Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

15 anledningar till att du alltid är hungrig

11 mar, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Om magen kurrar hela tiden är det svårt att tänka på något annat och det är lätt att man går och småäter hela dagarna. Men det finns kanske något du kan göra för att slippa den ständiga hungern om du bara hittar anledningen till den.
Annons

Hunger är, föga förvånande, kroppens sätt att berätta för dig att den behöver mat. När man har ätit ska hungern vara borta om man ska vara nöjd tills det är dags för nästa måltid. Men vissa känner sig i princip alltid hungriga. De har svårt att bli mätta när de äter och deras hunger gör sig påmind hela dagen. Det finns många anledningar till att det är så här och vi listar 15 av de mest troliga.

Du bantar

Om du drar ner på kalorierna i din kost så att du äter mindre än vad kroppen egentligen behöver är det helt normalt att kroppen signalerar att den är hungrig även om du precis har ätit. En kalorisnål diet ökar nämligen produktionen av ghrelin, ett hormon som utsöndras i magen när du är hungrig. Det hela brukar sluta med att man går och småäter hela tiden och hela bantningsprojektet är bortkastat.

Du äter mycket socker

Om du äter mycket socker kan det leda till att din aptit ökar. Återigen är det ghrelinet som spökar. Kroppen börjar producera med ghrelin om du äter mycket socker, vilket gör att du känner dig hungrig, och dessutom påverkar en kost med mycket socker vissa delar i hjärnan som gör att man inte känner sig mätt.

Annons

Du äter för lite protein

Det finns forskning som visar att man håller sig mätt längre om man ökar mängden protein i sin mat. Det fungerar bäst om du ser till att sprida ut proteinet du äter över hela dagen, istället för att äta alltihop under ett och samma mål.

Du är uttorkad

Det är väldigt lätt att blanda ihop törst och hunger, så om du känner att du är hungrig, börja med att dricka ett glas vatten och se om det går över.

Du äter för lite fibrer

Likväl som att fibrer är nödvändiga för att magen ska fungera bra spelar de också en viktig roll när det gäller mättnaden. Fibrer håller oss mätta längre och gör att vi inte vill äta hela tiden mellan målen. En vuxen ska enligt Livsmedelsverket äta mellan 25 och 35 gram fibrer om dagen. I snitt äter vuxna svenskar 20 gram fibrer om dagen, och behöver alltså öka sitt intag.

Du sover dåligt

Att inte sova ordentligt på nätterna kan rubba kroppens normala hormonbalans och det här kan öka känslan av hunger. Det skulle kunna vara förklaringen till att sömnproblem ofta kopplas ihop med övervikt och diabetes.

Annons

Du har tråkigt

Det är kul att äta. Du har tråkigt. Du inbillar dig att du är hungrig. Du äter.

Du är i klimakteriet

Många kvinnor upplever att det är svårare att hålla vikten när de kommer in i klimakteriet. Förmodligen har det här med förändrade hormonnivåer att göra. Det finns forskning som pekar mot att den minskade halten östrogen i kroppen ökar vår aptit.

Det beror på dina mediciner

Vissa mediciner kan öka din aptit. Det kan både vara så att medicinen bråkar med din förbränning och det kan handla om en medicin som ökar hungersignalerna. Olika personer reagerar olika på läkemedel, men om du känner av en skillnad i din aptit sedan du började med ett specifikt läkemedel kan du prata med din läkare. Samma sak när du slutar med ett läkemedel, vilket också kan få dig att bli hungrigare.

Du är resistent mot leptin

Leptin är ett hormon som signalerar för hjärnan att vi är mätta. Alltså höjs nivåerna av leptin när du äter en måltid. Det går att vara mer eller mindre resistent mot leptin och alltså inte känna av när man är mätt eller blir hungriga snabbt igen. Många överviktiga människor har detta problem.

Annons

Du är stressad

Forskning har länge kopplat stress till problem med aptitkontroll. Framför allt gäller detta långvarig stress, som till exempel att vi lever i ett dåligt förhållande. Den typen av stress gör att vi äter sämre och har högre halter av hungerhormonet ghrelin.

Du äter mycket lightprodukter

Sötningsmedel av olika slag finns i alla möjliga livsmedel, som läsk, yoghurt och en del godis. Det råder delade meningar om sötningsmedlen kan påverka våra kroppar på något sätt och några studier på djur visar att de kunde öka aptiten.

Du dricker mycket alkohol

Att dricka alkohol gör att du blir hungrigare. Alkohol verkar påverka de delar av hjärnan som styr vår hunger och aptit och kan också göra oss känsligare för doft av mat.

Du har en överaktiv sköldkörtel

Sköldkörteln är en liten körtel som sitter fram på halsen och som producerar hormoner som påverkar vår matsmältning och sköter om hur kroppen använder sin energi. En överaktiv sköldkörtel kan ställa till med en massa problem, till exempel ökade hungerkänslor.

Du har drabbats av diabetes typ 2

Ihållande hunger kan vara ett tecken på diabetes typ 2. Utan behandling stannar glukos kvar i bloden och går inte in i cellerna som behöver glukosen som energi. Det gör att man blir hungrig och trött.

 

Läs mer:

Annons