Har du också förundrats över den pushup-effekt vissa får till, trots en djup urringning och avsaknaden av behå? Hemligheten stavas gaffatejp och är vida känt bland röda mattan-stjärnor som Kim Kardashian. Det här knepet är dock inte att rekommendera, enligt hudexperter och dermatologer, som Health har pratat med.

Här är fem saker du aldrig ska göra mot dina bröst:

1. Tejpa dem

I en intervju avslöjade Kim Kardashian att hon testat all slags tejp för att få till den berömda klyftan – allt från silvertejp till maskeringstejp. Men det som fungerat bäst var, enligt henne, gaffatejpen.

Dermatologen Dr Katz menar dock att tejp kan orsaka obehagliga allergiska reaktioner och kan irritera huden – särskilt runt bröstvårtan.

Du kan dessutom utveckla en allergi mot limmet, vilket kan resultera i att du får eksem varje gång du kommer i kontakt med tejpen, menar Dr Katz.

2. Använda botox

Att injicera botox för att ”förlama” bröstmuskeln har blivit allt vanligare i USA och metoden kallas ”breastox”. Tanken är att de förlamade bröstmusklerna ska göra att ryggens muskler aktiveras, förbättrar hållningen och på så vis ”lyfter” brösten.

Dock är många plastikkirurger överens om att breastox bara är lurendrejeri som varken stöds av forskning eller studier och inte heller gör något åt huden, som är en stor anledning till att brösten hänger.

3. Vaxa håret runt bröstvårtan

Många salonger erbjuder vaxning av området runt bröstvårtan, men det kan resultera i hudirritation, inflammerade hårsäckar och inåtväxta hårstrån.

Har du mycket hår som stör dig menar Dr Katz att det i så fall är bättre att noppra de värsta stråna med en vanlig pincett.

4. Springa i en tunn sportbehå

Det finns många fina sportbehåar på marknaden, men tyvärr går inte design och funktion alltid hand i hand. Många sportbehåar med snygga detaljer är inte särskilt bra stöd för brösten – oavsett bröstens storlek. Och att köra ett löppass eller annan konditionsträning med dåligt stöd är inte bara obekvämt, det förstör även vävnaden, vilket kan göra brösten hängiga.

Bröst kan nämligen röra sig så mycket som 20 centimeter under ett löppass utan tillräckligt stöd, enligt studier. Det är alltså bäst att välja en behåmodell med formade, separata kupor – särskilt om du är bystig.

5. Pierca bröstvårtan

Bröstvårtspiercingen har fått ett uppsving sedan kändisar som Rihanna, Kendall och Kylie Jenner flera gånger visat upp sina smyckade kroppsdelar.

Men att intimpierca sig är inte helt utan risker och det kan vara bra att vara medveten om risken för infektion och allergiska reaktioner, även mjölkkanalerna kan påverkas. Att du inte ska kunna amma är däremot felaktigt, då brösten har flertalet mjölkkanaler.

Så innan du bestämmer dig för att pierca bröstvårtan bör du dock läsa på om riskerna och inte minst välja en erfaren piercingstudio med god hygien.

Källa: Health

Foto: Shutterstock

Läs även:
5 knep för att hitta rätt behåstorlek

Detta händer när du struntar i behån – 5 oväntade saker

Utvald läsning

Femina