Rödbetan må se oansenlig ut efter skörd men har desto mer under ytan. Förutom den goda smaken och variationsmöjligheterna i tillagningen är rödbetan proppad med nyttigheter.

En av de stora hälsofördelarna är att rödbetan, precis som spenat till exempel, är nitratrik. Och nitratet är rena bränslet för kroppen vilket bland annat idrottare i allmänhet och löpare i synnerhet upptäckt.

Löpare och cyklister har upptäckt fördelarna

Sambandet har även slagits fast av forskare vid Karolinska institutet.

– Nitrat blir nitrit när det kommer i kontakt med bakterierna i din mun. När din kropp arbetar kommer nitritet ut i blodet och musklerna och omvandlas till kväveoxid. Det gör att du kan hushålla med syret som räcker 3–4 procent längre, har Filip Larsen, forskare på Karolinska institutet, centrum för idrottsforskning, sagt till tidningen Spring.

De gynnsamma effekterna av kväveoxiden i blodet gäller, så klart, inte bara långdistanslöpare, cyklister och andra idrottare. Enligt tidningen Land har ett dagligt intag av rödbetsjuice fler hälsofördelar än så.

Lagom mycket rödbetsjuice kan skydda magen. Bild: IBL

Skyddar magen

Nitrat aktiverar nämligen ett speciellt skydd i magens slemhinnor. Och det skyddet gör att risken för magsår eller andra problem i magtarmkanalen minskar. Ett samband som bland annat uppmärksammats i forskning från Uppsala universitet.

Bra för blodet

Kväveoxiden i blodet vidgar kärlen så att blodet rinner lättare och att det blir mer syrerikt. Cirkulationen blir bättre och blodtrycket lägre.

Styrka

Nitritet har, som sagt, även positiv effekt för uthållighet och muskler. Forskare har även hittat samband där patienter med hjärtsvikt eller det som kallas ”fönstertittarsjukan” kunnat träna effektivare och med mindre smärta med koncentrerad rödbetsjuice.

Eftersom de hälsosamma effekterna av nitrat kan bli tvärtom med för höga doser så är rekommendationen att dricka lagom mycket. Det vill säga en till två dl juice om dagen eller 3-4 rödbetor, skriver Land.

Rödbetorna ska inte kokas utan beredas i en råsaftcentrifug för bästa effekt. Då kommer alla nyttigheter med i juicen.

Källa: Land, Spring-Löpning för alla

Artikeln publicerades först på Allers.

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: