Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

200 svenskar skickas till Italien – i jakten på hälsosam livsstil

23 okt, 2017 
AvMikaela Alex
200 Malmöbor skickas till en by i Italien i tre månader – i forskningssyfte. Forskarna vill se om det är livsstilen där som gör att italienarna lever längre än vi.
Annons

I Clientoregionen i Italien lever invånarna mycket längre än genomsnittet – det är en så kallad ”Blue zone”.

Som i resten av Italien har man där ett rikt socialt liv och äter en enkel kost bestående av mycket vegetariskt, en hel det olivolja och mycket fisk och skaldjur.

– Men också hög arbetslöshet. Trots det verkar människor mycket nöjda med sina liv, berättar Olle Melander, läkare vid Skånes universitetssjukhus som är en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Studien består av tre delar. Den första pågår redan nu, och där ska man jämföra kost och andra livsstilsfaktorer, samt tarmbakterier och nedbrytningsprodukter av föda. Detta görs på 1000 Malmöbor och 1000 Clientobor.

– För ovanlighetens skulle letar vi efter vad som gör människor friska, inte sjuka som vi brukar göra, säger Olle Melander.

Annons

I del 2 kommer proverna från del 1 att jämföras med prover tagna från malmöbor på 1990-talet.

Men det är den tredje delen vi är mest avundsjuka på: Då ska 200 malmöbor byta plats med 200 italienare, under tre månader. Personerna ska bo i lokala familjer och äta samma mat som de äter och leva på samma sätt som de gör.

På så sätt ska forskarna se om man kan ”förbättra riskprofilen i blodet hos Malmöborna, och om italienarnas riskprofil försämras i vår miljö.”

– Detta är en unik möjlighet för oss att förstå vad det är italienarna i Cilentoregionen gör rätt som ger dem långa friska liv. Lärdomarna av studien hoppas vi kunna överföra till Malmöborna och därmed ge dem ett längre och friskare liv, säger Olle Melander.

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons