Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 experttips du kan följa för att skapa ett hälsosammare hem

30 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Allt för ett hälsosammare hem
Ett hälsosammare hem betyder ett hälsosammare liv. Här är fem tips på hur du gör för att optimera dina förutsättningar för ett friskare liv.
Annons

Enligt en studie vid Harvard TH. Chan School tillbringar vi ungefär 65 procent av våra liv i hemmet. Därför är det inte konstigt att vår hälsa påverkas av hur vi har det där hemma, eller hur? Om du till exempel ofta är sjuk eller har svårt att koncentrera dig i ditt hem– ja, då kan det helt enkelt bero på att förutsättningarna inte är helt optimala.

Men hur börjar man då om man vill göra en förändring? Det finns några enkla tips du kan följa för att göra ditt hem till en hälsosammare plats.

Så gör du ditt hem mer hälsosamt

1. Lämna skorna vid dörren

Något som känns väldigt uppenbart för vissa men som ändå är vanligt att det slarvas med, är att alltid lämna skorna vid dörren. Lägg ner matkassarna eller annat du bär på och ta en extra minut till att ta av skorna – innan du börjar packa upp. Olja, skräp, damm och annat kan vara skadligt både för ditt husdjur, dig och ditt golv.

Ett hälsosamt hem
Om man investerar i en fin skohylla är det ännu lättare att alltid ställa skorna på plats. Bildkälla: TT

2. Vädra med jämna mellanrum

Gör dig själv en tjänst och vädra – ofta. Inomhusluft kan innehålla upp till fem gånger så mycket föroreningar som luften utanför din dörr. Inte konstigt att man kan känna sig lite låg om man inte får frisk luft ibland?

Annons
Släpp in ljus i ditt hem
Lite frisk luft kan verkligen göra stor nytta. Bildkälla: TT

3. Investera i ett brandlarm

Ett säkert hem är ett hälsosamt hem. Så, investera i ett brandlarm som både kan rädda ditt liv och lugna dina nerver på samma gång. Det finns dessutom brandlarm som både har rätt funktioner och som kan vara en snygg inredningsdetalj.

så gör du för ett hälsosammare hem
Tänk på att ha ett larm på varje våning. Bilkälla: TT

4. Låt ljuset strömma in

Vi lever i byggnader som ska skydda oss mot diverse element i naturen. Men ändå är det bevisat att människans förbindelser med just naturen är viktig för vår hälsa. Om vi missar den där första ljusimpulsen blir vi mer kvällspigga och det förkortar nattsömnen. Det i sin tur påverkar humöret och du blir tröttare. Så glöm inte att dra upp rullgardinen och låta ljuset komma in, det kan faktiskt betyda mer än vad vi tror.

Annons
Ett ljust hem kan liva upp ditt liv
Hur härligt är det inte att komma hem till en lägenhet som är ljus och fräsch? Bildkälla: TT

5. Kolla upp väggfärgen

Om du bor i ett gammalt hus, eller i alla fall ett som är byggt på 80-talet så är risken stor att väggarna är målade med färg som innehåller farliga ämnen som du sedan med tiden andas in. Det kan därför vara en bra idé att kolla upp dina väggfärger med hjälp av en specialist för att vara på den säkra sidan.

Hälsosamt hem
Se till att göra vad du kan för att du ska trivas i ditt hem, med tanke på hur mycket tid du spenderar där. Bildkälla:TT

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Annons