Kvinna liggandes i soffa
Kvinna liggandes i soffa

Starta mjukt
– SÅ FUNGERAR ALLT BÄTTRE

Under natten har kroppens alla system varit inställda på vila och både du och träningen fungerar bättre om du kommer i gång successivt. Har du ont om tid, jaga inte igenom ett stort program. Korta ner, gör det enklare. Ett morgonprogram ska ge en skön start på dagen.

Träna som mrs Obama
– OM DU HAR RÅ DISCIPLIN

Presidentfrun Michelle går upp klockan 4.30 för att hinna med sin dagliga motion. Hur hon motiverar sig? ”Om jag var tvungen att gå upp tidigt för jobbets eller barnens skull, då skulle jag gå upp. Jag var tvungen att ändra mig och tänka likadant för att ta hand om mig själv”, berättade hon i en stor intervju med Oprah. Morgonträning är extra effektivt för fettförbränningen eftersom kroppens kolhydratnivåer är låga. Men förbränningseffekten ska inte överdrivas, några minuters extra träning senare på dagen kompenserar att du tränade efter frukost i stället för på fastande mage. Bäst av allt är nog ändå att träningen verkligen blir av – hur många saker som än kommer i vägen resten av dagen så är morgonmotionen redan gjord.

Duscha växelvarmt
– OCH MOTA FÖRKYLNINGEN I GRIND

En kall avrivning i duschen får dig inte bara att vakna till ordentligt, den stärker din hälsa också. Den tyske ”örtprästen” Sebastian Kneipp revolutionerade naturmedicinen på 1800-talet när han botade sig själv från tuberkulos genom korta dopp i den iskalla Donaufloden. I dag används kneippfilosofin på spa-anläggningar runtom i världen och en av de viktigaste beståndsdelarna är fortfarande behandlingar med växelvis kallt och varmt vatten. Studier vid universitetskliniken i Jena har visat att regelbundna duschar sänker mottagligheten för virusinfektioner som förkylningar och influensa. Obs: Personer med njur-, underlivs- eller ryggbesvär bör inte duscha kallt.

Visualisera
– SÅ BLIR DAGEN MER SOM DU VILL

Visualisering handlar om att föreställa sig ett önskat händelseförlopp, en sorts fantasigenrep som faktiskt ökar din prestationsförmåga. Visualiseringar och målbilder programmerar hjärnan så att den styr tankar och beteenden åt ett visst håll. Se ditt lyckade samtal med chefen framför dig, hur du med upphöjt lugn hämtar barnen på dagis och handlar med dem i värsta rusningen eller hur du pustar ut i duschen efter gympapasset. Kanske har du en tråkig arbetsuppgift framför dig? Visualisera resultaten av det utförda arbetet (prydliga högar med ren tvätt i garderoben, alla mejl i inboxen sorterade) och ta fasta på känslan av att ha klarat av det. Håll fast i den glädjen även när du arbetar med uppgiften, så kommer det garanterat att kännas lättare.

Stretcha
– SÅ HÅLLER DU DIG YNGRE

Stretching motverkar åldrandet eftersom det hjälper kroppen med blod- och vätskecirkulation kring viktiga organ och leder, ökar din rörlighet och ger dig en bättre hållning. Den förbättrade cirkulationen gör också hyn spänstigare och får dig att se piggare ut. Stretching minskar också spänningar i kroppen och förebygger och underlättar läkning av rygg- och nackproblem. Listan går att göra hur lång som helst… Börja dagen med några mjuka övningar i tio minuter. Redan efter tre veckor bör du känna större rörlighet.