dalar funderade jag på att svälja en burk med piller eller hoppa ut ur fönstret i min lägenhet.”

Anders Timell, radioprofil och krögare:

Anders Timell drabbades av utmattningsdepression och självmordstankar 2006 och berättade om depressionen i Malou efter tio: ”Till slut kom allt ikapp mig och det fanns inga isflak att hoppa till och jag bara sjönk. Det var det mest obehagliga jag varit med om, jag hade ingen kontroll alls över det.”

Källor: TV4, People, Marie Claire, Expressen, E! Online, Harper’s Bazaar, New York Times, The Southeast Missourian, Buzzfeed

Läs även:

7 sätt en depression påverkar dig även om du verkar normal

4 sjukdomar som liknar depression men inte är det

7 tidiga varningssignaler på depression du måste ta på allvar