besegra tröttheten

Många svenskar lider av trötthet, det visar inte minst en av de senaste hälsoenkäterna från Folkhälsomyndigheten. Där svarade 67 procent av de drygt 9 000 tillfrågade att de besväras av trötthet eller svår trötthet.

Då är träning oftast inte det första vi tänker på, även om fysisk aktivitet är ett av de effektivaste sätten att bli piggare. När du motionerar händer det en massa saker i kroppen som leder till att du får mer energi och blir mer skärpt.

– Det handlar bland annat om ett ökat blodflöde till hjärnan, men också om frisättning av signalsubstanser och en ny nervcellsbildning i hjärnan. Det är flera pusselbitar och ett komplext system som samarbetar, berättar Magnus Lindwall, professor i psykologi.

Välj en rolig aktivitet

Effekten är omedelbar – vilket innebär att kroppen påverkas positivt så fort du börjar aktivera dig. Och du behöver inte alls träna hårt för att få resultat.

– Det räcker med att få upp pulsen lite, det kan vara långt ifrån jobbigt. Välj en aktivitet som du tycker är kul, då är det lättare att hitta hållbara rutiner. Just långsiktighet är en av de viktigaste faktorerna för att få effekt på kropp och hälsa, säger Magnus Lindwall.

Besegra tröttheten

För att vinna över tröttheten kan det vara bra att veta hur den egna kroppen fungerar. Så här gör du en enkel kartläggning:

När toppar du?

När på dagen är du som piggast? Det är då du ska försöka lägga in ditt träningspass, om det funkar med ditt övriga schema naturligtvis. Försök i alla fall att träna innan din största dipp för dagen kommer. Är det direkt efter jobbet? Träna innan du åker hem och landar i soffan i så fall. För hamnar du där kommer du troligtvis aldrig upp – åtminstone inte för ett träningspass.

Vilka är dina fällor?

Vad är det som gör dig trött och orkeslös? Detta kan vara en fortsättning på din kartläggning ovan. Skriv ner vad som kan kopplas till dina energinivåer. Var du trött för att du hade ätit dåligt? Hoppat över mellan­målet, till exempel? Eller var du trött för att jobbet hade varit slitsamt? Var du kanske piggare än vanligt någon dag? Vad kan det ha berott på? Försök hitta sätt att undvika fällorna, eller åtminstone minska svackorna.

träning för energi

Hitta en träningsform som du gillar, så blir det lättare att få till en regelbunden rutin.

Vilken träning gillar du?

För att din träningsmotivation ska bli långsiktig måste du träna för din egen skull, inte för att någon annan tycker att du borde röra på dig. Hitta en träningsform som passar dig och som du förknippar med positiva känslor. Då är det lättare att fortsätta. Och, återigen, kom ihåg att du inte behöver träna tungt för att få effekt. När du har hittat det som passar dig är det bra att börja lugnt och utan krav.

Vad är ditt lagom?

Glöm träning varje dag, du kan bli piggare med betydligt mindre insats än så. I en studie delades deltagarna in i tre grupper. En fick i uppdrag att träna tre medelintensiva 20-minuterspass per vecka under sex veckor, exempelvis snabba promenader. Den andra gruppens uppdrag var att träna lågintensivt lika mycket, såsom lugna promenader – medan den tredje gruppen var inaktiv.

Resultatet visade att båda träningsgrupperna hade ökat sina energinivåer med 20 procent efter de sex veckorna, medan den inaktiva gruppen låg på samma nivå. Den största skillnaden såg man i den upplevda tröttheten, där lågintensiv-gruppen uppgav en minskning på 65 procent, jämfört med 49 procent i den andra träningsgruppen. Så tre lugna promenader på 20 minuter i veckan kan alltså hjälpa dig att bli piggare!

Tips!

Notera din energi under några dagar, skriv anteckningar. Försök sedan att hitta mönster i hur mycket ork du har under en dag. När har du som mest att ge? När är du som tröttast?

Av Anna Sundesten

Foto Shutterstock/TT

Läs mer:

11 anledningar till att du alltid är trött

9 effektiva tips som höjer energin

Mest läst