Artikeln innehåller reklamlänkar
Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

20 saker du kommer vilja ha hemma när du fått bebis

22 jan, 2019 
AvNina Nyström
Inköpslistan är lång när familjen ska utökas. Det är mycket att tänka på, och alla runt omkring ger olika tips och råd på vad man ska man köpa – och vad man kan vänta med. Här är våra bästa tips på användbara saker, och några knep som ökar chansen att bebisen tycker om sina prylar, som faktiskt kan underlätta livet ganska mycket.
Annons

För att vara så små människor, behöver bebisar väldigt mycket grejer. Och förutom alla fina kläder man spanar in tidigt i graviditeten, och en vagn som passar era behov – vad ska man köpa? Vad är bäst, och vad funkar? Alla bebisar är olika, därför är det svårt att ge ett facit för vad som är ett bra köp eller inte – det som är vissa föräldrars räddning är totalt bortkastade pengar för andra familjer. Men vi har försökt!

Tips: 20 smarta saker att köpa till bebisen

Bärsele (eller sjal)

Egrobaby Omni 360

Bärsele eller sjal är en smaksak, men det är både smidigt och mysigt att kunna ha bebisen nära, och händerna fria. Ergobaby har fått många fina recensioner för sina ergonomiska bärpositioner och den här funkar från nyfödd till ett par års ålder. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Babynest

babynest tips voksi

Vissa bebisar hatar sitt babynest, andra älskar det. Men får du en bebis som lär sig gilla sitt nest är det guld värt det första halvåret. Nestet ger bebisen en trygg och ombonad plats att sova och många bebisar gillar att ha kanter som påminner om den trånga känslan i livmodern. Så se till att nestet är tillräckligt trångt, och rulla gärna en handdukskorv för att fylla ut kanterna i början när bebisen är pyttig, och bädda gärna med något som luktar mamma.

Nestet är perfekt för att med ett fast grepp bära med sig bebisen mellan olika platser i hemmet utan att behöva väcka den. Ett tips om bebisen protesterar när den flyttas från en varm famn är att värma nestet lite med en vetepåse eller genom att helt enkelt gnugga händerna mot botten en stund. Fortsätt sedan att hålla ihop nestet tight och mysigt i knät ett tag innan du lossar greppet försiktigt och lägger ifrån dig ditt hjärtegryn en stund. Det här från Voksi har höga, mjuka kanter och går att justera i nederkant när bebisen växer. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Spjälsäng

Spjälsäng med sänkbar sida

Vissa bebisar vill bara sova hos mamma, då kan ett babynest vara en bra idé att ha mellan sig i sängen utan att behöva oroa sig för att rulla över bebisen. Men vill du vänja bebisen vid sin spjälsäng är en säng med en avtagbar sida ett smart val. Bebisen är på en armlängds avstånd, vilket gör det enkelt att mata och lägga på en tröstande hand på natten. Låt gärna bebisen ligga i sitt ombonade nest även i spjälsängen de första månaderna. Den här från Troll är en klassiker. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Babygym

Babygym-tips

Visst finns det många fina babygym med leksaker i ekologiskt tyg och trä i milda pasteller. Men är du mer intresserad av succé än inredning rekommenderar vi att satsa på ett som både låter och blinkar. Det här smarta från Skip Hop går att justera så att det roar både ryggliggande, magliggande och sittande bebisar. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Vägghängt skötbord

Vägghängt skötbord

Oavsett om du är en våtservetts-person eller inte, är det bra att ha vatten nära när de värsta bajskatastroferna inträffar. Så badrummet är det klart smidigaste stället för blöjbyte. Och skötbord tar upp rätt stor plats i badrummet, så vägghängda skötbord är ett bra val. Det här från Jollyroom är prisvärt. Läs mer och köp här.

Filt

Randig filt polarn och pyret

En lite kraftigare bomullsfilt funkar till det mesta. Polarn och Pyrets klassiska rand håller både stilen, färgen och formen år efter år. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Muslinfiltar

Muslinfilt

De tunna muslinfiltarna är som en sarong för bebisar – bra till allt. Exempelvis som snuttefilt, solskydd eller tunn sommarfilt. Elodie gör fina varianter.

Amningskudde

amningskudde doomoo

Guld värd både om du ammar och flaskmatar. Kudden låter bebisen ligga bekvämt och nära utan att du själv behöver bära tyngden, utan bara håller ett mjukt mysigt grepp. Amningskudden är en riktig räddning för rygg och axlar och gör det enkelt att låta bebisen sova vidare i famnen medan du själv får båda händerna fria, utan att behöva jonglera med flera små kuddar. Amningskudden är också en bra ”rink” när bebisen ska träna på att sitta. Doomoo gör mjuka och formbara kuddar. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Kudde för platt huvud

Mimos kudde för bebis

Får du en närhetstörstande bebis som mest vill bli buren kan det här vara en onödig investering, men får du en trötter som accepterar att sova själv är det faktiskt ett bra köp. Kuddens ergonomiska form motverkar att bebisens mjuka huvud plattas till samtidigt som bebisen ligger säkert på rygg. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Pyjamas med dragkedja, utan fötter

Pyjamas Lindex

Visst kan det vara mysigt med värmande små fötter, men det begränsar livslängden på pyjamasen rejält, och bebisar tenderar ändå att alltid ha varma fötter. Lindex gör bra pyjamasar med uppvikbar mudd som gör att den funkar över längre tid. Dragkedja är smidigare än massor av små knappar. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Skötväska

Snygg skötväska i svart, tips

Visst går det bra med en vanlig väska, men man brukar bära med sig en hel del saker och skötväskorna har åtminstone ett gäng olika fack väl anpassade för exempelvis blöjor, nappar och våtservetter samt smarta medföljande underlag för blöjbyte. Den här väskan kommer vara din ständiga följeslagare i många år, så här kan det vara värt att lägga några extra kronor för att få en snygg, som den här från Bjällra of Sweden. Läs mer och köp här.

Salva till röda rumpor

inotyolsalva

Du kommer fördubbla tiden du tillbringar på apoteket – minst. Men ett av de bästa köpen är Inotyol, ett svårslaget botemedel för röda rumpor. Applicera generöst, det ska vara ett tjockt, vitt lager. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Lanolinsalva

Purelansalva

Bästa hjälpmedlet för att motverka såriga bröstvårtor om du ammar. Smörj ofta och generöst, det är inte farligt om bebisen får i sig lite salva eftersom den är helt naturlig. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Babysitter

Babysitter tips

Bebisar gillar att vara med och se vad som händer. Och även om det är mysigt att hålla sin bebis, vill man ha händerna fria ibland. Då är en babysitter med skönt gung guld värd. Glöm bara inte att köpa en som är lätt att tvätta (googla ryggbajs). Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Bumbo

Bumbostol

Ja, den är hur ful som helst. Och ok, den är rätt onödig, det är en kort period den funkar. Dock kan den vara ett riktigt bra hjälpmedel om bebisen gillar att ha överblick och framför allt om bebisen börjar få platt skalle och inte bör tillbringa för mycket tid i babysittern. Med en lekbricka till kan bebisen roa sig med en leksak utan att du behöver plocka upp den stup i kvarten.

Man bör börja i korta sessioner, några minuter i taget innan bebisen blir trött. Vissa menar att bumbon sinkar bebisens förmåga att lära sig sitta, medan andra tycker att den hjälper bebisen att stärka bålen. Varning – bumbon kallas i vissa kretsar för ”bajsstolen” på grund av den fördelaktiga positionen för bebisens tarmfunktion. Turligt nog är den lätt att skölja av. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Åkpåse

Tips på fin sovpåse bebis

Också en väl värd investering. Den supergosiga åkpåsen kommer användas mycket, så det kan vara kul att välja en fin, som den här från Elodie Details. Läs mer och köp här.

Lapp-lapp

Leksak och napphållare i ett

Leksaker i grälla färger kommer du snart äga massor av – men något de flesta bebisar verkligen gillar är lappar i alla dess former – ofta är tvättlappen den mest uppskattade delen på en leksak. Den här söta elefanten från Done by Deer är en bra första leksak: snuttefilt, lappleksak och napphållare i ett. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Napphållare

Napphållare från Elodie

Klart bra inköp om bebisen tar napp. Tiden du spenderar med att leta efter nappar kommer minska drastiskt – den kommer vara tillräckligt massiv ändå när barnet blir större. (Självlysande nappar är ett annat bra tips som minskar nappletandet rejält). Elodie släpper nya söta napphållare varje säsong. Läs mer och köp här.

Snorsug

Snorsug till bebis

Bebisar kan inte snyta sig själva, så det här kommer vara din vän – och bebisens fiende (ingen bebis gillar snorsugen) i flera år. Men effekten är klart värd en stunds sur bebis. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Annons

Bok till mamma

Bok Det heliga jävla moderskapet

Pedagogiska bebisböcker lär du få massor av tips om – men glöm inte motvikten till alla råd och tips och lyckade fasader. Det heliga jävla moderskapet är 16 kvinnors modiga och ärliga berättelser om allt vad det innebär att vara mamma, både kroppsligt och själsligt. Om orimliga ideal, uppmålade fasader och det eviga, förbannade dömandet av morsor. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Läs också:

Annons