Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

15 snygga skor anpassade för din träningsstil

23 mar, 2016 
AvMikaela Råberg
Brukar du löpträna eller gå på pass? Att välja rätt skor för din träning kan göra stor skillnad både för dig och dina träningsresultat.
Annons

Motivation, beslutsamhet och regelbundenhet är tre viktiga ingredienser för att få resultat av sin träning och musklernas styrka och uthållighet är minst lika viktiga som drivet innanför pannbenet. Bra utrustning är dock inte att underskatta och tiden då vi bara ägde ett par skor oavsett aktivitet, är förbi.

Nu för tiden är skorna anpassade efter träningsformen – och det är inte bara ett säljtrick. Rätt skor kan underlätta utövningen så väl som det kan göra dig både bättre, starkare och snabbare.

Crossfit
I en så pass allsidig sport som crossfit är det viktigt att man snabbt kan gå från tunga lyft och explosiva hopp till att löpa och klättra i rep – både utomhus och inomhus. Stabila, relativt låga och lätta skor med viss förstärkning och bra grepp är därför att föredra.

Tunga lyft
Många som är seriösa med träningen och vill ha resultat av sina lyft investerar i ett par tyngdlyftarskor. Till skillnad från exempelvis löparskor är ett par riktiga tyngdlyftarskor mycket mer stabila med sin solida sula och förhöjda ”klack”. Skorna används också med fördel under explosiva rörelser som vid olympiska lyft.

Annons

2. Nike Romaleos 2, 1 820 kr.

Promenad
Nu när våren börjar göra sig påmind är det många som överger gymmet och ger sig ut på långpromenader. Oavsett om du rör dig i citymiljö eller tar en powerwalk på en grusväg är sula med stötdämpning att föredra. Den behöver inte vara speciellt tjock, men du vill heller inte känna varenda sten du trampar på. En lätt räfflad undersida gör att du får bättre fäste.

Högintensiv pulsträning
Älskar du att gå på pass där pulsen slår i taket och snabbt fotarbete är ett måste gäller det att hitta skor som passar. Aerobics, step eller andra typer av konditionsträning kräver lätta, snabba fötter och då är det bra med ett par skor som inte väger särskilt mycket, men som samtidigt är stabila och har stötdämpning.

Annons

Terrängträning
Med naturen som arena är det en fördel att ha ett par terrängskor att byta löparskorna mot mellan varven. Vill du kunna röra dig i skog, bland rötter och stenar – oavsett väder och vind – får dina skor gärna vara vattentäta, men samtidigt kunna transportera fotsvett. Och precis som dina vanliga löparskor är bra stötdämpning inte att underskatta.

Annons