Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

4 saker som händer efter en förlossning – som du önskar att du vetat om

26 okt, 2017 
AvMarie Blomgren
Likt en marathonlöpare förbereder du dig inför den stora dagen – din förlossning då du ska få möta din efterlängtade lilla bebis. Men vad händer egentligen sedan? Här är fyra saker som kan hända med din kropp om du fött barn, som oftast ingen pratar om.
Annons

1. Livmodern fortsätter att göra sig påmind

Du har just klarat av den värsta smärtan i ditt liv och tänker att du nu ska få slippa värk ett tag. Men efter att moderkakan kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig, och det kan göra riktigt ont – särskilt om du ammar. Eftervärkarna pågår ett tag men försök fokusera på att det är något positivt med att livmodern återgår till sin vanliga storlek, och glöm inte att ta smärtstillande regelbundet i början, helst innan du ska amma.

2. Du kan blöda länge – och det är inte som en vanlig mens

De tjocka bindorna som du får på BB kanske inte känns så bekväma, men tyvärr nödvändiga precis i början. Såret i livmodern behöver tid att läka och blödningen, eller avslaget som det kallas, kan pågå i 4-6 veckor eller till och med längre. Färgen och lukten skiljer sig en del från vanligt mensblod vilket gör att det kan kännas besvärande under denna period – att sköta hygienen och att välja ett bra skydd gör att du kommer känna dig mycket fräschare.

Under denna period ska du inte använda tampong eller menskopp – utan bara binda som du bör byta minst var fjärde timma. Som tur är finns det många bra sorters bindor som varken känns eller syns. 60 procent av alla kvinnor använder tyvärr fel storlek på binda vilket kan leda till läckage och att den inte sitter på plats. Always har därför lanserat kampanjen My Fit för att du lättare ska veta vilken binda som passar dig, i Always sortiment hittar du allt från säkra nattbindor för kraftiga blödningar till de tunnaste trosskydden som du behöver mot slutet av ditt avslag. De är anpassade efter mängden blod och är utvecklade för att suga upp vätska snabbt och kapsla in dålig lukt.

Annons

Ett säkert skydd är en stor trygghet under den första tiden med din lilla bebis – när blödningen är det sista du vill oroa dig för.

3. Brösten börjar leva sitt eget liv

Just när du inte trodde att dina bröst kunde bli större, så sväller de lite till. De första dagarna får bebisen råmjölk som innehåller många nyttiga ämnen, men efter 3-4 dagar brukar den vanliga mjölken rinna till rejält och du kan känna spänningar och ömhet. Dessutom kanske amningen slitit på dina bröstvårtor och i värsta fall uppstår sår, vilket kan kännas otroligt jobbigt. Se till att barnet ”suger rätt” och amma så mycket du kan ändå och smörj in dina bröst så läker det förhoppningsvis snabbt.

4. Känslorna är all-over-the-place

Några dagar efter din förlossning kommer den – hormonstormen som kastar dig hit och dit. Din partner säger något fint och du börjar gråta hejdlöst. Din bebis är inte helt nöjd och du undrar om du någonsin kommer känna dig glad igen. Men håll ut! Det är helt normalt och hormonerna hjälper dig även att knyta an till din bebis. Lugn och ro, bra mat och sömn är A och O de första dygnen. Försök sova när bebisen sover och glöm inte att låta din omgivning ta ansvar för allt praktiskt runt omkring – ditt fokus ska ligga på bebisen och även på din egen återhämtning.

 Källa: www.1177.se


Annons