Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 saker alla borde veta om depression

02 maj, 2017 
AvNanna von Knorring
Depression är en vanlig sjukdom som kan drabba vem som helst, när som helst. Här är fem fakta om depression som alla borde ha koll på.
Annons

Att vara deprimerad är inte ett val, utan en sjukdom precis som vilken som helst annan sjukdom. Depression är till skillnad från vanlig nedstämdhet som drabbar alla människor då och då, en sjukdom som innebär en längre period av nedstämdhet, orkeslöshet och ångest. Det finns även flera andra symtom som varierar från person till person.

Depression finns i olika skalor, från lindrig till svår. Lider man av en lindrig depression kan man fortfarande fungera normalt, även om man mår dåligt inombords och måste anstränga sig själv. När depressionen är svår påverkas personen så mycket att till och med grundläggande behov kan bli försummade och att självmordstankar kan uppkomma. Det innebär dock inte att alla som lider av svår depression har självmordstankar.

Här följer fem fakta som alla borde veta om depression:

1. Det kan drabba vem som helst

Depression diskriminerar inte baserat på varken ålder, kön, etnicitet, position i samhället eller geografisk plats. Vem som helst kan drabbas av en depression.

Annons

2. Det är vanligt

Runt 350 miljoner människor beräknas lida av depression, enligt WHO:s statistik från 2012. WHO beräknar även att depression kommer att vara den vanligaste orsaken till sjukdomsbördan globalt år 2030.

3. Det finns inte alltid en anledning

För att drabbas av en depression behöver det inte finnas en specifik händelse som triggar igång sjukdomen. Depression kan drabba en person när som helst i livet.

4. Det går inte att lösa snabbt

En del som drabbas av depression försöker själva bota sin nedstämdhet och sina tankar med mediciner, alkohol, droger eller sex, vilket kan vara farligt för hälsan. Det finns ingen snabb lösning på depression.

5. Det finns behandling

Trots att depression inte går att lösa på en dag så finns det fungerande behandling och de flesta blir bättre efter några veckors behandling. Uppemot 80 procent av personer som söker professionell hjälp mot depression uppger att de mår bättre, enligt Psychology Today. Depression kan behandlas med terapi, mediciner eller andra metoder eller med en kombination av flera metoder.

Annons

Foto: Shutterstock
Källor: Psychology Today, Vårdguiden, WHO

Denna artikel är urpsrungligen publicerad på Måbra.com

Psst! Är du gravid och deprimerad? Då kan du ansöka om att delta i Magdalenastudien där man utvärderar effekten av att kombinera internetbaserad KBT-terapi med antidepressiv medicin.

Läs även

 

Annons