17 enkla sätt att förbättra din hälsa – på under minuten

04 aug, 2020 
AvSandra Hiort
FotografTt/Shutterstock
Kvinna andas
Har du en minut över? Jamen varför inte lägga den på något som ger dig bättre hälsa? Här är 17 enkla knep som ger ett friskare liv – supersnabbt!
Annons

1 Återfukta dig direkt på morgonen

Börja dagen med ett stort glas vatten innan du ger dig på morgonkaffet. Kroppen behöver återfuktad efter natten och kan både få dig att vakna till och hjälper kroppen, inte minst njurarna, att komma igång.

2 Pimpa din frukost

hälsotips

Lägg till extra bär, fröer och kanske lite extra protein till din frukost på morgonen för att hålla blodsockret och hungern på en bättre nivå och ge dig en bra energistart på dagen.

3 Preppa grönt och gott

Med lite flinka händer kan du snabbt hacka upp lite morots- och gurkstavar eller fruktbitar att ha som snack under dagen. Du får i dig mer vitaminer, håller energinivån på topp och blodsockret mer stabilt.

4 Gör en knipövning

Kommer du ihåg att knipa emellanåt? Det här hjälper till att stärka bäckenbotten och i längden minska risken för inkontinens.

5 Torka dina händer

hälsotips

Att vi ska tvätta händerna ordentligt och länge har vi fått träna på sista tiden. Men visste du att du helst ska ta 20 sekunder till att torka dem ordentligt också. När du tar bort fukten minskar du risken för att bakterier växer till sig, de trivs i fukt.

Annons

6 Sms:a en vän

Skicka ett meddelande till någon du tycker om bara för att tala om att du tänker på hen. Det kan ge glädje åt både din vän och dig själv.

7 Ställ dig upp en stund

Om du sitter mycket – ställ dig upp en minut då och då för att hjälpa blodcirkulationen och väcka rumpan som vi lätt tappar kontakt med musklerna i om vi inte rör oss med jämna mellanrum. Det i sin tur kan leda till problem med ryggen och annat. Hindra det med ståplatser.

8 Ta några djupa andetag

hälsotips

Ta två eller tre riktigt djupa andetag medan du följer luften som kommer in genom näsan på vägen in, och ut genom munnen. Passa på att tänka på något som känns bra just nu eller något som du ser fram emot under tiden. Det här både lugnar och kan höja humöret.

Annons

9 Undersök dina bröst

Passa på i duschen och känn igenom dina bröst för att veta hur de ska kännas normalt. Fortsätt göra det med jämna mellanrum för att snabbt upptäcka om något inte är som det ska.

10 Pausa i måltiderna

När du äter – lägg ifrån dig besticken emellanåt för att ge kroppen en chans att känna när den är mätt. Det kan också hjälpa dig att verkligen hinna njuta av vad du stoppar i dig.

11 Hälsofiera kolhydraterna

När du äter kolhydratrik mat – lägg till lite olivolja och vinäger på pastan eller vad det nu för att sänka det glykemiska indexet. Det gör att du håller dig mätt längre och får stabilare blodsocker.

12 Ta en kopp grönt te

hälsotips

Att dricka grönt te minst tre gånger i veckan har kopplats till att sänka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar med 25 procent. Ta en paus och te-boosta dig.

Annons

13 Ta en rörelsepaus

Någon gång under arbetsdagen – ta en minut till att röra på dig. Känn efter om du behöver stretcha några muskler eller om du behöver jobba upp lite energi med några knäböj.

14 Bygg starkare ben

Att springa minst en minut om dagen kan hjälpa till att bygga starkare skelett visar forskning. En väl värd investering i din framtida kropp.

15 Använd tandtråd

Det behöver inte ta mer än en minut att befria munnen från bakterier som kan växa sig starkare och försämra din hälsa. På köpet får du friskare andedräkt och medan du trådar dig mot ett friskare liv.

16 Dimma lamporna på kvällen

När mörkret infinner sig utomhus kan det vara en bra idé att dämpa belysningen även inomhus och att undvika ljus från skärmar. Det hjälper kroppen att ställa in sig på att det snart är dags att sova, och du kan somna snabbare när du lägger dig.

17 Sänk tempen i sovrummet

hälsotips

Ta en minut till att sänka temperaturen i sovrummet innan det är läggdags, det kan hjälpa dig att sova bättre och djupare.

Annons

Källa: Prevention

LÄS MER:

Annons