Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 negativa saker som händer när du sitter för mycket

04 apr, 2016 
AvMikaela Råberg
Det är inget nytt att vi tillbringar större delen av dagen sittandes. Men den bekväma positionen är allt annat än bra för dig.
Annons
stol-2

Vi blir allt mer medvetna om vad vi äter och vi har förstått vikten av att träna regelbundet, men när det kommer till allt stillasittande vi sysslar med finns det fortfarande mycket kvar att önska.

Efter en hel dag på jobbet eller i skolan – oftast i sittställning – kommer vi hem och slår oss ner framför matbordet eller i soffan. Att påstå att en majoritet av vår vakna tid går åt till att sitta ner är ingen överdrift.

Det här händer i din kropp när du sitter för mycket, för ofta och för länge:

1. Långsam matsmältning
Sitt för all del ner när du äter, men ställ dig upp när du är färdig. Eftersom magsäcken trycks ihop när du sitter saktas din matsmältning ner. En långsam matsmältning kan i sin tur orsaka förstoppning, halsbränna, uppblåshet, lätta kramper – och i det långa loppet – viktökning.

Annons

2. Dålig hållning
Kanske har du märkt att du får ont i axlar, nacke eller rygg när du suttit ner för mycket? Dålig hållning, ryggproblem och ansträngd nacke och axlar är nämligen en konsekvens av den positionen.

Att sitta ner genererar dessutom mer tryck på ryggen än när man står upp och eftersom kotorna är byggda för att expandera och kontrahera vid rörelser tappar de flexibilitet vid mycket sittande. Det kan leda till ökad risk för diskbråck.

3. Problem med benen
Du behöver knappast använda benen när du sitter och inaktiviteten därefter kan leda till dålig blodcirkulation, svullnad, åderbråck och svagt skelett.

Gör det enkelt för dig genom att ställa dig upp och röra lite på dig en gång varje timme när du är på jobbet. Sitter du framför tv:n är ett tips att ställa sig upp och gå några varv i hemmet under reklamen. Förutom att den korta ståpausen sätter igång cirkulationen kan den även pigga upp hjärnan.

Annons

4. Svaga muskler
Ju mer aktiv du är desto starkare kropp får du och att sitta ner mycket och ofta påverkar inte bara dina ben. När du tränar och rör på dig aktiveras dina muskler – raka motsatsen till när du sitter nedsjunken i en stol, med andra ord.

Och det gäller inte bara ett regelrätt träningspass på gymmet, även en kort promenad bidrar till muskelaktivering.

5. Dåliga höfter
En flexibel höft underlättar bland annat för balansen, men sitter du mycket är höftböjaren oftast kort och stel. Det gör att du får ett begränsat rörelseomfång och även stegen tenderar att bli kortare. Studier har visat att en minskad höftrörlighet är en av de största orsakerna bakom fallolyckor hos äldre människor.

Källa: Lifehack
Foto: Shutterstock

Annons