mamma-barn-brak

Läs även: Därför ska du inte skälla på bråkiga barn

Det uppstår lätt konflikter mellan föräldrar och barn. Allt från att de inte vill sova eller äta när de är små, till att de som tonåringar vägrar komma hem i tid.

Nu listar tidningen psychology today fyra sätt att lösa konflikten med dina barn.

– Försök se vilka mönster som finns i era bråk. Kommer bråken vid några specifika tillfällen, och beter du dig då alltid på samma sätt? Försök i så fall att ändra på några av dina beteenden under bråket. Genom att ändra på ditt beteende kommer barnet inte längre veta hur han eller hon ska fortsätta bråka och du kan ta kommandot över situationen.

Läs även: Envisa barn blir mer framgångsrika som vuxna

– Ofta antar föräldrar att de har alla rätt när de bråkar med barnen. Men kom ihåg att det är viktigt att se saker även ur barnens perspektiv, tipsar tidningen. Att ta dig tid att lyssna på dem, ställa frågor och försöka förstå dem kan lösa en konflikt. Barnen känner sig sedda och tagna på allvar, samtidigt som du lugnar ner situationen. När barnen påstår att du är orättvis, fråga då varför han eller hon anser det, snarare än att bara försvara dig.

– Ge barnet självständighet redan från unga år. Det kan vara tufft för barn att alltid ha någon som bestämmer allt från läggdags till måltidsdryck. När barnen börjar bråka om era regler, be dem då berätta varför de förtjänar att stanna uppe längre och om du låter barnet stanna uppe ytterligare en stund, ställ ultimatum på en motprestation, men låt dem vara med i beslutsfattandet. Känner barnen att de får vara med och bestämma kommer du undvika många bråk.

– Låt dig inte falla in i ett intensivt bråk som riskerar att dra ut på tiden. Om konflikten blir intensiv riskerar den att uppta all din energi och så fort du försöker lösa saken finns risken att barnet tar upp nya saker att bråka om. Bästa sättet att avsluta ett bråk som detta är att helt enkelt ta ett djupt andetag, se en lugn situation framför dig och fundera över om bråket verkligen är värt all energi du lägger. Kanske är det bättre att du bara lägger bråket bakom dig och inte tar upp det ytterligare.

Mer lästips
Ny studie: Din stress påverkar dina barn
6 sätt för att få lugnare veckokvällar med barnen

Utvald läsning

Femina