Att bukfetma är farligt är den krassa verkligheten. Fettet runt magen ökar risken för hjärtinfarkt, stroke och diabetes. Även risken för olika typer av cancer blir större om du är alltför rund om magen.

Det positiva är dock att det är lättare att bli av med fettet runt magen än det som sitter på rumpa och lår. Det sistnämnda ”snälla fettet” är ett arv från forna tider. I stället är det midjemåttet du ska fokusera på.

– Ta ett måttband och mät mellan nedersta revbenet och höftkammen. Omfånget ska inte vara över 80 centimeter på kvinnor. Är det 80–88 centimeter har du en ökad hälsorisk och över 88 centimeter har du bukfetma, säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och docent på Karolinska institutet.

5 bovar bakom ökat midjemått 

Stress
Det finns en klar koppling mellan stress och bukfetma. Stress gör generellt att vi vill äta mer, eftersom balansen mellan hunger- och mättnadskänslorna sätts ur spel när stresshormonerna snurrar runt i kroppen. Då blir vi sugna på något, och helst fett och socker.
Åtgärd: Se vad du kan göra för att varva ner. Prioritera en stunds återhämtning varje dag. Om sötsuget sätter in, försök identifiera vad det beror på – hunger, törst, trötthet. Då kanske du lättare kan stå emot. Förbered dig också med nyttiga alternativ att stoppa i dig när suget blir för stort.

Sömnen

Om vi sover för lite har vi en tendens att välja större portioner av energirika mellanmål och måltider än om vi sovit normalt. Det visar forskning vid Uppsala universitet. Dåliga sömnvanor kan därför på sikt påverka risken för övervikt.
Åtgärd: Var ute i dagsljus en stund varje dag, så blir du tröttare på kvällen. Skapa en bra sovvana där du trappar ner aktiviteten i god tid före läggdags. Ha det mörkt och svalt i sovrummet och lämna elektroniken utanför.

Gravidkilon

Allt ställs på sin spets när babyn kommit. Vaknätter och tidsbrist gör det svårt att hålla koll på vad du själv äter och hur mycket du rör på dig. Fokus är av naturliga skäl på det nya lilla livet. Men när vardagen är tillbaka har du allt att vinna på att ta tag i den egna hälsan och kroppen.
Åtgärd: Sist in först ut är det som gäller för fettet på kroppen. Så magen du la på dig under graviditeten bör försvinna först när du börjar röra på dig och äta regelbundet.

Promenera ofta och långt under föräldraledigheten. Var i rörelse och lek med ditt barn, så har du mycket vardagsmotion vunnen.

Drycken

Det gäller att se upp med det vi stoppar i oss utan att tänka på det. Drycken är inte sällan en bov i dramat.
Åtgärd: Håll koll på allt du häller i dig. Vinglaset på fredagskvällen och ölen till chipsen är rinnande kalorier. Även läsk, juice, energidryck, mjölkdrycker och saft är kaloribomber.

Åldern

I medelåldern börjar många automatiskt lägga på sig vikt beroende på att kroppen tappar muskler som en naturlig del av åldrandet. Mindre muskler förbrukar mindre mängd energi. Så även om vi rör oss lika mycket som förut och äter precis lika mycket så går vi upp ungefär ett par kilo på tio år.
Åtgärd: Ät mindre eller håll igång mer – gärna både och. Då förbrukar du mer energi än tidigare och slipper se kilona smyga sig på. Motionsträning som cykling, simning, löpning och promenader är bra.

Lurad?

Om du kommer i samma storlek i dag som i 20-årsåldern – kom ihåg att klädindustrin spelar oss ett spratt genom att storlek 38 har vuxit med sju centimeter i midjan under de senaste 25 åren.

Om jag gör 100 situps varje morgon och kväll – försvinner magen då?
Inte nödvändigtvis, eftersom det inte går att punktförbränna fett. Om situpsen däremot ökar din totala energiförbrukning i förhållande till hur mycket energi du stoppar i dig kan du gå ner i vikt. Får du starkare magmuskler så förbränner de också mer energi än vad fettet i kroppen gör, men det är inte säkert att det är magen som försvinner först för det. Att enbart styrketräna bort övervikt är svårt att genomföra i praktiken.

–  Det är mer effektivt att motionsträna bort magen. De som börjar cykla till jobbet, till exempel, kan minska magen. Vågen visar samma som tidigare men kroppen har formats om, med mindre mage och mer benmuskler, säger Ylva Trolle Lagerros.

Av Anna Björe

Foto Shutterstock

Mest läst